Ziua Enescu la Museum of Immersive New Art

F.D.
Cultură / 14 august

Ziua Enescu la Museum of Immersive New Art

Cu ocazia aniversării marelui compozitor român George Enescu, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 143 de ani, ARTEXIM, organizatorul Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, celebrează ZIUA ENESCU şi anunţă noua serie de producţii pe care Festivalul Enescu le va dedica, de la ediţia viitoare, interdisciplinarităţii artistice, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Astfel, luni, 19 august 2024, începând cu ora 17:00, la MINA - Museum of Immersive New Art (Strada George Constantinescu Nr. 2-4, Bucureşti), va fi prezentat în premieră proiectului video imersiv George Enescu - Poema Română: Immersive Experience.

Vor avea loc 4 proiecţii succesive (ora 17:00, 17:35, 18:10; 18:45) iar accesul este gratuit, în baza rezervării unui bilet cu valoare zero.

Ediţia a XXVII-a a Festivalului Internaţional George Enescu se va desfăşura între 24 august şi 21 septembrie 2025, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii, Festivalul Enescu va aduce, pe lângă cele 6 serii de concerte tradiţionale, şi această nouă serie dedicată interdisciplinarităţii artistice.

George Enescu (1881-1955) avea 16 ani şi jumătate în 1897, când a compus Poema română, prima sa lucrare căreia i-a asociat un număr de opus - fapt sinonim cu girul înaltului său simţ autocritic.

Pascal Bentoiu, între cei mai respectaţi cunoscători ai operei enesciene, considera că aceasta este cea dintâi lucrare românească amplă care a reuşit să se impună într-unul dintre marile centre muzicale ale lumii (pentru că prima audiţie absolută, petrecută la Paris în 1898, a însemnat un mare succes de critică, fiind urmată de zeci de cronici elogioase).

Poema Română op. 1 se încheie cu o formă orchestrală a Imnului Regal compus de Eduard Hubsch, devenit imn naţional vreme de aproape şapte decenii din momentul când a fost intonat prima oară în mod oficial, în 1884.

Din 1947, odată cu instaurarea comunismului, şi până la Revoluţia din 1989, Poema română nu s-a mai putut cânta. Cel care a reintrodus-o în repertoriu a fost dirijorul Horia Andreescu, în urmă cu 31 de ani, la Ateneul Român.

O variantă a lucrării a fost înregistrată de Electrecord, în anii '90, cu aceeaşi orchestră şi cu acelaşi dirijor, lucrarea video George Enescu - Poema Română: Immersive Experience fiind însoţită de această fonogramă, pusă la dispoziţie de Electrecord.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb