Ziua Libertăţii Presei este marcată la Bucureşti printr-o tabără media desfăşurată sub deviza "Ziariştii ies în stradă" şi organizată începînd de ieri pe peluza din faţa Teatrului Naţional, unde peste 20 de instituţii media îşi prezintă produsele în faţa cetăţenilor.
Manifestarea se va desfăşura pînă pe data de 13 mai şi îşi propune să promoveze dreptul de liberă exprimare şi rolul presei într-o societate democratică.
Directorul Agenţiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a declarat că trebuie să avem grijă de libertatea de exprimare, nici o putere politică ajunsă la conducerea unei ţări neavînd dreptul să abuzeze de această presă. El a mai spus că tot ceea ce se derulează pînă pe 13 mai este dedicat celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak.
În afara de această tabără media sunt organizate în aceas-tă perioadă graffitti pe zidurile Palatului Parlamentului, dialoguri între ziarişti şi studenţi moderate de politicieni, discuţii între asociaţiile de media asupra patronatului şi a controlului editorial în mass media, concerte în Piaţa Universităţii şi în diverse cluburi bucureştene.
Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, Raluca Turcan, îi felicită, cu prilejul Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, pe toţi jurnaliştii care, prin efortul lor constant, au dat forţă dreptului la liberă exprimare în România. Subliniind că independenţa presei reprezintă unul dintre cele mai mari cîştiguri în urma prăbuşirii regimului totalitar, fiind însuşi pilonul de susţinere al democraţiei şi al statului de drept, Raluca Turcan afirmă că este în sarcina decidenţilor politici, dar şi a instituţiilor de presă ca României să nu i se mai reproşeze niciodată că nu respectă acest principiu.
Raluca Turcan doreşte să îi asigu-re pe toţi jurnaliştii de angajamentul său personal şi al Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor de a da curs tuturor iniţiativelor legislative menite să garanteze independenţa reală a mass-media, fie că este vorba despre posturile publice de televiziune şi radio, fie despre instituţiile private de presă.