ZIUA NAŢIONALA A ITALIEI Alive Capital a crescut cu peste 60% cifra de afaceri, în ultiimii ani

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iunie 2022

Giacomo Billi

Giacomo Billi

Interviu cu Giacomo Billi, fondatorul şi directorul general al Alive Capital)

"Efectul de «V» al pandemiei, coroborat cu începerea războiul din Ucraina, au generat o creştere a preţurilor materiilor prime, inclusiv a preţului energiei electrice" "Deciziile de sancţionare a Rusiei, alături de tranziţia către energie verde, vor face ca preţurile finale ale energiei electrice să fie mari pe termen scurt-mediu"

Cifra de afaceri a Alive Capital, furnizor de energie electrică şi de servicii integrate pentru piaţa energiei electrice, a crescut cu 60% în ultimii ani, datorită expertizei echipei şi dezvoltării continue a serviciilor oferite, spune Giacomo Billi, fondatorul şi directorul general al companiei, care a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre piaţa energiei în contextul actual şi societatea pe care o conduce.

Recent, Premier Energy, deţinută de EMMA Capital holding de investiţii din Republica Cehă, entitate ce este implicată activ în ţara noastră în furnizarea şi distribuţia gazelor naturale şi producţia energiei electrice din surse regenerabile, a achiziţionat 51% din Alive Capital, operaţiune prin care compania a câştigat un partener cu o poziţie importantă în piaţa energiei şi resurse financiare importante, atât la nivel local cât şi internaţional, spune Giacomo Billi.

"Programul de dezvoltare creionat cu partenerul Premier Energy este foarte ambiţios, şi urmăreşte creşterea activităţii atât pe piaţa naţională cât şi în cea regională de energie electrică", a afirmat directorul Alive Capital.

Reporter: Traversăm o perioadă marcată de pandemia Covid-19 şi războiul din Ucraina. Care a fost impactul acestor evenimente asupra Alive Capital? Puteţi detalia?

Giacomo Billi: Ca urmare a pandemiei Covid-19, ultimii doi ani au fost marcaţi de evoluţii semnificative în piaţa energiei electrice, în care îşi desfăşoară activitatea Alive Capital. Dacă în anul 2020 am văzut o scădere a preţului pe MWh faţă de anul anterior cu aproximativ 20% datorită diminuării consumului pe perioda lockdown-ului, anul 2021 a marcat creşterea acestuia la valori istorice, cu consecinţe nu tocmai bune asupra rezultatelor financiare obţinute de furnizorii de energie electrică la nivel european.

Efectul de "V" al pandemiei din ultimii doi ani, coroborat cu începerea războiul din Ucraina în februarie 2022, au generat în principal o creştere a preţurilor materiilor prime, inclusiv a preţului energiei electrice.

În acest context foarte volatil, poziţia furnizorilor de energie electrică, respectiv cea de mijloc pe lanţul de "producţie - consum", face ca şocurile apărute la capete să fie resimţite din plin. Furnizorii de energie electrică îşi pot desfăşura activitatea într-un mod benefic doar în condiţii de predictibilitate a indicatorilor unei pieţe.

A fost şi este o perioadă de adaptare continuă în vederea continuării activităţii şi de menţinere a standardelor înalte în activitatea noastră.

Reporter: Ce influenţă credeţi că vor avea sancţiunile impuse Rusiei asupra structurii consumului energetic al Europei pe termen mediu şi lung?

Giacomo Billi: Sancţiunile impuse Rusiei trebuie coroborate cu alte decizii luate la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi cu ţintele definite pentru perioada viitoare.

Deciziile de sancţionare a Rusiei, referindu-ne strict la stoparea importurilor de materii prime energetice, alături de tranziţia energetică către energie verde, care presupune accelerarea producţiei şi consumului a cât mai multă energie din surse regenerabile, nepoluante, vor induce costuri semnificative pe termen scurt-mediu.

Reporter: Cum aţi caracteriza piaţa energiei din România, atât în zona de producţie cât şi în cea de distribuţie şi furnizare? Ce impact credeţi că vor avea tensiunile geopolitice actuale?

Giacomo Billi: Zona de producţie a energiei electrice este caracterizată de câţiva ani de un deficit al puterii medii orare injectate în reţele de circa 1.200 MW, ca urmare a faptului că toate investiţiile în noi capacităţi de productie s-au oprit din 2016.

Informaţiile publice afişate de Operatorul de Transport şi Sistem - Transelectrica - arată că în intervalele de timp în care nu există sursă de producere pentru capacităţile regenerabile, şi mă refer în special la cele eoliene, producţia internă nu reuşeşte să acopere consumul intern, existând intrări masive de energie electrică prin interconexiunile cu statele vecine din sistemul interconectat.

Desigur, o parte din vină o are şi seceta destul de accentuată care s-a instalat începând cu toamna anului 2021. Sperăm ca măsurile şi deciziile anunţate de Guvern să conducă în scurt timp la o echilibrare a balanţei producţie internă/consum intern, chiar să creeze un excedent care să facă obiectul tranzacţiilor regionale.

Lipsa ofertelor de vânzare de energie electrică de la producători face că activitatea de trading şi furnizare să fie limitată şi speculativă.

Reporter: Cum se va integra şi dezvolta Alive Capital în această piaţă?

Giacomo Billi: Alive Capital este o Societate cu mai multe linii de afaceri, activând în domeniile de servicii integrate de tip "asset management" pentru producători de energie electrică din surse regenerabile, trading şi furnizare a energiei electrice, producţie de energie electrică din sursă fotovoltaică precum şi activitate de dispecerizare.

Acest cumul de activităţi, care împreună oferă un avantaj multiplu clienţilor, considerăm că va menţine stabilitatea Societăţii şi va conduce la dezvoltarea ei pe termen mediu şi lung.

Reporter: Recent, Premier Energy a achiziţionat 51% din Alive Capital. Ce impact estimaţi că va avea asupra evoluţiei companiei intrarea în acţionariat a Premier Energy?

Giacomo Billi: Intrarea Premier Energy PLC, deţinută în totalitate de EMMA Capital holding de investiţii din Republica Cehă în acţionariatul Alive Capital a fost o decizie strategică deoarece Societatea a câştigat un partener cu o poziţie importantă în piaţa energiei şi cu resurse financiare importante, atât la nivel local cât şi internaţional.

Programul de dezvoltare creionat cu partenerul Premier Energy este foarte ambiţios, şi urmăreşte creşterea activităţii atât pe piaţa naţională cât şi în cea regională de energie electrică.

Reporter: La finele anului 2020, Alive Capital a încheiat un plasament privat în care a atras, printr-o emisiune de obligaţiuni ce ulterior a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti, zece milioane de lei. Aveţi de gând să mai apelaţi la mecanismele pieţei de capital pentru a vă finanţa dezvoltarea?

Giacomo Billi: Alive Capital este deschisă în a utiliza toate mijloacele de finanţare şi dezvoltare puse la dispoziţie de pieţele de capital, decizia de a accesa un astfel de instrument fiind luată pe baza unei analize complexe a situaţiei economice, financiare şi sociale la nivel micro şi macro, precum şi a prognozelor evoluţiei acestora.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la autorităţi ?

Giacomo Billi: Alive Capital are aşteptări identice de la autorităţi cu cele ale celorlalţi actori din piaţa energiei electrice, respectiv dorinţa de stabilitate mai mare în ceea ce priveşte zona de reglementare în domeniu şi în zona fiscală. Zona de reglementare ar trebui să aibă o adaptare rapidă şi permanentă a legislaţiei la realităţile concrete din piaţă, care să permită o predictibilitate crescută a evoluţiilor din perioadele următoare. Autorităţilor le revine şi sarcina de a crea un mediu propice de accelerare a investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice care să asigure cu adevărat independenţa energetică. Creşterea cantităţii de energie electrică produsă în România va conduce la intensificarea tranzacţiilor din piaţă şi la creşterea lichidităţii acesteia.

Reporter: Care sunt obiectivele Alive Capital pentru următorii trei-cinci ani? Cum plănuiţi să le atingeţi?

Giacomo Billi: Suntem mândri de faptul că în ultimii ani am crescut cu peste 60% volumul cifrei de afaceri datorită expertizei echipei noastre dar şi a dezvoltarii continue a serviciilor pe care le oferim clienţilor noştri.

Societatea gestionează cel mai mare portofoliu din România de producători care reprezintă peste 11% din totalul producătorilor de E-RES din România şi aproximativ 24% din capacităţile fotovoltaice din România, menţinând totodată perspective semnificative de creştere pentru viitorul apropiat.

În acest moment, circa 480,0 MW instalaţi în unităţile de producţie E-RES beneficiază de serviciile Alive Capital , iar aproximativ 340,3 MW beneficiază de serviciile noastre de Asset Management. Portofoliul de clienţi include unităţi de producţie E-RES dispecerabile şi nedispecerizabile cu capacităţi de producţie instalate între 0,04 MW şi 70 MW (inclusiv cea mai mare centrală fotovoltaică care operează în România).

Pentru viitor, societatea are în vedere:

- Menţinerea standardului ridicat de calitate oferit clienţilor noştri;

- Dezvoltarea liniilor noi de afaceri având în vedere expertiza internă pe care o avem;

- Creşterea portofoliului de clienţi, a puterii instalate fără a ne limita la unităţi de producţie de energie electrică de pe terioriul României;

- Dezvoltarea prin achiziţia de unităţi de producţie E-RES deja existente sau construcţia de noi unităţi de producţie E-RES.

Reporter: Vă mulţumesc!

Notă

Giacomo Billi, cetăţean italian, a decis să vină în România în toamna anului 2012 simţind că are o oportunitate unică să se dezvolte şi să investească, iar ceea ce ar fi trebuit să fie o aventură de câteva luni a devenit ceva permanent, România devenindu-i casă, după cum ne-a spus.

"Pe vremea când lucram în sectorul imobiliar, eram foarte tânăr şi ambiţios, cu dorinţa de dezvoltare şi de a aplica knowledge-ul asimilat într-o piaţă dinamică. Odată ajuns în România, începând activitatea în sectorul energiei electrice, mi-am spus că am ocazia să-mi dovedesc că un tânăr, bazându-se exclusiv pe propriile forţe, poate reuşi. Astfel că, ţara care la început era pentru mine doar o oprire scurtă în cariera pe care voiam să mi-o construiesc, a fost în final şcoala şi terenul meu de oportunităţi", afirmă Giacomo Billi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb