Zona Arctică, motiv de dispută între marile puteri

Ziarul BURSA #Internaţional / 8 mai 2019

SUA plănuiesc să îşi intensifice prezenţa în regiunea Arctică pentru a controla "comportamentul agresiv" al Rusiei şi Chinei în regiunea bogată în resurse, a informat Secretarul de Stat Mike Pompeo. "Regiunea a devenit o arenă pentru putere globală şi competiţie", din cauza rezervelor de petrol, gaze, minerale şi peşte, a precizat Pompeo într-un discurs în nordul Finlandei: "Doar pentru că regiunea Arctică este un loc sălbatic nu înseamnă că ar trebui să fie un loc fără legi". Vorbind chiar înaintea unei întâlniri a Consiliului Arctic, Pompeo a atacat Beijingul şi Moscova.

"Comportamentul agresiv al Chinei din alte zone ne informează cu privire la cum va trata Arcticul", a declarat el. El a avertizat cu privire la scenarii în care anumite naţiuni sunt copleşite de datorii şi corupţie, de investiţii de slabă calitate, militarizare şi o exploa-tare necontrolată a resurselor naturale, toate acestea fiind posibile efecte ale influenţei tot mai mari a Chinei. "Dorim ca Oceanul Arctic să se transforme într-o nouă situaţie precum cea de la Marea Chinei de Sud, cu militarizare şi pretinderi de teritoriu?", a afirmat Pompeo. SUA şi Rusia sunt membri ai Consiliului Arctic în timp ce China are statut doar de observator. Notând că cel mai nordic punct al Chinei se află la 1.450 de kilometri distanţă de regiunea Arctică, Pompeo a criticat încercările Beijingului de a se portretiza ca un stat "aproape arctic".

Beijingul a investit masiv în regiune - aproape 90 de miliarde de dolari între 2012 şi 2017 - şi intenţionează să beneficieze de avantajele oferite de Ruta Mării de Nord. Gao Feng, reprezentantul special al Chinei pentru afacerile Arctice, a reacţionat: "A spus că este o competiţie a puterilor. Ok, competiţie? Haideţi să vedem cine poate aduce mai mulţi prieteni". În discursul său, Pompeo a denunţat şi "acţiunile provocatoare" ale Rusiei, acuzând Moscova că doreşte să remilitarizeze regiunea.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb