Zootehniştii acuză comisarii europeni de subiectivism

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 29 august 2008

Zootehniştii acuză comisarii europeni de subiectivism

Procesatorii de carne sunt pesimişti şi în privinţa reluării exporturilor în sistemul lohn

După ce auditul Comisiei Europene, din luna iunie, la alocările SAPARD ne-a sărăcit agricultura de câteva zeci de milioane de euro, astăzi, un alt audit al comisarilor de la Bruxelles, în zootehnie, ar putea interzice zootehniştilor români reluarea exportului de carne de porc în Uniunea Europeană.

La data de 18 august, o delegaţie a comisarilor europeni a efectuat o serie de controale la mai multe unităţi de procesare a cărnii de porc.

Misiunea lor, care se încheie astăzi, are drept scop evaluarea şi monitorizarea unităţilor de procesare a cărnii pentru reluarea comerţului intracomunitar în sistem lohn (n.n.carnea de import este procesată în ţară şi ulterior comercializată în spaţiul comunitar).

În mare parte, rezultatele auditului vor fi cumunicate asociaţiilor profesionale, în cursul zilei de astăzi, cu toate că preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului, Radu Roatiş, anunţa că un raport final va fi înaintat autorităţilor noastre la 20 de zile de la finalizarea controalelor.

Deşi din punct de vedere procedural în urma acestui audit ţara noastră ar putea obţine reluarea exporturilor în sistem lohn, asociaţiile profesionale din ţară sunt mai mult decât pesimiste.

În opinia lor, şansele de reluare a comerţului intracomunitar în sistemul lohn sunt minime, din cauza faptului că la mijloc s-ar afla o conspiraţie în spatele cărora stau marii producători agricoli occidentali şi statele lor de origine care se tem de reluarea exporturilor de carne românească, cât şi de succesul avut de programul SAPARD pe plaiurile mioritice.

De altfel, de reluarea comerţului intracomunitar cu produsele din carnea românească nici nu poate fi vorba, după episodul pestei porcine din Banat , care ne-a îngheţat, paradoxal, exporturile la nivel de ţară.

"Acest audit a reprezentant mai degrabă o semievaluare şi nu n-i se va da lohnul în urma misiunii de control", ne-a declarat dezamăgit Sorin Minea, preşedintele "Romalimenta" şi totodată lider al Asociaţiei Române a Cărnii.

Mult mai tranşant este Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc. Caruz ne-a declarat, revoltat, că acest audit, cât şi cel din luna iunie pe programul SAPARD au la bază în fapt un fundament pur comercial.

"Celor din occident le este frică de concurenţa producătorului şi procesatorului român, care vinde mai ieftin, în ceea ce priveşte carnea de porc, indiferent dacă este produsă la noi în ţară, sau dacă discutăm despre sistemul lohn", spune Caruz.

În opinia sa, un rezultat negativ al raportului întocmit de comisarii europeni ar secătui şi mai mult zootehnia, singura ramură a agriculturii care aduce profit şi care poate echilibra balanţa comercială, în care am important produse agro- alimentare de peste un miliard de euro.

"Din 3 kg de cereale obţinem 1 kg de carne, iar la o tonă de cereale zootehniştii obţin un profit de 1,700 de euro", explică Caruz, care a reiterat că producătorii şi procesatorii români produc mult mai ieftin decât cei din occident, produsul final fiind totodată de o calitate superioară.

Nici statele non-UE nu ne privesc cu ochi buni. Potrivit lui Caruz, ţări ca Rusia şi Ucraina se ghidează după semnalele transimise de Uniune, exporturile noastre fiind şi mai grav afectate, mai ales în condiţiile în care, mai mulţi procesatori români erau furnizori de carne de porc pentru unităţile militare din statele ex-sovietice.

Referindu-se la absenţa abatoarelor de carne din teritoriu, Caruz a apreciat că intenţia statului de a înfiinţa abatoare multifuncţioale în teritoriu este în totală contradicţie cu economia de piaţă.

Cu toate că zootehniştii simt lipsa unor astfel de abatoare, iar unii dintre producători, potrivit lui Caruz, îşi sacrifică animalele în Bulgaria şi vând carnea la preţ dublu în ţară, o soluţie ar reprezenta, în opinia sa, sprijinirea sectorului privat.

În condiţiile în care numai pentru acoperirea consumului intern avem nevoie de 11 milioane de porci, în timp ce la ora actuală, efectivele nu depăşesc 5-6 milioane, Caruz propune înfiinţarea unor abatoare după model german, cu un flux de 100 de sacrificări de animale pe oră, în toate judeţele ţării, la o rază de cel mult 100 de km de producători.

Atât zootehniştii care aşteaptă reluarea exportului la carnea de porc, cât şi agricultorii care au finanţările prin SAPARD îngheţate mai cer comisarilor europene la auditurile în curs cât şi la controalele viitoare să analizeze cazurile obictiv, mai ales că suntem cei mai săraci dintre săraci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb