AEI: România este prima ţară din Europa care a dezvoltat o industrie de gaze, azi, este singura ţară din UE care nu are nici un proiect pe hidrogen în derulare

Dumitru Chisalita
Comunicate de presă / 8 februarie

 AEI: România este prima ţară din Europa care a dezvoltat o industrie de gaze, azi, este singura ţară din UE care nu are nici un proiect pe hidrogen în derulare

În urmă cu exact 110 ani, în premieră europeană, demara pe actualul terioriu al României începuturile industriei de gaze. Gazele descoperite întâmplător la Sărmăşel au fost transportate în Turda pentru a fi folosite la iluminat public şi pentru fabrica de gips şi ciment din Turda În urmă cu exact 102 ani în urmă la Târnăveni, în România, producerea amoniacului la Fabrica de Nitrogen prin tratarea cianamidei de calciu cu apă la presiune ridicată şi mediu alcalin, după care s-a trecut la procedeul de sinteză direct din elemente cu azot separat prin distilarea fracţionată a aerului lichid şi din hidrogen obţinut prin hidroliza apei. În paralel s-a aplicat cracarea metanului pentru obţinerea gazului de sinteză, din care se separa hidrogenul cu modernizări prin procedeul Fauser-Montecatini.

Pentru România, anul 2024 poate fi denumit "Anul gazelor naturale", fiind anul care reuneşte cele mai multe aniversări rotunde din istoria gazelor naturale, dintre care 4 se pot încadra ca premiere europene:

La fel cum gazele naturale au reprezentat un pas revoluţionar în urmă cu peste 100 de ani, astăzi Gazele Viitorului (biogaz, hidrogen şi CO2) încep să prindă contur şi tot mai multe conducte (în diferite stadii: proiectare, execuţie, exploatare) încep să apară la orizont.

Urmărind lista proiectelor de conducte din UE - https://single-market-economy.ec.europa.eu/industry/strategy/industrial-alliances/european-clean-hydrogen-alliance/project-pipeline_en - singura ţară care nu are prezentat nici un proiect este România.

Este trist că o ţară care a dat atât de multe premiere europene în domeniul gazelor naturale, astăzi să nu se găsească într-o listă de viitoare proiecte pentru Gazele Viitorului.

Tristeţea este cu atât mai mare cu cât, suntem singura ţară din UE, care are o LEGE A HIDROGENULUI!, dar nu doar că nu o aplicăm, nici măcar nu ne pasă că există.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La exploatarea aurului este la fel.

    Dacii exploatau aurul pe teritoriul Daciei acum mai bine de 2000 de ani. 

    Acum nu mai avem tehnologie.

    O sa mergem pe traditii: linguri de lemn, iluminat la opait, transport cu caruta trasa de cai etc.... 

    Hidrogenul e mort ce tot o tineti langa cu el. Bagi de trei ori mai multa energie sa-l obtii fata de ce obtii cu el folosindu-l:-) Cu un panou PV, obtin direct energia necesara, cu Hidrigenul, folosesc energia la hidroliza sa obtin H2, dupa care trebuie transportat, stocat, si la urma, la folosire am randament de 30% plus ca esti iar captiv la niste “baieti destepti” sau la guvern:-)…Numai genii pe aici

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb