Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, aflată în vizită în Republica Moldova, în perioada 21-22 septembrie, a avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului din ţara vecină, Igor Grosu, discuţiile axându-se pe cooperarea bilaterală, progresele înregistrate în îndeplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, precum şi provocările grave generate de invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, în contextul eforturilor întreprinse de România în sprijinul Republicii Moldova, relatează Agerpres.
Totodată, Alina Gorghiu a participat la o masă rotundă cu tema "Egalitatea de gen şi violenţa domestică", ce a vizat intensificarea schimbului de cunoştinţe, experienţă şi bune practici între cele două ţări, în vederea îmbunătăţirii legislaţiei în domeniu. Preşedintele interimar al Senatului a subliniat oportunitatea continuării consultărilor cu societatea civilă şi importanţa menţinerii coordonării strânse între cele două ţări pentru combaterea violenţei domestice şi asigurarea egalităţii de gen, precizează sursa citată.
La întrevedere au participat Doina Gherman, preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Doina Cazacu, director Program Femei "La Strada Moldova", Mariana Buruiană, director executiv, Centrul de Drept al Femeilor, Valentina Bodrug-Lungu, preşedinte Gender-Centru, Veronica Teleucă, coordonator Coaliţia Naţională "Viaţă fără violenţă".
Programul vizitei preşedintelui interimar al Senatului în Republica Moldova a inclus şi o întrevedere cu studenţii de la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, cu tema "Politica fără tineri nu are viitor". La eveniment a fost prezent şi rectorul Universităţii, dr. conf. Igor Şarov. Cu acest prilej, preşedintele interimar al Senatului României a propus organizarea unor stagii de practică pentru studenţii basarabeni la Parlamentul României, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova. Discuţiile s-au axat pe importanţa implicării tinerilor în politică, programul de burse pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, inclusiv rezidenţiat, dedicat cetăţenilor din Republica Moldova, precum şi pe alte mijloace de cooperare bilaterală în proiecte dezvoltate în cadrul Programului preşedintelui Klaus Iohannis, "România Educată", precizează Senatul.
Alina Gorghiu a participat, de asemenea, la deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a evenimentului cinematografic de tradiţie Zilele Filmului Românesc la Chişinău. Festivalul de film se desfăşoară în perioada 22-25 septembrie şi îşi propune să reunească cinefilii de pe ambele maluri ale Prutului cu scopul promovării limbii române, culturii şi cinematografiei româneşti. Evenimentul este finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova şi Institutul Cultural Român şi are misiunea de a conecta Chişinăul, prin cinematografia română, la circuitul marilor festivaluri.
În intervenţia sa, înaltul demnitar român a evidenţiat importanţa diplomaţiei culturale, afirmând că Zilele Filmului Românesc la Chişinău a devenit o tradiţie importantă care denotă o puternică cooperare bilaterală în plan cultural. Totodată, a accentuat necesitatea finanţării adecvate a industriei cinematografice, arătând că prezenţa activă a Guvernului României în Republica Moldova răspunde aşteptărilor şi nevoilor de peste Prut.
La evenimentele organizate la Chişinău au mai participat secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Adrian Dupu, directorul-adjunct al ICR Chişinău, Narcis Afrăsinei, şi ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Ţurcanu.