Interesul lui Donald Trump faţă de piaţa de capital a fost mai mult decât vizibil în ultimii ani, industria fiind şi parte din strategia sa electorală din prezent, ceea ce înseamnă că un al doilea mandat ar putea întări influenţa lui asupra pieţelor, până în punctul în care creşterea indicilor ar deveni un obiectiv prezidenţial, punctează analiştii XTB.
Încă din primul său mandat de preşedinte, Donald Trump a construit o legătură puternică şi de impact cu pieţele financiare. Administraţia sa a privit piaţa de capital drept un indicator al sănătăţii economice a naţiunii, dar şi o modalitate de a demonstra că politicile sale sunt orientate către creşterea bunăstării americanilor.
Acest interes al său pentru piaţa bursieră s-a reflectat şi în comunicare: între 2016 şi 2020, Trump a publicat aproape 500 de mesaje pe reţelele sociale, majoritatea lăudând piaţa de capital sau recordurile atinse de indici, în special S&P 500. Această frecvenţă ridicată a mesajelor - în medie, două mesaje pe săptămână - subliniază importanţa pe care performanţa bursieră o are în strategia sa politică.
În aceste condiţii, atenţia asupra pieţei bursiere pare puţin probabil să se schimbe dacă candidatul republicanilor va obţine un al doilea mandat. De fapt, piaţa bursieră rămâne unul dintre cele mai populare instrumente de investiţie din Statele Unite, 56% dintre gospodării deţinând acţiuni, acestea plasându-se doar puţin sub investiţiile imobiliare (65%), arată analiştii XTB.
Cu alte cuvinte, Donald Trump este conştient de influenţa sa directă asupra pieţelor prin declaraţiile postate pe reţelele sociale, fiind un levier strategic pe care l-a utilizat frecvent. În timpul războiului comercial cu China, anunţurile sale - chiar şi cele vagi - privind progresul negocierilor erau deseori suficiente pentru a provoca o creştere a valorii acţiunilor.
Trump vrea mai mult control asupra Fed
Drept urmare, nu va fi de mirare dacă piaţa bursieră va reacţiona pozitiv în cazul unei victorii a lui Trump. Mediul economic şi monetar actual ar reprezenta, de asemenea, avantaje: Rezerva Federală a început deja un ciclu de relaxare, în timp ce creşterea economică rămâne stabilă. Aceste condiţii sunt, în general, favorabile pentru dezvoltarea pieţei.
În plus, Trump ar putea exercita o influenţă mai mare asupra Fed. Potrivit unor surse citate de presa internaţională, acesta ia în considerare un control parţial prin intermediul Trezoreriei.
Vorbim, însă, despre o idee lansată iniţial pentru a testa reacţia publicului şi face parte din dorinţa sa de a reevalua rolul Fed, o instituţie pe care a criticat-o aspru în primul său mandat.
Între 2018 şi 2019, Trump a criticat Fed pentru creşterea ratelor dobânzii şi reducerea lichidităţii, considerând că acestea au afectat negativ piaţa bursieră. Propunerile echipei Trump includ posibilitatea de a întări controlul Casei Albe asupra deciziilor de rată ale Fed, îndepărtarea preşedintelui instituţiei înainte de sfârşitul mandatului şi implicarea Trezoreriei în operaţiunile de achiziţie de obligaţiuni ale Fed.
Având în vedere aceste aspecte, un al doilea mandat Trump ar putea întări semnificativ influenţa sa asupra pieţelor financiare, până în punctul în care creşterea indicilor bursieri ar deveni aproape un obiectiv prezidenţial, punctează analiştii XTB.
1. Cistigatorul
(mesaj trimis de esop în data de 01.11.2024, 11:39)
Problema in sine nu este cine cistiga alegerile din SUA ci mai degraba ce se intimpla dupa .Intrebarea este daca dupa anuntarea invingatorului invinsul , indiferent cine ar fi el , va accepta rezultatul .Aducerea in discutia de campanie a cea ce putem numi razbunare reformuleaza totul ceea ce pune statalitatea SUA in primejdie .China ,Rusia ,aflata si ea in pericol de dezintegrare ,ba chiar si UE pot profita de o astfel de situatie in care SUA nu va avea practic conducator si unde riscul unui haos generalizat este evident .Abia atunci detinatorii de moneda SUA(dolar) sunt in primejdie .In acast context priomele declaratii aparute ca obligatie imediat dupa aflarea rezultatului sunt vitale .Cele mai afectate vor fi entitatile ce detin mari sume de dolari sau care au pariat totul pe dolar .China ,Japonia sau altii ce detin aceste sume vor avea de suferit .Singura entitate care poate supravietui este UE care va avea beneficiulo imediat de a oferi lumii intregi alternativa .BRICS nu are moneda cum nici alte natiuni nu au o moneda suficient de puternica spre a inlocui dolarul .In orisicare situatie UE este favorizata .In cazul in care cistiga Harris lucrurile vor continua pe model Biden ceea ce nu incurca prea mult planurile finale ale UE iar daca cistiga Trump exista o varianta si mai favorabila pentru UE(orice rau este mereu spre bine)care poate scoate si Rusia si SUA din Europa reintregita in fostele ei granite .Nu ne putem dori mai mult de atit .
2. Și totuși...
(mesaj trimis de Om în data de 01.11.2024, 12:13)
Acțiunile americane au performant mai bine în mandatul Biden decât în mandatul guralivului.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2024, 12:13)
Nu cred ca va castiga trump. nici piata nu mai crede. trump media jos -38% in ultimele 2 zile. bitcoin la fel a scazut -6% in ultimele 2 zile. TSLA la fel in ultimele 4 zile -10%.
astea nu-s cifre care sa arate victoria trump.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2024, 12:23)
uitati de trump
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2024, 14:30)
O potentiala victorie Trump este deja 'priced in' de piata americana. Indiferent care castiga, bursele americane vor fi pe plus.