CHRISTOPHER DEMBIK: Perspectiva lunară macro: lucrurile se înrăutăţesc!

M.D.
Internaţional / 4 mai 2018

Perspectiva lunară macro: lucrurile se înrăutăţesc!

Economia moderată, de poveste, se destramă: indicii PMI globali scad, stresul lichidităţii poate fi observat în pieţele monetare USD, semne timpurii ale recesiuni tot apar în SUA, iar riscul geopolitic rămâne crescut datorită riscului de război comercial şi tensiunilor dintre musulmanii sunniţi şi şiiţi din Orientul Mijlociu, conform comunicatului de presă remis Redacţiei de către Saxo Bank.

În analiza efectuată, Christopher Dembik, punctează: "Contrar celor scrise pe ici şi colo, nu e nimic magic în cei 3% pentru randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale SUA pe 10 ani. Deocamdată, mişcările pe termen scurt pe piaţa de obligaţiuni americană sunt în principal rezultatul unei ajustări negative a previziunilor privind creşterea economică globală. Datele recente cantitative şi calitative au confirmat faptul că elanul global pierde din energie, contrar a ceea ce majoritatea prognozase la finalul lui 2017. Aşadar, este cu siguranţă prea devreme să ne panicăm, dar, pe termen lung, este destul de sigur că dacă dobânzile SUA cresc în continuare, acest lucru va duce la presiuni negative pe piaţa de capitaluri proprii, aşa cum s-a întâmplat începând cu anii 80."

"În ciuda unui sezon de câştiguri foarte pozitiv în SUA (creşterea EPS este la 24% vs previziunile de 17%, iar creşterea vânzărilor este de aproape 10% de la an la an, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani), sentimentul de risc a devenit negativ în ultimele câteva săptămâni. Câştigurile au fost solide, dar vestea bună a fost deja evaluată în stocuri. În acest context, piaţa se concentrează doar pe riscurile în creştere, o perspectivă macro mai sumbră, şi mulţi investitori se întreabă dacă lichidarea din februarie a fost suficientă. Indicele S&P 500 este la răscruce: graficul tendinţei care a fost valabil în ultimii 2 ani abia mai rezistă acum, alături de media mobilă pe 200 de zile", se mai arată în raport.

Pe lângă acestea, Christopher Dembik, mai punctează: "O evoluţie negativă viitoare este foarte posibilă şi, dacă s-ar întâmpla aşa ceva, nu este improbabil ca pieţele asiatice să fie primele care se prăbuşesc. În noiembrie 2017, declinul bursei chineze a avut ca rezultat un decalaj în consolidarea burselor din SUA şi Europa. De la mijlocul anului 2016, Shanghai Composite Index a evoluat într-un interval de 500 de puncte de bază, între 3000 de puncte şi 3500 de puncte (graficul de mai jos).

Este destul de evident că nivelul de susţinere la 3000 de puncte reprezintă un punct de cotitură psihologic important pe care autorităţile chineze nu doresc să-l vadă depăşit prea curând. În ultimele câteva zile, China a încercat să-l ridice, dar succesul este amestecat deocamdată.

Ceea ce este şi mai îngrijorător este faptul că declinul capitalurilor proprii a fost determinat recent de sectorul de consum local al Chinei, ceea ce ar putea fi un semn al problemelor economice cu rădăcini adânci".

"Perspectiva pentru Statele Unite se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Principala temă macro pentru SUA în trimestrele următoare este riscul stagflaţiei.Tendinţa ascendentă a CPI de bază şi PCE de bază este acum bine stabilită. După cum se poate vedea mai jos, există o corelaţie foarte puternică între PCE de bază şi planurile tarifare ale NFBI. În ultimul sondaj NFBI, proporţia de întreprinderi mici ce au semnalat creşteri de preţuri a atins cel mai înalt nivel din 2009, ceea ce ar alimenta o inflaţie mai mare în Statele Unite pe termen mediu. Problema este că ceea ce este bine pentru afaceriştii de rând (salarii mai mari) nu este mereu bine pentru Wall Street, mai ales dacă creşterea este sortită să scadă", se mai arată în analiză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb