CONCLUZIILE DEZBATERILOR STAREA NAŢIUNII STUDENŢEŞTI: Este necesară o "Mare Conversaţie" despre provocările cărora studenţii trebuie să le facă faţă după pandemie

G.D.
Miscellanea / 6 iunie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Cea de-a doua dezbatere din cadrul Stării Naţiunii Studenţeşti a avut loc 26 mai pe tema: "Ar trebui să fie combaterea consumului de alcool, ţigări si alimente de tip fast-food printre studenţi una dintre priorităţile universităţilor româneşti?", conform unui comunicat remis redacţiei. În deschiderea sa au vorbit Oana David, directorul Clinicii Universitare de Psihologie Babeş-Bolyai Psy Tech şi Adrian Wiener, vicepreşedintele Comisiei pentru sănătate din Cam. Deputaţilor. Aceasta a urmat primei dezbateri, din 19 mai, pe tema: "Ar trebui ca universităţile româneşti să includă un curs obligatoriu de combatere a propagandei şi fenomenului de fake news, în perioada studiilor de licenţă?". În deschiderea sa au vorbit Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO şi Alin Mituţă, euro-parlamentar.

Potrivit sursei citate, concluziile dezbaterii pe problema fake-news s-au concentrat pe necesitatea introducerii nu doar în universitate, ci pe parcursul întregului parcurs şcolar, de elemente de curriculă focusate pe dobândirea de competenţe media, mai degrabă decât doar strict pe combaterea fake-news.

Concluziile dezbaterii pe problema abuzului de substanţe şi alimente nesănătoase, care au avut loc între echipe formate din studenţi sau proaspeţi absolvenţi de facultate, în prezenţa unui numeros public online, au mers într-o direcţie diferită. Acestea au pornit de la faptul că actuala generaţie de studenţi este una dintre cele mai antreprenoriale din istorie. Astfel, conform studiului făcut de Starea Naţiunii Studenţeşti la începutul acestui an (link aici), 28% dintre studenţi preferă să pornească propria afacere la terminarea studiilor, mai mulţi de cât cei care preferă să se angajeze la stat sau la privat ( în ambele cazuri 22%). În mod evident, vorbim despre o generaţie care nu este deloc lipsită de ambiţie sau de dorinţa de a face.

Vorbitorii din debate au căzut însă de acord că acest imens potenţial este tras în jos de numeroasele provocări cărora studenţii trebuie să le facă faţă după pandemie. Printre cele mai mari se numără problemele de sănătate mintală, precum şi consumul tot mai mare de alcool, ţigări, şi alimente nesănătoase, şi trag în jos o generaţie de care depinde viitorul României. Ca atare, cei prezenţi au tras concluzia necesităţii unei "Mari Conversaţii"- o discuţie concretă, la care să ia parte experţi, reprezentanţi ai studenţilor şi universităţilor, precum şi alte părţi interesate (organizaţii civice, industriile responsabile, etc) despre cele mai bune strategii de îmbunătăţire a sănătăţii lor mintale , precum şi de combatere a consumului de alcool, sau ţigări, sau supra-alimentaţie în rândul studenţilor, şi de îmbunătăţire a sănătăţii lor mintale, subliniază sursa citată.

Printre soluţiile la problemele de mai sus pe care vorbitorii le-au evocat se numără:

A. Extinderea serviciilor de psihoterapie, făcută prin toate mijloacele, inclusiv prin apelarea la şedinţe de consiliere online. Trebuie făcută între studenţi promovarea mersului la psiholog, şi dusă această promovare până la firul ierbii, în fiecare facultate.

B. Trebuie schimbată considerabil structura săptămânii de cursuri. În universităţile din alte ţări există anumite perioade în timpul săptămânii care sunt blocate în orar pentru activităţile dedicate asociaţiilor studenţeşti, în ideea de a-i scoate pe studenţi din monotonia orelor de curs, de a-i face să relaţioneze cu colegii lor într-un cadru mai relaxat. Trebuie ieşit din paradigma unei împărţiri a zilei de curs universitare care nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani.

C. Trebuie stimulată folosirea mult mai amplă a uneltelor de tip software, app-urilor destinate managementului sănătăţii mintale, a somnului, a dietei zilnice, precum şi folosirea altor produse alternative, cu care actualele generaţii de tineri sunt mult mai familiarizate şi deschise să le folosească.

" Situaţia este foarte serioasă, şi nici o piatră nu trebuie să rămână neîntoarsă în încercarea de a opri acest trend de creştere a consumului de substanţe între tineri. Mai mult ca niciodată, avem nevoie să începem o Mare Conversaţie referitor la provocările şi problemele cu care se confruntă studenţii români post-pandemie. Acestea sunt numeroase, de la fake-news, cum ne-a arătat prima dezbatere, şi până la continua înrăutăţire a sănătăţii lor mintale, şi creşterea consumului de alcool, ţigări, şi alimente nesănătoase"- Iulia Gîţ, coordonator de proiect Starea Naţiunii Studenţeşti.

Acest debate a fost organizat de către Agora Debate ( www.agoradebate.ro ), organizaţie ce manageriază numeroase cluburi de dezbateri in licee şi universităţi, şi Starea Naţiunii Studenţeşti. Starea Naţiunii Studenţeşti este rezultatul unui parteneriat format din 34 de asociaţii studenţeşti de peste tot din România. Acest parteneriat este menit să atragă atenţia asupra problemelor studenţilor din România şi a dificultăţilor cu care s-au confruntat în pandemie cât şi dincolo de ea, probleme deseori ignorate la nivel instituţional. Puteţi găsi video-urile de prezentare ale celor două dezbateri menţionate mai sus pe pagina de Youtube a Agora Debate- https://www.youtube.com/user/ariassis .

De asemenea, puteţi intra pe www.stareastudentilor.ro pentru a vizualiza documentul "Viaţa studenţilor în pandemie"- prezentarea unui amplu sondaj online realizat între 6 ianuarie 2022- 2 martie 2022 cu participarea a 3.407 respondenţi, studenţi care îşi desfăşoară studiile în universităţi din 22 de oraşe din România. Pe baza concluziilor sale au fost organizate cele două debate-uri menţionate mai -sus, precum şi o serie de noi de debate-uri în partea a doua a anului, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb