Cabinetul lui Sorin Grindeanu este "un guvern format şi condus de Liviu Dragnea, în care prim-ministrul joacă un rol absolut formal", apreciază politologul Cristian Pîrvulescu.
Acesta a declarat că miniştrii propuşi marţi "sunt în general persoane apropiate şefului PSD, foarte puţin cunoscute, cu câteva excepţii", potrivit Agerpres.
Mai cunoscuţi sunt miniştrii propuşi de ALDE, a subliniat Pîrvulescu. Politologul a remarcat că, din propunerile PSD, cei cu notorietate sunt Ana Birchall, Petre Daea, Ionuţ Vulpescu şi Florin Nicolae Jianu.
Restul de propuneri ale social-democraţilor sunt, în opinia sa, "persoane noi, despre care nu se cunoaşte mare lucru".
"Am putea spune că sunt tehnocraţi de partid, dacă ne uităm la vice-prim-ministrul Sevil Shhaideh, care are acest profil de tehnocrat de partid apropiat de Liviu Dragnea", a declarat Pîrvulescu.
"În general, e vorba de persoane mai puţin cunoscute şi care, aşa cum a spus destul de clar Liviu Dragnea, nu vor crea foarte multe probleme şefului partidului. Sorin Grindeanu va avea mai degrabă rolul de a asigura funcţionarea orchestrei, dar va fi secondat probabil foarte energic de Sevil Shhaideh", a adăugat politologul.
El a arătat că Shhaideh, care a fost refuzată de preşedinte ca propunere de premier, "are o putere extraordinar de mare, Ministerul (său - n.r.) este al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi al Fondurilor Europene".
"Practic, va distribui resursele către primari şi, cum ştim că 52% dintre primari sunt PSD, va distribui resursele către organizaţiile PSD", a susţinut politologul.
Pîrvulescu apreciază că una dintre sarcinile cele mai grele pentru guvern va fi armonizarea politicii naţionale.
"Liviu Dragnea a avut o viziune despre partid - un partid care se bazează pe liderii locali. Asta l-a ajutat să câştige alegerile, asta va crea probleme în armonizarea unei politici naţionale. Îşi asumă o responsabilitate foarte mare, pentru că interesele locale riscă de multe ori să estompeze interesele naţionale", a subliniat el.
Politologul a mai spus că Sevil Shhaideh "neparticipând la şedinţele CSAT, neavând acces la informaţii clasificate, probabil că nu va exista o problemă de acelaşi gen ca aceea care ar fi existat dacă era prim-ministru". Totuşi, a apreciat el, ea va fi "una din persoanele cele mai expuse din interiorul actualului Guvern".
PSD şi ALDE au anunţat marţi componenţa noului Guvern.
Miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare, astăzi, între orele 8.00 şi 14.00.
La ora 15.00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Noul Executiv ar urma să depună jurământul miercuri seară, la ora 19.00, Sorin Grindeanu intenţionând ca prima şedinţă a Guvernului să o fixeze în aceeaşi zi, la ora 21.00.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat marţi că îşi asumă întreaga răspundere pentru noua echipa guvernamentală.
Liviu Dragnea a caracterizat noul Cabinet ca fiind unul tânăr, în care se investeşte foarte multă speranţă şi care "are o şansă unică pe un orizont de aşteptare deschis în campania electorală şi de programul de guvernare.
Cabinetul Grindeanu va avea următoarea componenţă: Vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale - Sevil Shhaideh, Ministrul delegat pentru Fondurile Europene - Miheala Virginia Toader, Vicepremier, Ministrul Mediului - Daniel Constantin (ALDE), Ministerul Economiei - Alexandru Petrescu, Ministerul Afacerilor Externe - Teodor Meleşcanu (ALDE), Ministrul delegat pentru Afaceri Europene - Ana Birchall, Ministerul Afacerilor Interne - Carmen Daniela Dan, Ministerul Agriculturii - Petre Daea, Ministerul Apărării Naţionale - Gabriel Beniamin Leş, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale - Ioan Vulpescu, Ministerul Educaţiei Naţionale - Pavel Năstase, Ministerul Cercetării şi Inovării - Şerban Valeca, Ministerul Energiei - Toma Florian Petcu (ALDE), Ministerul Finanţelor Publice - Viorel Ştefan, Ministerul Justiţiei - Florin Iordache, Ministerul Apelor şi Pădurilor - Adriana Petcu, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale - Lia Olguţa Vasilescu, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Augustin Jianu, Ministerul Sănătăţii - Florian Dorel Bodog, Ministerul pentru Tineret şi Sport - Marius Dunca, Ministerul Transporturilor - Răzvan Alexandru Cuc, Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social - Gabriel Petrea, Ministerul IMM-urilor si antreprenorilor - Florin Jianu, Ministerul Turismului - Mircea Titus Dobre, Ministrul delegat pentru relaţiile cu Românii de Pretutindeni - Andreea Păstârnac, Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - Graţiela Gavrilescu (ALDE).
1. Fiecare cu tehnocratii lui
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 04.01.2017, 09:11)
Mi se pare corecta opinia conform careia si-a facut si Dragnea guvernul lui de tehnocrati.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 09:23)
Pe principiul simetriei, ca sa nu se supere Iohannis.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vanat în data de 04.01.2017, 10:17)
Care tehnocrati - Iordache, Olguta sau Birchall? Mai degraba penali decat tehnocrati! Ne indreptam spre dictatura omului manivela.
1.3. nu sunteti multumiti? (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 12:31)
Da, de ce? Sa ne bucuram impreuna cu Dragnea, sa ne bucuram ca avem si noi DODONU nostru!
E drept ca inca nu este pe deplin fericit, chiar daca si-a tras un govern, dar pohta ce-a pohtit se va implini la prezidentiale cand isi va trage si-o tara, nu?!
p.s. Dl de la teleorman, imbetat cu totu de succesuri uita sa faca o mica socoteala, din care reiese ca de fapt a fost votat de cca 17% din total romani mature; ar fi bine pt toata lumea sa dea scroafa jos din copac, sa nu-I irite prea tare pe restul de 83%!!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 13:32)
Este mai putin rea ca dictatura ficusului de la Cotroceni. Macar acum stim cine este de vina: Dragnea. Il putem intreba. Dar in cazul Ciolos, pe cine intrebi? Pe cine tragi la raspundere? Pe Iohannis? Saracul de el ...
2. Guvernul Dezastrului...
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 04.01.2017, 13:09)
Este un guvern al DEZASTRULUI, se promite enorm, nu sunt deloc clare sursele de finantare...La anul pe timpul acesta somajul va fi in crestere, polarizarea sociala se va accentua!!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 13:27)
oileu, gargaragiu mai mare ca tine nu s-a pomenit
nici macar opozitia oficiala, Ciolos, nu se tavaleste in halul in care o faci tu
hai, canta la o alta masa si spala putina
2.2. Dragnea, tu esti??? (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 04.01.2017, 14:49)
Uita-te ce saracie si tristete este in Teleorman, dupa 20 de ani cu Dragnea la butoane, si vei avea toate raspunsurile...