DNA: Primarul şi viceprimarul oraşului Hîrlău, trimişi în judecată

Diana Popescu
Anticorupţie / 28 aprilie 2016

Procurorii DNA Iaşi au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Constantin Cernescu - primar al oraşului Hîrlău şi a lui Florin Ţăpuşa - viceprimar al aceleiaşi localităţi, pentru mai multe fapte, printre care şi abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, Constantin Cernescu este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, iar Florin Ţăpuşa - de abuz în serviciu şi instigare la această infracţiune, dar şi de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în formă continuată.

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei: sub control judiciar - Ioan Amariei, la data faptelor şef al Ocolului Silvic Hîrlău, pentru luare de mită (3 infracţiuni), abuz în serviciu, fals intelectual şi instigare la fals intelectual (4 infracţiuni), Mihai Vătavu, la data faptei şofer personal al şefului Ocolului Silvic Hîrlău, pentru complicitate la abuz în serviciu; în stare de libertate - Dumitru Simionescu, la data faptei şef al Poliţiei Hîrlău, pentru instigare la abuz în serviciu, Pavel Dulgheru, la data faptei consilier superior în cadrul Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Suceava (actuala Gardă Forestieră), pentru abuz în serviciu, Dumitru Marian, Liviu Vasile Gheorghiţeanu, Constantin Curcă şi Carmen Amelia Sava, la data faptelor membri ai comisiei de recepţie, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

În 17 decembrie 2015, Constantin Cernescu, conform DNA, a dispus şi l-a determinat pe Dumitru Marian să întocmească un proces verbal de recepţie în care să consemneze faptul că lucrarea "Extindere reţea alimentare cu apă şi branşamente în Pîrcovaci zona Anişoara Smit şi Pod Hrisculeni" era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate.

"Ulterior, inculpaţii Marian, Gheorghiţeanu, Curcă şi Sava au întocmit documentul respectiv cu menţiunile de mai sus, creând astfel o pagubă Primăriei Hîrlău în cuantum de 2.433,43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate dar achitate de către unitatea administrativ-teritorială", se spune în comunicat.

DNA precizează că, în perioada iunie - august 2014, Ioan Amăriei, în calitate de şef al Ocolului Silvic Hîrlău şi reprezentant al achizitorului - Direcţia Silvică Iaşi, a pretins şi primit de la un om de afaceri (denunţător în cauză) mai multe foloase, trei uşi de garaj în valoare de 7.000 lei, montate la o anexă a instituţiei, şi neplata unei lucrări în valoare de 7.000 lei, executată la locuinţa acestuia.

"Aceste foloase au fost obţinute de inculpat fie ameninţându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hîrlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face demersurile necesare la Direcţia Silvică Iaşi, pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de denunţător. În august 2014, Amariei i-a pretins martorului denunţător 10.000 de lei din suma pe care acesta urma să o obţină din contractul respectiv", se arată în comunicat.

DNA menţionează că, în perioada septembrie 2014 - decembrie 2015, Amariei şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că a dispus şi a determinat mai multe persoane, printre care şi pe inculpatul Constantin Cojocaru, să elibereze diferite cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară.

"Beneficiari ai materialului lemnos dobândit în condiţiile de mai sus au fost printre alţii şi inculpaţii Cernescu şi Simionescu, care l-au instigat pe şeful ocolului să acţioneze în maniera arătată. Într-una dintre situaţii, şeful ocolului a beneficiat de ajutorul inculpatului Vătavu, care a ridicat şi transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidenţele instituţiei al cărei angajat era. Mai mult, la 11 august 2015, şeful ocolului, împreună cu Dulgheru, nu a dispus măsurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantităţi de material lemnos de la o persoană, ce fusese depistată, de către acesta din urmă, transportând materialul respectiv fără documente legale", susţin procurorii.

DNA a constatat că, acţionând în maniera arătată, Ioan Amariei a provocat un prejudiciu de peste 15.000 lei Direcţiei Silvice Iaşi, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos.

În 2015, Florin Ţăpuşă a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, respectiv că, în calitate de administrator de fapt a două societăţi, s-a implicat în negocierea şi încheierea de contracte, a ţinut legătura cu consultanţi ai firmei, a primit comenzi în numele firmelor şi a efectuat plăţi către angajaţi.

"În aceeaşi perioadă, Ţăpuşă a determinat un angajat al Poliţiei Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca şoferul să plătească taxa de 250 lei, expres prevăzută de o Hotărâre a Consiliului Local. În aceeaşi calitate, inculpatul a dispus unui angajat aflat în subordinea sa ca în timpul orelor de program pentru care era pontat să aducă la îndeplinire activităţi de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hîrlău", au mai reţinut procurorii.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Simionescu, Cernescu, Ţăpuşă şi Amariei.

De asemenea, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat cu inculpatul Cojocaru Constantin un acord de recunoaştere a vinovăţiei, pentru fals intelectual, acesta, în prezenţa apărătorului ales, declarând că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv un an închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb