Edenred România va sprijini programul "Pâine şi Mâine"al Fundaţiei World Vision, contribuind astfel la susţinerea copiilor din mediul rural să meargă la şcoală. Copiii din medii vulnerabile au nevoie de hrană să poată învăţa, au nevoie de energie să-şi poată face temele, precum şi de modele demne de urmat. Prin programul "Pâine şi Mâine", copiii din clasele primare primesc o masă caldă la prânz şi două ore de ajutor la teme şi lecţii remediale, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatuylui, printr-o donaţie de 25.000 EUR, partenerul Edenred va sprijini nevoile educaţionale şi va oferi mese calde pentru elevii din ciclul primar, din programul World Vision "Pâine şi Mâine" timp de un an. De asemenea, cu prilejul primăverii şi a sărbătorilor de Paşte, clienţii Edenred care au ales să ofere un card cadou, au realizat mai mult decât un cadou pentru angajaţi, au contribuit la transformarea dorinţelor în realitate, pe de o parte, dorinţele de Paşte ale copiilor din mediul rural, iar pe de altă parte, ale oamenilor din compania lor.
Prin campania "Care sunt dorinţele tale amânate", Edenred împreună cu cei 3 parteneri, Big Step, Destiny Park şi SMYK, au oferit cadourile visate unui număr de 45 de copiii din mediul rural. Copiii au realizat printr-un desen care ar fi dorinţa lor amânată, iar oamenii cu suflet mare din cadrul acestor companii, au ajutat la transformarea dorinţelor copiilor în realitate. Prin gesturi mici, putem crea un impact pozitiv în comunitate şi o contribuţie valoroasă, respectiv şanse egale la educaţie şi îndeplinirea dorinţelor unor copii din mediile defavorizate.
"Copiii din mediul rural merită să aibă acces la educaţie şi să-şi îndeplinească dorinţele la fel ca toţi ceilalţi copii. Prin programul 'Pâine şi Mâine', ne propunem să le oferim nu doar o masă caldă şi ajutor la teme, ci şi oportunitatea de a învăţa şi de a se dezvolta armonios. Ne bucurăm să aducem bucurie şi speranţă în aceste comunităţi şi să le oferim copiilor şanse egale! Aşteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele şi impactul pozitiv pe care acest program îl va avea în comunitate." Lelia Mancaş, Director Marketing, Comunicare şi CSR Edenred România
"Ştefania a fost foarte încântată. A probat încălţămintea, a răsfoit cartea şi a desfăcut cutia cu jocul împreună cu fratele mai mare şi cu surioara mai mică. Adidaşii ii vin perfect şi au culoarea ei preferată. Am remarcat un lucru fantastic azi. Mai întâi a deschis şi a răsfoit cartea înainte de toate. Îi place mult să citească.", ne-a povestit Mihaela Bercu, pedagog din Vâlcea. Ştefania are 10 ani, este în clasa a III-a, provine dintr-o familie cu 3 copii. Ea şi-a dorit multe cărţi de citit, adidaşi şi un joc LEGO, iar dorinţele sale au putut să fie îndeplinite.
"Elevii au avut parte de o mare surpriză: au primit cadouri! Au fost entuziasmaţi, bucuroşi, chipul lor a devenit foarte zâmbitor. Pot spune că starea lor a fost atât de explozivă încât la următoarea activitate a trebuit să-i las să-şi exprime bucuria şi să se joace.Felicitări Fundaţiei World Vision şi partenerilor pentru implicare!", ne-a mărturisit Simona, pedagog din Vaslui.
Despre programul "Pâine şi Mâine"
"Pâine şi Mâine" este un program care se adresează exclusiv copiilor din ciclul primar de învăţământ, din şcolile din mediul rural. Obiectivele programului sunt prevenirea şi combaterea abandonului şcolar prin creşterea rezultatelor şcolare, prin recuperarea pierderilor în învăţare şi a întârzierilor în dezvoltarea competenţelor de bază (scris, citit, socotit) respectiv a competenţelor corespunzătoare vârstei elevilor. Programul este implementat exclusiv cu finanţare privată, de către indivizi şi parteneri corporate.
Prin Programul "Pâine şi Mâine" copiii beneficiază de un pachet integrat de servicii pentru a-i încuraja să meargă la școală. Astfel, ei primesc zilnic o masă caldă și două ore remediale, şcoală de vară, dar și haine, încălțăminte, rechizite, echipamente digitale. Totodată, "Pâine și Mâine" include programe de formare pentru profesori, cât și activități de educație parentală pentru părinții din comunitățile dezavantajate.
În luna aprilie, am lansat studiul "Sunt hrăniţi #destul copiii României? Masa la şcoală şi masa acasă", care ne-a arătat realitatea din teren în ceea ce priveşte modul în care copiii noştri sunt hrăniţi, acasă şi la şcoală şi anume copiii noştri nu sunt hrăniţi suficient şi, cu siguranţă, nu suficient de nutritiv. Este nevoie să avem implementate corect programele naţionale în şcoli şi să abordăm de o manieră integrată problema nutriţiei. Am decis să extindem programul Pâine şi Mâine pe care-l desfăşurăm deja în 33 de sate şi care oferă, printre altele, o masă caldă zilnic pentru 1500 de copii din ciclul primar. După cum arată şi studiul, masa caldă de la şcoală reprezintă o necesitate imediată pentru aceşti copii din medii defavorizate. Avem un apel public dechis prin care invităm şcolile din mediul rural să depună un proiect pentru obţinerea unui grant nerambursabil pentru un program de tip Şcoală după Şcoală, respectiv organizarea de activităţi remediale pentru elevii înscrişi în învăţământul simultan şi acordarea unei mese calde elevilor în unitatea de învăţământ. Programul Pâine şi Mâine se finanţează exclusiv din fonduri private, astfel că le mulţumim tuturor partenerilor şi donatorilor care ne sprijină an de an şi ne bucurăm că Edenred România a decis să se alăture demersurilor noastre, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al fundaţiei World Vision România.
Rezultatele programului "Pâine şi Mâine":
• jumătate dintre şcolile din program raportează o prezenţă a copiilor de 99%, iar o treime de 100%
• 74% apreciază că prezenţa la şcoală a copiilor a crescut cu mai mult de 40%
• 82% dintre copii şi-au îmbunătăţit rezultatele la limba română
• 85% dintre copii şi-au îmbunătăţit rezultatele la matematică
• 80% dintre elevi au primit calificative "Bine" şi "Foarte Bine".
Apel public pentru înscrierea şcolilor în programul "Pâine şi Mâine"
World Vision România lansează primul apel naţional de înscriere a şcolilor în programul "Pâine şi Mâine". Apelul este deschis pentru proiecte "Şcoală după şcoală" depuse de şcolile din mediul rural, care îndeplinesc următoarele criterii:
• Clasele sunt organizate în regim simultan
• Şcoala este din mediul rural
• Se află în judeţele selectate
Depunerea proiectelor se realizează până în data de 09.06.2024, accesând link-ul: https://worldvision.ro/depunere-proiecte-paine-si-maine/.
Scopul principal al apelului competitiv de proiecte constă în acordarea unui grant nerambursabil dedicat implementării unui program naţional de tip Şcoala după Şcoală, pentru organizarea de activităţi remediale, în vederea recuperării deficitului de învăţare cauzat de gradul de vulnerabilitate constatat, independente de şcoală sau elev, activităţi destinate exclusiv elevilor înscrişi în învăţământul simultan în anul şcolar 2024-2025.
Apelul este deschis pentru proiecte "Şcoală după şcoală" depuse de şcoli din mediul rural, din judeţele: Bacău, Bistriţa, Botoşani, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Teleorman, Sălaj, Vaslui, Vâlcea, care au organizate clasele din ciclul primar exclusiv în regim simultan în anul şcolar 2024-2025.
Proiectul va fi depus obligatoriu în parteneriat cu UAT-ul de care aparţine, pentru asigurarea contribuţiei minime de 20% din costul mesei calde, pentru un an şcolar de implementare. În cadrul prezentului apel în programul "Şcoală după Şcoală", se vor finanta activităţile pentru maxim 1500 elevi din ciclul primar, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani, înscrişi în învăţământul simultan în anul şcolar 2024-2025.
Mai multe informaţii privind caledarul de depunere a proiectelor, modalitatea de depunere a acestora precum, criteriile de eligibiliate şi documentele necesare depunerii proiectelor pot fi găsite pe site-ul oficial al fundaţiei.