Imobiliare.NET: Chiriaşii au preferat locuinţele mici în detrimentul celor spaţioase, în ultimul deceniu

E.O.
Miscellanea / 11 mai 2023

 Imobiliare.NET: Chiriaşii au preferat locuinţele mici în detrimentul celor spaţioase, în ultimul deceniu

Apetitul pentru închirierea unor locuinţe de lux a scăzut considerabil, conform imobiliare.NET

Chiriaşii au preferat locuinţele mici în detrimental celor mult mai spaţioase, în ultimii zece ani, conform unei analize realizate de imobiliare.NET.

Aceasta arată că, în perioada analizată, chiria medie pentru o garsonieră a crescut cu peste 36%, iar pentru un apartamente cu două camere cu aproape 20%, în timp ce locuinţele cu 3 şi 4 camere au avut preţuri care au stagnat sau au scăzut cu aprope 10 procente.

Studiul citat mai arată că apetitul pentru închirierea unor locuinţe de lux a scăzut considerabil, garsonierele fiind cele mai căutate locuinţe de închiriat în Bucureşti.

Dacă în luna mai 2013 chiria medie lunară pentru garsoniere era de 243 de euro, în mai 2023 aceasta a ajuns la 331 de euro, acest segmentb înregistrând creşteri pe linie ale chiriei. Singurul segment care a avut o evoluţie mai redusă este cel al garsonierelor de lux, cu puţin peste 7%, în rest, pentru toate celelalte, chiria medie lunară a crescut cu 26-39%.

Randament bun şi pentru închirierea unui apartament cu două camere

Apartamentele cu două camere au adus şi ele venituri în plus proprietarilor, în ultimii zece ani. Cei care au închiriat astfel de locuinţe încasează acum, în medie, cu 17,6% mai mult faţă de mai 2013, conform sursei citate. Aceasta precizează că cel mai mult s-au scumpit chiriile pentru apartamentele cu două camere construite recent (+21,9%) şi cele nemobilate (+24,6%). Cele vechi, livrate înainte de 1977, au avut o creştere de doar 6,2%, în timp ce apartamentele de luxcu 2 camere reprezintă singurul segment din această categorie pentru care chiria medie lunară este mai mică (-11,2% în mai 2023 faţă de mai 2013).

Datele imobiliare.NET arată o evoluţie foarte interesantă pentru locuinţele mari din Bucureşti propuse spre închiriere. Pentru cele mai multe dintre ele, în ultimii zece ani chiria medie generală lunară fie a stagnat (-0,67% pentru 3 camere), fie a scăzut (-9,1% pentru 4 camere).

Analiza realizată pe segmente (anul construcţiei, compartimentare, confort) scoate în evidenţă câteva date care arată că există o antiteză între tipurile de chiriaşi. De exemplu, apartamentele cu trei şi patru camere construite înainte de 1977, cele noi, livrate după 2010, cele decomandate şi cele de lux au înregistrat scăderi ale chiriei medii lunare între 2,8%-17,2%!

În schimb, atunci când au dorit totuşi să închiriere o locuinţă mai spaţioasă, clienţii au preferat una care nu are un grad atât de mare de confort, dar pentru care plătesc mai puţin lunar.

Astfel, un apartament cu trei camere confort II se închiriază în mai 2023 cu 459 de euro lunar (faţă de 589 euro - preţul mediu general pentru trei camere). Cererea ridicată pentru astfel de locuinţe a crescut şi preţul, chiria pentru acest tip de apartament fiind mai mare cu 34,2% faţă de acum zece ani.

O posibilă explicaţie pentru scăderea chiriilor apartamentelor mari este legată de creşterea costurilor cu utilităţile - energie termică, gaz, electricitate, aprexciază analiza imobiliare.NET.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb