În ciuda sancţiunilor, Marea Britanie continuă să exporte arme către Rusia

E.D.
Internaţional / 23 iulie 2014

Actualizare 15:37 CE va înainta propuneri pentru noi sancţiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană (CE) va înainta mâine un document care va cuprinde propuneri de măsuri pentru fiecare dintre sectoarele identificate pentru noi sancţiuni la adresa Rusiei, ieri, de miniştrii de externe ai UE, reuniţi la Bruxelles, a anunţat astăzi purtătoarea de cuvânt a CE, Pia Ahrenkilde Hansen, în conferinţa cotidiană de presă, transmite Agerpres.

În privinţa viitoarelor acţiuni restrictive, orientările vor aparţine statelor membre.

În document, Comisia va prezenta propuneri pentru luarea de măsuri cu privire la accesul la pieţele de capital, referitoare la apărare, produse cu dublă utilizare, precum şi la tehnologiile sensibile, inclusiv în sectorul energetic. Comisia va prezenta aceste propuneri în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) care se va reuni mâine, la Bruxelles.

"Ieri (marţi - n.r.), miniştrii de externe ai UE au tras anumite concluzii şi, în conformitate cu acestea, Comisia va înainta mâine un document cu propuneri de măsuri pentru fiecare dintre zonele identificate de către Consiliul Afacerilor Externe. Comisia într-adevăr este gata pe deplin în a-şi juca rolul de coordonare între statele membre pentru că, într-adevăr, i s-a încredinţat mandatul în acest sens la ultimul summit din luna martie. Deci joi va înainta acest document şi apoi statele membre sunt cele care vor trebui să dea orientări privind continuarea activităţilor", a afirmat Pia Ahrenkilde Hansen.

Ea a reamintit că, în concluziile Consiliului Afacerilor Externe (CAE), Comisiei i s-a cerut să finalizeze acţiunile pregătitoare privind măsurile ţintite şi să prezinte în egală măsură măsuri de acţiune privind accesul la piaţa de capital, tehnologiile cu dublă utilizare sensibile şi, în egală măsură, şi în contextul energetic, precizând că acestea vor fi prezentate în COREPER la 24 iulie.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că, în primul rând, trebuie ca statele membre să dea orientări, astfel încât să rezulte în final "măsuri adecvate".

"Este nevoie de măsuri legislative, dar statele membre vor decide privind calea de urmat. Propunerile legislative vor trebui mai întâi convenite", a menţionat purtătoarea de cuvânt.

CAE a aprobat marţi, în linia celor stabilite la 16 iulie 2014, un pachet substanţial de măsuri restrictive, respectiv extinderea criteriilor de includere pe lista de sancţiuni, pentru a include entităţi şi persoane care contribuie la subminarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii naţionale a Ucrainei.

De asemenea, miniştrii de externe au decis accelerarea adoptării de măsuri la adresa persoanelor şi entităţilor care acordă sprijin material şi financiar acţiunilor ce ţin de anexarea ilegală a Crimeii şi destabilizarea părţii de est a Ucrainei, respectiv formularea de noi restricţii la investiţiile în Crimeea.

Totodată, miniştrii au mandatat Consiliul şi Comisia Europeană să finalizeze pregătirile pentru adoptarea de noi măsuri sancţionatorii, care să acopere, printre altele, sectorul apărării, inclusiv produsele cu dublă utilizare, cel al tehnologiei de vârf, inclusiv în domeniul energetic, precum şi accesul la piaţa de capital.

--------

Marea Britanie continuă să autorizeze exportul de arme şi echipament militar în Rusia, în ciuda apelului guvernamental la sancţiuni mai dure împotriva fostei republici socialiste, a informat astăzi un grup de oficiali, citaţi de BBC.

Un grup de oficiali legislativi care supraveghează controlul exporturilor de arme susţine că 251 de licenţe emise de Guvernul de la Londra, care permit vânzarea de bunuri controlate pentru o valoare totală de circa 132 milioane de lire sterline (167 milioane de euro), rămân în vigoare.

Aceste licenţe de export autorizează vânzarea de puşti cu lunetă, muniţie pentru armele de calibru mic, veste anti-glonţ, "echipament criptografic", echipament de comunicaţii militare şi de vedere nocturnă, precizează oficialii.

Doar 31 de licenţe au fost suspendate sau retrase, iar în cazul altor 3 licenţe, nu li s-a mai permis să exporte în Rusia, se mai arată în document.

Această informaţie apare la doar două zile după ce premierul David Cameron a criticat planurile Franţei de a livra Rusiei, în continuare, precum era prevăzut contractual, o nava de război Mistral, urmând că o decizie privind o a două nava să fie luată în funcţie de comportamentul Moscovei.

Premierul britanic a făcut apel la Uniunea Europeană să interzică vânzarea de arme către Rusia - acuzată că îi înarmează şi îi instruieşte pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei - şi a afirmat luni că Marea Britanie a oprit deja astfel de exporturi, precum promisese în luna martie.

David Cameron a cerut luni Uniunii Europene să adopte sancţiuni economice de anvergură împotriva Rusiei şi să oprească toate vânzările de arme către această ţară, arătând cu degetul către contractul Mistarl al Franţei, transmite Agenţia France Press.

Întrebat cu privire la vânzarea controversată de nave de război franceze de tip Mistral către Rusia, David Cameron a răspuns: "Sincer, ar fi de neconceput că această ţară să livreze o comandă precum cea pe care o au francezii, dar trebuie să punem presiune pe toţi partenerii noştri pentru a arată că nu putem continuă să facem afaceri că şi cum nu s-a întâmplat nimic cu o ţară, atunci când se comportă aşa."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb