Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea privind modificarea şi completarea unor acte normative pentru instituirea unor măsuri specifice în vederea asigurării integrităţii fondului forestier, informează Agerpres.
Actul normativ prevede ca proprietarii de păduri să fie obligaţi să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere, cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare, fondurile pentru achiziţionarea acestor sisteme fiind asigurate prin bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, iar Jandarmeria Română va asigura monitorizarea supravegherii video.
De asemenea, se instituie şi sancţionarea în eventualitatea deteriorării, distrugerii sau furtului sistemelor tehnice de monitorizare/înregistrare video a drumurilor forestiere.
Potrivit legii, în îndeplinirea atribuţiei de asigurare a pazei pădurilor împotriva tăierilor ilegale, a furturilor, a distrugerilor, pentru supravegherea transporturilor de materiale lemnoase şi urmărirea trasabilităţii lemnului recoltat din fondul forestier naţional, parcuri naţionale/naturale, proprietarii sunt obligaţi să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere, cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare.
"Fondurile pentru achiziţionarea, montarea şi punerea în funcţiune a sistemelor tehnice de monitorizare/înregistrare se asigură prin bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Procedura şi condiţiile tehnice în care se realizează supravegherea video a drumurilor forestiere, precum şi măsurile pentru protejarea datelor cu caracter personal se stabilesc prin Normele metodologice privind supravegherea video a drumurilor forestiere, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului", mai prevede actul normativ.
Unităţile de poliţie, potrivit atribuţiilor ce le revin conform legii, asigură sprijin de specialitate în organizarea pazei pădurilor.
"Jandarmeria Română, prin structurile sale specializate, potrivit atribuţiilor ce le revin conform legii, asigură monitorizarea supravegherii video a drumurilor forestiere prin gestionarea sistemelor tehnice în cadrul dispeceratelor proprii şi execută acţiuni de control a circulaţiei materialelor lemnoase", mai stabileşte legea.
Totodată, actul normativ prevede ca deteriorarea sau indisponibilizarea, temporară ori definitivă, parţială sau totală a sistemelor tehnice de monitorizare/înregistrare video a drumurilor forestiere să fie considerate contravenţii silvice şi să fie sancţionate cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni.