Actualizare - 19:45 - Orban: "Pe lângă promovare, trebuie puşi cap la cap mai mulţi factori. Avem elemente care ne reduc competitivitatea. Mie îmi este ruşine că Bulgaria şi Ungaria sunt mai vizitate decât România. Ar trebui pachete turistice mai atractive şi creşterea calităţii unor servicii.
Din vasele de croazieră care trec pe Dunăre, nu ştiu dacă 10% opresc într-un port dunărean. Voucherele de vacanţă au dat o gura de oxigen, dar nu şi-au atins scopul, pentru că nu am rămas competitivi in raportul pret-calitate. Cred că am putea promova ca brand ospitalitatea.
---
Actualizare - 19:39 - Reprezentanţii industriei din turism afirmă că România nu are o imagine de promovare care să ajute turismul nici proiecte în acest domeniu.
Conform lor, deficitul de imagine afectează şi alte domenii ale economiei naţionale, inclusiv reticenta unor investitori străini.
---
Actualizare - 19:36 - Florin Cîţu: "În următoarele două săptămâni, MFP va avea semnătură electronică. Apoi vom demara procedura de digitalizare a ANAF şi introducerea semnăturii electronice privind popririle."
---
Actualizare - 19:34 - Reprezentanţii IT recunosc că, 70% din industriile de profil nu încorporează drepturi de autor ci doar servicii furnizate marilor companii internaţionale şi sectorului public din străinătate. Ei au solicitat dezvoltarea unei pieţe locale a serviciilor digitale pentru sectorul public.
---
Actualizare - 19:32 - Orban: "Nu intenţionez să schimb legislaţia privind it-iştii, dar nu cred în reguli fiscale discriminatorii. Ele pot fi făcute pe termen scurt.
În privinţa facilităţilor pentru IT, sunt ţări că Polonia şi Cehia care nu le-au acordat şi domeniul e la nivelul celui din România. Mi-aş dori mai mult să ne folosim abilităţile să generăm produse competitive cu drepturi şi certificate de autor din tara noastră."
---
Actualizare - 19:28 - Ludovic Orban: "Digitalizarea trebuie făcută unitar, iar utilizatorii trebuie să aibă în interacţiunea cu entităţile publice un număr mic de paşi pentru accesarea serviciilor digitale.
Vom face un parteneriat cu mediul privat pentru digitalizarea instituţiilor publice. Avem nevoie ca de aer de digitalizare, pentru că ea va rezolva foarte multe lucruri în administraţie. De asemenea, premierul a precizat că prima instituţie digitalizată ar trebui sa fie ANAF."
---
Actualizare - 19:25 - Reprezentanţii industriei IT doresc să contribuie la reducerea decalajelor privind adopţia de tehnologie şi digitalizarea.
---
Actualizare - 19:23 - Ludovic Orban: "E nevoie de un an de stabilitate şi de mişcare în direcţia bună, pentru că românii din Diaspora sa capete curaj şi să revină în ţară, pentru a reduce criza forţei de muncă.
Pentru asta e nevoie că administraţiile publice locale să fie prietenoase cu cetăţenii care revin in ţară şi cu mediul de afaceri."
---
Actualizare - 19:17 - Orban promite reprezentanţilor ACUE că se vor reduce blocajele prin simplificarea procedurilor şi prin abrogarea unor acte normative secundare, amintind că Parlamentul a simplificat deja legea privind procedurile privind aprobările necesare în domeniul urbanismului stabilind termene scurte, precise, pentru eliberarea documentelor.
Premierul susţine că digitalizarea procedurilor va duce la reducerea birocraţiei şi a blocajelor.
---
Actualizare - 19:12 - În domeniul energiei, reprezentanţii ACUE au susţinut că problema principală cu care se confruntă este numărul autorizaţiilor şi permiselor pe care trebuie sa le obţină pentru construirea unor obiective, fapt care duce la creşterea birocraţiei.
---
Actualizare - 19:09 - Transportatorii cer să fie realizată cât mai rapid autostrada Piteşti-Sibiu.
---
Actualizare - 19:08 - Orban a precizat, în legătură cu pachetul Mobilitate 1 din UE că, din păcate, deşi a încercat să facă lobby, decizia este luată pe interese de state, iar cu reprezentanţii unor state membre ale UE este imposibil de negociat pe acest pachet privind transporturile la nivel european.
---
Actualizare - 19:06 - Reprezentanţii transportatorilor au solicitat scăderea vârstei angajării pentru conducătorii auto de la 21 la 18 ani.
În România sunt peste 13000 de şoferi profesionişti cu atestate la 200.000 de autovehicule. Au solicitat durabilitate şi predictibilitate la măsurile luate, fără taxări suplimentare, care ar reduce competitivitatea acestui domeniu.
Actualizare - 19:03 - Reprezentanţii patronatelor au solicitat luarea unor măsuri cu privire la criza forţei de muncă, la reabilitarea şi modernizarea infrastructurii.
Cei din industria automobilelor au cerut să fie luate măsuri pentru a-i stimula pe cetăţeni să cumpere autoturisme noi. În privinţa forţei de muncă, au solicitat dezvoltarea învăţământului dual care va duce la creşterea competitivităţii prin formarea de personal calificat.
---
Actualizare - 18:58 - Orban despre Protecţia Consumatorilor: "Vom face un audit şi vom optimiza activitatea acestei instituţii. Sunt multe activităţi care pot fi delegate de la instituţiile statului. Vom crea entităţi mult mai clare, obiective. Problemele nu se rezolvă prin crearea de instituţii publice. Instituţiile publice apar că efect al unor relaţii preliminare existente între stat şi societate."
---
Actualizare - 18:50 - Ludovic Orban: "Sunt adeptul echilibrelor. Nu ar trebui să avem deficit bugetar. Cheltuielile în plus ar trebui făcute doar pentru investiţii precum autorităţile locale. Din păcate legile nu pot fi modificate în an electoral. Corectarea dezechilibrului se va produce în timp prin stimularea investiţiilor, atragerea fondurilor europene, capacitatea de a atrage noi investitori. O creştere economică sănătoasă bazată şi pe reducerea cheltuielilor publice nenecesare.
Încercăm îmbunătăţirea ratei de colectare a impozitelor, pentru că avem cea mai mica încasare. Pe TVA avem cea mai mare evaziune din Europa. E foarte greu de suportat în 2020 legea pensiilor. Aceasta prevede o majorare destul de mare care va pune presiune pe buget. Încercăm să avem un deficit de 3,6% din PIB la finalul anului viitor."
---
Actualizare - 18:45 - Orban despre transferul contribuţiilor: "Orice decizie o vom lua după consultarea patronatelor. 60% dintre angajaţi au contracte pe OUG 79 care a produs efecte. Mai degrabă nu vom reveni, pentru că ar perturba mediul de afaceri şi ar fi afectaţi angajaţii."
---
Actualizare - 18:43 - Florin Cîţu, despre IRCC şi Robor: "Vom găsi cea mai bună soluţie. În acest moment nu e prioritar acest lucru. Prioritar era taxa bancară pe active, care va fi abrogată."
---
Actualizare - 18:40 - Ludovic Orban: "În legătură cu OUG 114, suntem sub presiune, ea treb abrogată rapid. Vom abroga prevederile pentru energie. Va fi o perioadă de şase luni până la reliberalizarea pieţei energiei. Vom abroga mai multe prevederi. Nu afectam facilităţile pentru construcţii. Sper că în maxim 10 zile să demarăm procedura de angajare a răspunderii pentru modificarea OUG 114. Marţea sau miercurea viitoare vom declanşa procedura, care durează o săptămână."
---
Actualizare - 18:31 - Ludovic Orban: "Suntem un guvern pro business care pleacă de la premiza că dacă afacerile merg în ţară, toată lumea o duce mai bine. Încercăm să aducem administraţia în situaţia de partener al mediului de afaceri.
Dorim să facem digitalizarea administrativă pentru reducerea timpului de eliberare a autorizaţiilor. Statul nu trebuie să creeze probleme companiilor, să aibă reglementări clare, să nu mai avem acte normative de rang secund care modifică şi deturnează sensul iniţial al legilor.
Intenţia mea este sa am un consiliu consultativ cu mediul de afaceri, pentru că ştiţi cu ce va confruntaţi şi ce ar trebui sa facem pentru dezvoltarea afacerilor".
"Vom asigura un management mai bun al infrastructurii de transport. Fără infrastructura, România nu se poate dezvolta. În privinţa pieţei muncii, suntem conştienţi de existenţa crizei de forţă calificată de muncă. în jurul ţării sunt peste 2 milioane de români care ar putea lucra în Romania. Guvernul are un sprijin parlamentar fragil, eterogen, iar în Legislativ e un adevărat campionat al opiniilor politice. Sunt 28 de proiecte legislative care creează efecte bugetare şi care vor pune presiune asupra guvernării", a declarat premierul.
---
Actualizare - 18:29 - Steven van Groningen, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia: "Avem peste 300.000 de angajaţi, în peste 1500 de firme, în mai multe domenii de activitate. Ne dorim sa avem un dialog cu guvernul şi să ajutăm la dezvoltarea României. Conform ultimului Eurobarometru e clar ce avem de făcut: predictibilitate legislativă, pentru o economie performanta. Sper sa facem primii paşi spre un dialog normal."
---
Actualizare - 18:27 - Subiectele dezbaterii au fost înaintate, iniţial, într-o scrisoare adresată guvernului
---
Premierul României va participa la ora 18:00 la dezbaterea organizată de Confederaţia patronală Concordia "Dialog pentru dezvoltare", care va avea loc la Athenee Palace Hilton Bucharest, Sala Regina Maria, printre participanţi se numără ministrul finanţelor publice, Florin Cîţu, şi ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil Popescu.
1. cultura umanista
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2019, 06:10)
Cultura tradiţională a societăţilor dispare sau se preface în spectacol şi marfă, cultura umanistă este eliminată tot mai mult de tehnoştiinţa invadatoare şi transformată într-o pseudo-ştiinţă. Omul mondial sau globalizat, omul centrat doar economic, riscă să devină omul atomizat care trăieşte numai pentru producţie şi consum, golit de cultură, politică, sens, conştiinţă, religie şi orice transcendenţă. Probabil acesta este ultimul stadiu în evoluţia umanităţii sau „ultimul om”. În ciuda tuturor acestor avertismente nu pot evita sau elimina globalizarea.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2019, 20:39)
Raspunsul pentru faza urmatoare este inteligenta artificiala. Continuarea umanitatii sau ce va mai ramine din umanitate se va face prin AI. Intr-o 100 de ani oameni vor exista atita timp cit vor fi necesari pentru intretinerea AI ce va conduce planeta. Umanitatea va fi ca si nonexistenta....
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2019, 23:24)
Raspunsul pentru faza urmatoare este inteligenta artificiala. Continuarea umanitatii sau ce va mai ramine din umanitate se va face prin AI. Intr-o 100 de ani oameni vor exista atita timp cit vor fi necesari pentru intretinerea AI ce va conduce planeta. Umanitatea va fi ca si nonexistenta....
2. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 11.12.2019, 11:06)
de ce este prioritate nr. zero eliminarea taxarii bancilor pe active in functie de diferenta intre dobanda platita si dobanda perceputa la creditare ? Aceasta taxa a adus 5 miliarde, a scazut dobanzile creditelor si a crescut dobanzile deponentilor, iar bancile au avut cel mai profitabil an din istorie.