Milioane de pakistanezi consumă apă potenţial periculoasă pentru sănătate după inundaţiile devastatoare care au afectat această ţară în urmă cu şase luni, transmite Agepres.
Peste 10 milioane de persoane, inclusiv copii, care trăiesc în zonele afectate de inundaţii nu au altă opţiune decât să bea apă contaminată, a indicat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) într-un comunicat, cu o zi înaintea Zilei mondiale a apei, marcată în fiecare an la data de 22 martie.
"Apa potabilă sigură nu este un privilegiu, este un drept fundamental al omului", a declarat Abdullah Fadil, reprezentantul UNICEF în Pakistan, conform Agerpres.
"Cu toate acestea, în fiecare zi, milioane de fete şi băieţi din Pakistan duc o bătălie pierdută cu bolile evitabile transmise prin apă şi, în consecinţă, cu malnutriţia", a spus declarat Abdullah Fadil.
Inundaţiile au compromis majoritatea sistemelor de apă din zonele afectate, constrângând peste 5,4 milioane de persoane, inclusiv 2,5 milioane de copii, să depindă de apa contaminată din iazuri şi fântâni, se arată în comunicat.
Inundaţiile au afectat peste 1.000 de unităţi sanitare din provincia Sindh, unde milioane de persoane încă aşteaptă retragerea apelor.
După şase luni de la inundaţii, mulţi oameni locuiesc în corturi amplasate în apropierea apelor stagnante, ceea ce contribuie la răspândirea focarelor de boli transmisibile prin apă, precum holera, diareea, febra dengue şi malaria.
Declanşate de cantităţile record de precipitaţii musonice de anul trecut, inundaţiile au afectat 33 milioane de persoane şi au acoperit o treime din Pakistan, o zonă mai mare decât teritoriul Marii Britanii, notează DPA.
Pagubele cauzate de aceste inundaţii au fost estimate la 40 de miliarde de dolari.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 12:05)
pai in centrul Bucurestiului la chiuveta apa rece potabila e neagra....nu trebuie mers in Pakistan.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 14:54)
Sunt oricum prea multe milioane de pakistanezi!!