Modernizarea hidrocentralei Porţile de Fier 2, în atenţia DNA

L.B.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 12 iulie 2016

 Modernizarea hidrocentralei Porţile de Fier 2, în atenţia DNA

Actualizare 17:28 Remus Borza: "Au fost acordate contracte de sute de milioane de euro pentru retehnologizare la Porţile de Fier I şi II"

Avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat astăzi că, în 1997, la hidrocentrala Porţile de Fier I a fost acordat un contract de 194 milioane de euro pentru retehnologizare, iar în 2012, pentru hidrocentrala Porţile de Fier 2, a fost semnat un contract de 122 milioane de euro.

Acesta a precizat, într-o emisiune televizată, că, în 2007, a mai fost acordat un contract în valoare de 89 milioane de euro.

(I.S.)

---------

Actualizare 14:24

La ieşirea din sediul DNA, Borza a declarat că este vorba de două contracte demarate în urmă cu 15 ani, cu o valoare de aproximativ 500 milioane euro, aici fiind inclusă şi retehnologizarea Porţilor de Fier I, potrivit unor surse din presă.

El a spus că aceste contracte au afectat "dramatic" Hidroelectrica, deoarece compania a înregistrat un prejudiciu de un miliard de euro prin acordarea de lucrări prin încredinţare directă, fără a se recurge la o procedură transparentă de licitaţie.

"În perioada 1997-2012, o singură centrală s-a retehnologizat prin procedura de licitaţie. Mă refer la Lotru-Ciunget, o centrală de 510 MW, la care preţul retehnologizării a fost de 113.000 euro/MW. La Porţile de Fier II, în care am fost audiat astăzi ca martor, preţul retehnologizării a fost de 12 ori mai mare, de 1,3 milioane euro/MW. Diferenţa între Lotru-Ciunget şi PF II este un contract atribuit prin licitaţie publică - Lotru-Ciunget, contract cu încredinţare directă - Porţile de Fier II", a spus Borza.

În opinia sa, responsabil pentru această situaţie este un consorţiu de firme care a beneficiat, în perioada 2007-2010, de lucrări cu încredinţare directă de la Hidroelectrica în detrimentul companiei de stat.

El a mai spus că firmele româneşti, precum UCM Reşiţa, Energomontaj, Hidroserv, care au construit sistemul energetic naţional, au fost discriminate după 1990 şi au devenit indezirabile la acordarea de contracte publice, fiind preferate firme străine.

Remus Borza a adăugat că omul de afaceri Bogdan Buzăianu este "omniprezent" în aceste contracte de retehnologizare de la Hidroelectrica, fiind responsabil şi de starea de degradare de la UCM Reşiţa, conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a fost audiat astăzi într-un dosar cu un prejudiciu uriaş. Dosarul vizează contractul de retehnologizare de la Porţile de Fier2, potrivit unor surse din presă.

Remus Borza, reprezentantul casei de insolvenţă Euro Insol, administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica SA, s-a prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 11.00.

DNA investighează modul în care s-a făcut modernizarea hidrocentralei Porţile de Fier 2. "Aproape un miliard de euro este valoarea prejudiciului înregistrat de Hidroelectrica prin aceste contracte date cu încredinţare directă, fără a recurge la o procedură transparentă, competitivă, fără o licitaţie publică. În perioada 1997-2012, o singură centrală s-a retehnologizat. Preţul retehnologizării a fost de 12.300 de euro pe megawatt", a declarat Remus Borza, citat de Digi24.ro.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Vinovat e acela care a furat o paine.

    un miliard de euro? este enorm...dar ce a facut justitia pana acum? a dormit in papuci?

    1. sie trebuie desfiintat

      ceva loji masonice interzise

      tariceanu, allo 

      desi suna aberant, exista retele de influenta, cercuri inchise, pentru initiati, smecheri diniante de 89,care isi impart placinta intre ei. sunt peste tot, la BNR, in energie, in sanatate, in orice domeniu e ceva de furat, noi, restul, existam ca sa muncim si sa platim taxe.

      Nu este enorm, este sloganul nu ne vindem tara,las' s-o fure cei mai smecheri

    Atunci Puterea a lucrat - ad literam - după " Legea Junglei ,,... Bingo : că-i scurt circuit în offshore ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb