Opinie Deloitte - Facturarea electronică va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacţiile

T.B.
Companii / 27 iunie 2023

Adrian Teampau, Director, si Radu Todiras, Manager, Impozitare Indirecta, Deloitte Romania

Adrian Teampau, Director, si Radu Todiras, Manager, Impozitare Indirecta, Deloitte Romania

România va aplica sistemul RO e-Factură generalizat, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacţiile realizate între firmele (persoane impozabile) stabilite în ţara noastră. Sistemul este operaţional începând din 2022, însă este obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relaţiile cu entităţile de stat (B2G), pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal şi pentru agenţiile de turism care emit facturi în baza tichetelor de vacanţă. Ţara noastră a solicitat Comisiei Europene (CE), încă din ianuarie 2022, o derogare de la legislaţia comunitară de TVA pentru a extinde sistemul pentru toate operaţiunile comerciale.

Astfel, CE a publicat vineri, 23 iunie 2023, o propunere prin care acordă României derogarea în vederea aplicării facturării electronice pentru toate tipurile de tranzacţii realizate între firmele din România. Sistemul rămâne opţional pentru nerezidenţi.

Potrivit autorităţilor române, principalele obiective vizate de punerea în aplicare a sistemului obligatoriu de facturare electronică în sistem B2B (business to business) sunt combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale, eficientizarea colectării, în special în domeniul TVA, îmbunătăţirea competitivităţii operatorilor economici şi reducerea costurilor administrative atât pentru contribuabili, cât şi pentru administraţia fiscală. Măsura a fost impusă şi de faptul că România a înregistrat în mod constant, în ultimii ani, un deficit ridicat de încasare la TVA (35,7%, potrivit celui mai recent raport publicat de CE, pentru 2022).

Totodată, introducerea facturării electronice obligatorii este una dintre măsurile incluse în planul naţional de redresare şi rezilienţă. Potrivit României, aceasta va reduce deficitul de încasare a TVA cu cel puţin cinci puncte procentuale până în cel de al doilea trimestru al anului 2026, comparativ cu 2019. Introducerea facturării electronice obligatorii se va reflecta într-o creştere a colectării TVA şi a impozitelor directe cu cel puţin 7,6 miliarde de lei (aproximativ 1,5 miliarde de euro).

Măsura derogării este aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2024 şi până la 31 decembrie 2026, cu posibilitatea prelungirii în baza unei noi solicitări argumentate din partea României. În acest scop, însă, ţara noastră va trebui să transmită comisiei un raport de evaluare a eficacităţii măsurilor naţionale adoptate pentru combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum şi a simplificării colectării taxei.

Pe de altă parte, în măsura în care legislaţia comunitară de TVA va fi modificată conform propunerilor recent cuprinse în iniţiativa Comisiei Europene, denumită "TVA în era digitală", derogarea va rămâne fără obiect.

În concluzie, contribuabilii trebuie să se pregătească pentru implementarea sistemului RO e-Factură începând din 1 ianuarie 2024, aprobarea propunerii comisiei de către Consiliul UE fiind în acest moment doar o formalitate. Firmele vor trebui să îşi implementeze procesul de facturare electronică, să adapteze şi să implementeze noi aplicaţii informatice pentru prelucrarea acestora şi pentru transmiterea şi recepţia pe formatul impus de ANAF. În acest sens, este nevoie să identifice în cel mai scurt timp posibil soluţiile informatice cele mai potrivite pentru modelul lor de afaceri. În mod evident, aceste procese vor atrage de la sine investiţii din partea contribuabililor, însă schimbările vor permite, în viitor, eliminarea cât mai multor declaraţii şi formalităţi fiscale, aspect care va simplifica povara fiscală a tuturor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb