Deputatul liberal Theodor Paleologu se declară împotriva impunerii prin lege a cotelor de gen, iniţiativă propusă de PNL.
"Îmi doresc şi eu mai multe femei în politică (şi mai mulţi bărbaţi printre judecători şi diplomaţi), dar sunt categoric împotriva impunerii cotelor de gen prin lege. Societatea are nevoie de un minimum de reguli pentru a face posibilă viaţa în comun, dar orice supra-reglementare, în orice domeniu, e nocivă. Cred în piaţa liberă în toate domeniile: economic, educaţional, cultural, religios şi, nu în ultimul rând, politic şi electoral", a scris Paleologu pe Facebook.
El susţine că acest proiect este opus principiilor liberale.
"Nu mă miră că şi în această chestiune PNL a adoptat un punct de vedere la modă, dar în opoziţie cu principiile liberale fundamentale (nici nu aş şti să spun în ce privinţă este PNL liberal). Desigur, PNL ar face bine să introducă mai multe femei pe liste, dar pentru a câştiga în atractivitate, nu pentru a impune transformări culturale prin coerciţie", mai afirmă deputatul PNL.
Marţi, PNL a organizat la Parlament dezbaterea cu tema "Reprezentarea de gen în politică - provocări şi soluţii".
Liberalii au iniţiat în decembrie două proiecte de lege pentru modificarea legislaţiei referitoare alegerile locale şi parlamentare prin introducerea reprezentării de gen la cele două scrutine, aminteşte Agerpres.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali prevede că listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat.
De asemenea, proiectul referitor la modificarea şi completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente stipulează că listele de candidaţi pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat, precum şi pentru candidaturile organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun candidaturi şi care vor asigura reprezentarea a cel puţin unui reprezentant al ambelor sexe.
Cele două iniţiative prevăd că, în cazul în care listele de candidaţi întocmite nu respectă aceste condiţii, se resping de către biroul electoral de circumscripţie.