Dotarea tuturor scărilor de bloc cu dozatoare cu dezinfectanţi, sarcină pentru primării de la Guvern, impusă prin Ordonanţa 4, este o misiune aproape imposibilă. Primăria Buzău a început căutările, dar aparatele sunt extrem de greu de găsit, iar achiziţia lor a devenit o luptă între primarii din toaţă ţara care au obligaţia să pună în aplicare ulitimele măsurile stabilite la Bucureşti. Şi achiziţia dezinfectanţilor este o problemă. Primăria Buzău anunţă că are deocamdată dezinfectant, dar într-o cantitate prea mica în comparaţie cu necesităţile oraşului.
"Am început alergătura, în sensul în care în toată România s-a creat aşa o cursă " Cine ajunge primul la un obiectiv" - acela de a avea pentru fiecare scară de bloc dezinfectant- mă refer la colegii primari din România - este o nebunie pur şi simplu, nu se găsesc, facem eforturi să găsim şi noi cât mai multe", a declarat Constantin Toma, primar municipiu Buzău.
Primarii din toată ţara au intrat într-o cursă contracronometru la finalul căreia edilii trebuie să achiziţioneze dozatoare pentru toate scările de bloc. Misiunea este aproape imposibilă pentru că aparatele sunt greu de găsit. La Buzău de exemplu, căutările au începtut încă de ieri, însă deocamdată există doar promisiuni.
"Avem 1610 scări de bloc în municipiul Buzău. Am început această competiţie, problema este când vom termina să montăm peste tot. Tot prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă am stabilit ca mentenanţa să fie asigurată la blocuri de către asociaţiile de proprietari. Noi le vom da consumabilele, adică şi dezinfectantul pentru covoraşul de la intrare, şi pentru dozator, dar ei trebuie să facă acest lucru, în sensul să completeze din când în când, pe măsură ce se consumă, cu acest dezinfectant, pe care sper să îl găsim, avem mai multe piste, vedem! Pe măsură ce facem rost de aceste materiale, o să le montăm" a adaugat edilul Buzăului.
Şi achiziţia dezinfectanţilor este o problemă
Primarul Constantin Toma spune că deocamdată există substanţe, însă este nevoie de o cantitate mult mai mare pentru a acoperi necesităţile, mai ales că şi aceste dozatoare de la scările blocurilor trebnuie umplute tot cu dezinfectanţi de la Primărie. În plus, în Buzău s-a luat decizia ca la fiecare intrare de bloc să fie pus câte un covoraş îmbibat cu dezinfectant.
"Avem cantităţi mici, biocizi, pe bază de alcool sau clor. Nu putem merge decât pe substanţe aprobate de către Ministerul Sănătăţii. În plus, legat de dezinfectarea fiecărei scări de bloc, ne-am organizat astfel încât împreună cu firma de salubrizare să facem acea dezinfectare cu substanţele corespunzătoare. În plus, s-a luat decizia - prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă - la fiecare scară de bloc să montăm câte un covoraş cu dezinfectant, şi, bineînţeles, obligăm toate instituţiile publice, agenţii economici, organizaţiile non-guvernamentale de a amplasa covoraşe impregnate cu dezinfectant la intrarea în spaţiile închise, bineînţeles" a explicat primarul Constantin Toma.
Pe de altă parte, autorităţile locale au decis ca în tot oraşul să fie montate lavoare mobile în care trecătorii să se poată spăla pe mâini cu apă şi săpun. În plus, de mîine se va începe dezinfecţia fiecărei scări de bloc şi a lifturilor.
"În acelaşi timp, am luat decizia să montăm în tot Buzăul, în zonele aglomerate - la intrările în pieţe, la gară, la autogări, la intrare în Primărie - nişte lavoare mobile, în care să te poţi spăla cu apă şi săpun, pentru că toate indicaţiile spun că, dacă te speli cu apă şi săpun, este mai important decât de a da cu dezinfectant de mâini, dacă mâna este murdară. Deci, murdăria va fi, aşa, un strat protector, un sfârşit al pielii - bineînţeles, în ghilimele toată treaba asta. Deci, gândiţi-vă că sunt o mulţime de poliţişti, jandarmi pe străzi, nu mai sunt toalete publice şi nu ai unde să te speli" a adăugat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.