REVISTA PRESEI - 01.05.2010

Willy Homner
Revista Presei / 1 mai 2010

ADEVARUL

Datoria publică, paşi mari şi siguri

Încasarea tranşelor de la Fondul Monetar Internaţional, la finele lui februarie, a umflat datoria publică a României, aceasta crescând într-o singură lună cu peste două puncte procentuale, până la 28,77%. Mai exact, împrumuturile de peste 11 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro) luate de stat în cea de-a două lună a anului, atât de la finanţatorii externi, cât şi de la băncile interne, au majorat datoria la 155,03 miliarde de lei (37,8 miliarde de euro).

Mica anticorupţie face deranj mare în ţară

Un procuror şi mai mulţi ofiţeri anticorupţie au fost sechestraţi în primăria comunei ilfovene Dobroeşti după realizarea unui flagrant de luare de mită. Viceprimarul comunei ilfovene Dobroeşti, Florin Brăduţ Ivan şi referentul Marius Sabău au fost reţinuţi, ieri-dimineaţă.

Toate tunurile pe găinarii din Poliţie

Direcţia Generală Anticorupţie şi Parchetele curăţă de "uscături" ograda Ministerului Administraţiei şi Internelor. În doar un an, sute de şpăgari, traficanţi mărunţi de droguri sau de poliţişti corupţi au fost daţi pe mâna justiţiei. În 2009, de pildă, au fost cercetaţi 1.364 de angajaţi ai Ministerului de Interne, în creştere consistentă faţă de 2008, arată statistica Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

ONU: Nu mai cereţi fondul clasei

Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a recomandat României eliminarea tuturor "costurilor ascunse" din învăţământ, de la rechizite până la renovarea clasei. Părinţii suportă cheltuieli suplimentare din cauza subfinanţării Educaţiei, susţine un raport recent al organizaţiei "Salvaţi Copiii". Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a semnalat, într-un raport, cheltuielile suplimentare pe care părinţii români le suportă în relaţia cu şcoala.

Bişniţa sub nasul Poliţiei

Câţiva "comercianţi" vând tichete celor care vor să scape de coada de la ghişeu la Sediul de Înmatriculări Auto din Pipera-Bucureşti. "Băieţii deştepţi" au fost prinşi în flagrant culegând angro bonurile de dimineaţă, iar la prânz, când oamenii trebuie să aştepte la coadă câteva ore până să le vină rândul, le scot la vânzare.

Începe distracţia: s-au deschis ştrandurile

Bucureştenii au acces gratuit în acest weekend la bazinul Dâmboviţa şi la Baia Giuleşti. Cei care petrec 1 Mai în Capitală au de ales între târguri de gătit în aer liber, acrobaţii la Arenele Romane sau la ştrand ori în Parcul Herăstrău. Vremea s-a anunţat cum nu se poate mai frumoasă şi mai călduroasă pentru weekend aşa că bucureştenii care au rămas în Capitală îşi pot face planuri de tot felul.

"Catastrofă naţională" în apele americane

O pată enormă de petrol scurs dintr-o platformă scufundată în Golful Mexic devine unul dintre cele mai mari dezastre ecologice ale SUA. Preşedintele Barack Obama a mobilizat "toate mijloacele disponibile", inclusiv armata, pentru a reduce impactul ucigător al hidrocarburilor toxice.

Închişi pentru o şpagă de 21.000 de dolari

Anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie, foştii arbitri Ionică Serea şi Marius Martiş au primit mandate de arestare pentru 29 de zile pentru luare de mită, respectiv pentru complicitate. Cei doi focşăneni sunt acuzaţi că ar fi primit bani de la finanţatorul piteştenilor, Cornel Penescu, pentru meciul FC Argeş - Steaua, scor 2-2, disputat la 20 martie 2009.

EVENIMENTUL ZILEI

România la Shanghai: oficiali absenţi şi ziarişti atacaţi

La ceremonia de deschidere de ieri nu a luat parte niciun înalt demnitar de la Bucureşti, iar autocarul în care se aflau jurnaliştii români a fost lovit cu o cărămidă de un chinez. Deschiderea Expoziţiei Mondiale de la Shanghai a fost marcată, ieri, cu mare fast, printr-o ceremonie desfăşurată în cea mai mare sală de spectacole din lume, cu o capacitate de 18.000 de locuri, potrivit AFP. Cu puţin timp înainte însă, pe un bulevard din metropola chineză s-a produs un incident neplăcut, autocarul în care se aflau jurnaliştii români fiind lovit cu o cărămidă de un bărbat imobilizat rapid de forţele de ordine.

Minerii de uraniu, cu Crucea în spinare

Cu ochii pe contorul Geiger-Muller, ortacii de la Crucea pot ieşi la pensie după 15 ani de muncă în subteran. N-au trei ochi, nici patru urechi, nu le-au căzut dinţii sau părul mai mult decât altora, fac copii sănătoşi şi n-au mai multe boli decât noi, ceilalţi. Lumea spune că mor mai tineri. Şi ei spun la fel, dar nu există statistici în acest sens. Nu s-a demonstrat, ştiinţific, că maladiile pe care le fac ar fi cauzate de radioactivitatea la care sunt expuşi. Riscul, şi-l asumă de foame.

Marino i-a bulversat pe toţi

Relaţia criticului Adrian Marino cu Securitatea şi Direcţia de Informaţii Externe i-a întors pe dos pe apropiaţii acestuia. Să fii informator al serviciilor secrete aproape 20 de ani şi să rămâi totuşi cu imaginea unui om integru şi intransigent. Această performanţă a lui Adrian Marino a făcut ca dovezile colaboraţionismului său, aflate într-un dosar trimis de SIE la CNSAS şi prezentate în premieră, ieri, de EVZ, să surprindă sau să întristeze pe cei care i-au fost apropiaţi şi care l-au întâlnit în perioada anilor "70-"80, când era trimis cu misiuni în străinătate.

Gabriel Oprea: "L-am ajutat pe Victor Ponta să ajungă preşedinte PSD"

Un nou partid se lansează azi: UNPR. Şeful formaţiunii, ministrul Apărării Gabriel Oprea explică într-un interviu pentru "Evenimentul Zilei" cum va sparge monopolul PSD pe zona de stânga. Gabriel Oprea dezvăluie că la Congresul PSD i-a dat o mână de ajutor lui Victor Ponta să ajungă preşedintele partidului. Explică cum a intrat în coliziune cu reţeaua Cătălin Voicu şi de ce Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie au cerut excluderea sa din PSD.

Cum putem să evităm majorarea TVA

Alternative pentru majorarea veniturilor bugetare sunt, spun oficialii FMI, fondurile europene şi combaterea economiei negre. Atragerea unor sume mai mari din fonduri europene, combaterea afacerilor la negru şi reducerea cheltuielilor din sistemul public sunt alternativele pe care le propun reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene la majorarea TVA pentru a creşte veniturile la vistieria statului.

Oprescu vrea taxă şi pe stâlpi

Edilul-şef al Capitalei vrea să le impună furnizorilor de utilităţi o taxă pentru utilizarea spaţiului public, care se va regăsi însă în facturile plătite de bucureşteni. Taxă pe stâlpii reţelelor electrice, pe metru-liniar de cablu care traversează spaţiul public, dar şi pe căminele de apă şi de gaze. Asta vrea să le impună furnizorilor de utilităţi edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, începând de anul viitor.

Cum vor fi chiriile în toamnă, după ce se termină vacanţa

Imobiliarii spun că, în cel mai rău caz, în lunile august-septembrie chiriile vor creşte cu 10%-15%. Analiştii îi contrazic: preţurile vor rămâne la acelaşi nivel, pentru că oferta este prea mare.

Premieră pe litoralul egiptean

Egiptenii au ridicat trei staţiuni la Marea Roşie prin carea încearcă să concureze Antalia. Principiul e acelaşi: sejur all-inclusive. La graniţa dintre dunele de nisip şi litoralul Mării Roşii, şeicii petrolieri investesc în ridicarea unor noi staţiuni, cu regim all inclusive, pentru turiştii care aleg ca destinaţie de vacanţă Egiptul. Acestea funcţionează ca staţiuni-satelit pe lângă oraşele din vecinătate, cum ar fi Hurghada, Safaga şi Marsa Alam. Preţul sejururilor de şapte zile, la un hotel de patru sau cinci stele, pleacă de la 630 de euro/persoană.

Vanghelie blochează Piaţa Victoriei

Aşa cum a cerut liderul social-democraţilor, Victor Ponta, azi de Ziua Muncii nimeni din tabăra PSD nu petrece aşa cum se obişnuia în anii trecuţi, ci protestează. Până şi Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, s-a conformat. PSD Bucureşti organizează azi un miting şi un marş cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii, la care se aşteaptă mii de participanţi. Traficul rutier va fi restrictionat între orele 10.30 si13.30, pe Soseaua Kiseleff, între Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Victoriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb