Şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a demisionat

Luciana Bănică
Ziarul BURSA #Politică / 26 septembrie 2016

Mihai Răzvan Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu

Actualizare 21:58 Laura Codruţa Kovesi: "DNA nu a fost în conflict cu SIE; nu ştiu de ce a demisionat Ungureanu"

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a afirmat, în această seară, că nu ştie de ce a demisionat Mihai-Răzvan Ungureanu din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi a precizat că DNA nu a fost conflict cu SIE.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, la postul public de televiziune: "Nu ştiu de ca a demisionat domnul Ungureanu. Pot să vă spun doar că DNA nu a fost în conflict nici cu SIE, nici cu alte instituţii ale statului. În urmă cu câteva luni, am declarat public că în ultimii ani nu am primit de la SIE nicio informaţie legată de fapte de corupţie. Acesta nu e un conflict, e o realitate".

Procurorul şef al DNA precizat că serviciile de informaţii, inclusiv SIE, au obligaţia de a transmite DNA toate datele pe care le au despre fapte de corupţie.

Kovesi a mai afirmat: "Potrivit legii, un serviciu de informaţii, atunci când intră în posesia unor informaţii de corupţie, este obligat să ne sesizeze despre acea faptă. Eu, în urmă cu câteva luni, acest lucru am spus public, că nu am primit astfel de sesizări de la SIE. Atât.(...) Aştept în continuare să primim informaţii de la SIE, pentru că aşa scrie în lege.(...) Pentru a-şi face ei datoria nu trebuie să avem nici relaţii instituţionale, să ne întâlnim, să facem protocoale sau alte discuţi. Pur şi simplu DNA şi SIE trebuie să respecte legea, când vorbim de infracţiuni de corupţie".

(S.A.)

------------

Actualizare 19:25 Iohannis a transmis preşedinţilor Camerelor să declare vacantă funcţia de director al SIE

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis în această seară preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să ia act de demisia lui Mihai-Răzvan Ungureanu şi să declare funcţia de director al SIE vacantă.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 26 septembrie a.c., o scrisoare Preşedintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, şi Preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Florin Iordache, referitoarea la demisia din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Mihai-Răzvan Ungureanu", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, trimis redacţiei.

Şeful statului le propune preşedinţilor celor două Camere să ia act de demisia din funcţia de director al SIE a lui Mihai-Răzvan Ungureanu şi să declare vacantă această funcţie, urmând ca Parlamentul să adopte, în acest sens, o hotărâre în conformitate cu prevederile din Constituţie.

(S.A.)

----------

Actualizare 18:21 Iohannis: "Noul şef al SIE va fi numit după alegeri"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în această seară, că noul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) va fi numit după alegeri şi a precizat că a lucrat "bine" cu Mihai Răzvan Ungureanu, directorul demisionar al instituţiei.

"Am primit astăzi în jurul prânzului demisia domnului director Ungureanu. Domnia sa a menţionat motive personale şi nu am informaţii suplimentare, însă având în vedere că SIE trebuie să lucreze permanent şi să fie în permanenţă pregătit pentru a interveni în orice situaţie mi s-a părut important să reacţionez foarte repede. Aşadar, imediat ce am primit această demisie am acceptat-o, am comunicat că am acceptat-o şi în continuare serviciul va fi condus interimar sau până când se îndeplinesc toate procedurile birocratice de generalul Silviu Predoiu - prim-adjunctul directorului până astăzi. (...) Înţeleg că are o situaţie medicală care nu i-a permis să vină personal la Cotroceni. Vom lămuri urgent imediat ce se face bine această situaţie", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a punctat că va face o nouă propunere pentru conducerea SIE, cel mai probabil, după alegerile parlamentare. Iohannis a spus: "Cred că acest Parlament va fi foarte ocupat cu alegerile şi sper să fie şi foarte ocupat cu a găsi candidaţi care nu au dosare penale şi sper să şi fie foarte ocupat cu o campanie curată aşa că nu cred că le voi încărca agenda cu numirea unui nou director la SIE. Lucrurile sunt sub control, generalul Predoiu a mai fost o perioadă la interimat şi nu este o situaţie care reclamă o intervenţie foarte urgentă din partea Parlamentului, alta decât să ia act de demisia domnului Ungureanu. Probabil, voi face o propunere noului Parlament după alegeri".

Preşedintele a mai spus că a colaborat foarte bine cu Ungureanu.

"Această zonă a spionilor întotdeauna este foarte interesantă şi este tărâmul unor poveşti interminabile. Nu, am lucrat foarte bine cu domnul Ungureanu. Vă amintiţi că eu l-am propus la conducerea SIE. Acum, din motive pe care probabil o să le aflu şi eu când vom avea ocazia să discutăm în linişte aceste lucruri, dar nu au fost astfel de situaţii care au dus la această situaţie", a afirmat Iohannis, întrebat de reporteri dacă a existat vreun conflict între el şi Ungureanu aşa cum s-a speculat în presă.

Preşedintele a adăugat că încă nu s-a gândit la un succesor al lui Ungureanu. "Avem destul timp până după alegeri", a menţionat şeful statului.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:45 Iulian Fota: "Avem nevoie de un SIE care să funcţioneze la turaţie maximă; şeful serviciului nu trebuie să aibă ambiţii politice"

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate al preşedintelui Băsescu, consideră că statul român are nevoie de un Serviciu de Informaţii Externe (SIE) "care să funcţioneze la turaţie maximă", iar viitorul şef al acestei instituţii trebuie să fie "neutru politic" şi să înţeleagă foarte bine problematica relaţiilor internaţionale.

Iulian Fota a scris, pe pagina sa de Facebook: "Avem nevoie pentru SIE de o soluţie pe termen lung pentru că avem nevoie de SIE mai mult că oricînd. Dacă nu mă înşel generalul Silviu Predoiu este pentru a cincea oară interimar. Ştie ce are de făcut, dar SIE are nevoie de performanţă, nu numai de o obişnuită gestionare a treburilor. Datorită unui sistem internaţional turbulent, din ce în ce mai periculos, avem nevoie de un SIE care să funcţioneze la turaţie maximă. «Este cumpăna mare pămîntului nostru şi nouă». SIE are mulţi oameni buni dar în egală măsură are nevoie de ajutor pentru a-şi face treaba. Are nevoie de stabilitate, de o conducere înţeleaptă şi de sprijinul nostru al tuturor, politicieni dar şi societate civilă. Succesul lor este salvarea noastră. Dar şi dacă dau greş?

Fostul consilier prezidenţial subliniază faptul că noul şef al SIE trebuie să fie "onest" faţă de nevoile ţării şi "loial" pe relaţia cu şeful statului.

Acesta precizează că viitorul şef al SIE nu trebuie să nutrească ambiţii politice.

Fostul consilier prezidenţial a punctat: "Noul şef trebuie să înţeleagă foarte bine zona relaţiilor internaţionale, să fie neutru politic, onest faţă de nevoile Ţării şi de încredere, loial, pe relaţia cu Preşedintele, care este şeful său. Şeful SIE nu trebuie să aibă ambiţii politice. Acest ultim aspect este esenţial. Să nu uităm că, faţă de SRI, care acţionează în interior, printre ai săi SIE acţionează în exterior, în condiţii mult mai ostile. Cei din interiorul serviciului nu o vor spune, nu se vor plînge dar eu ştiu că SIE are nevoie de ajutor. Să le oferim resursele şi ajutorul de care au nevoie. O merită! Vor trebui să ne păzească de multe rele".

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:35 Gorghiu: "Vestea demisiei lui Ungureanu m-a luat prin surprindere"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, astăzi, că vestea demisiei directorului Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Mihai-Răzvan Ungureanu, a luat-o prin surprindere, menţionând că nu cunoaşte motivele acestui gest.

"Nu ştiu care sunt motivele care au stat la baza acestei demisii. M-a luat prin surprindere vestea", a spus Gorghiu, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional (BPN) al partidului, potrivit unor surse din presă.

La observaţia jurnaliştilor că au existat informaţii potrivit cărora Ungureanu nu avea o relaţie bună cu preşedintele Iohannis, iar acesta din urmă i-ar fi cerut demisia în repetate rânduri, liderul liberal a precizat că "oricine pune mai presus de interesul personal buna funcţionare între instituţii".

"Dacă demisia domniei sale rezolvă o problemă de funcţionare mai bună a unor instituţii, jos pălăria", a adăugat Alina Gorghiu, conform aceloraşi surse.

(L.B.)

-----------

Actualizare 15:07 Dragnea despre demisia directorului SIE: "Sper să nu facă parte dintr-un război politic subteran"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat părerea şi speranţa astăzi că demisia lui Mihai-Răzvan Ungureanu din funcţia de director al SIE să nu facă parte dintr-un "război politic subteran".

În opinia liderului social-democraţilor, dacă demisia directorului SIE nu a avut loc din motive personale, comisia de specialitate a Parlamentului ar trebui să fie informată despre ce a determinat acest gest.

"Am luat act din presă de demisia directorului SIE. O demisie e o demisie şi nu o comentez! Sper ca acest act să nu facă parte dintr-un război politic subteran. E foarte important ca serviciile de informaţii să nu fie implicate în lupta politică! Opinia publică din România trebuie să ştie care au fost motivele reale care au dus la această demisie din partea domnului Mihai-Răzvan Ungureanu. Dacă au fost motive strict personale, atunci e în regulă, dar, dacă au fost alte motive care ţin de buna funcţionare a acestui serviciu, atunci Comisia de control a SIE ar trebui să fie informată, pentru că e vorba de o instituţie importantă a statului", a scris Dragnea pe Facebook.

(L.B.)

-----------

Actualizare 14:38 Iohannis a acceptat demisia lui Ungureanu; Silviu Predoiu va asigura conducerea SIE

Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat demisia din funcţie a directorului Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Mihai-Răzvan Ungureanu, iar conducerea serviciului va fi asigurată de Silviu Predoiu, informează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

"Administraţia Prezidenţială a primit la Cabinetul preşedintelui României demisia directorului SIE, dl Mihai-Răzvan Ungureanu. Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat demisia, conducerea SIE urmând să fie asigurată în perioada următoare de domnul general Silviu Predoiu", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, citat de Hotnews.

(S.A.)

-----------

Şeful Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a demisionat.

Demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns la Cotroceni, iar preşedintele Klaus Iohannis a acceptat-o, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, potrivit Digi24.ro.

Conducerea SIE va fi asigurată de Silviu Predoiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A plecat Ungureanu, poate vine un Moldoveanu si incet, incet ne ducem spre est. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb