Bitcoin s-a tranzacţionat la cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, ajungând la puţin peste 31.000 de dolari pe platforma eToro. Este cel mai ridicat preţ pentru criptoactiv de la începutul lunii mai 2022, când preţul era în scădere într-o perioadă de volatilitate majoră.
Principalii factori determinanţi ai revenirii de săptămâna trecută par să fi fost mai multe ştiri instituţionale, cum ar fi încercarea BlackRock de a lansa un ETF pentru bitcoin. Cu toate acestea, există câteva evoluţii de bază pe piaţa bitcoin care ar putea oferi sprijin pentru mişcările pozitive ale preţului.
Printre acestea se numără în primul rând limitarea tot mai mare a ofertei de token-uri pentru tranzacţionare. Potrivit datelor furnizate de Glassnode, există în prezent peste un milion de "whole coiners" - proprietari de bitcoin care deţin cel puţin un token întreg. Această creştere nu este corelată cu mişcarea preţului, ci cu adoptarea, deoarece s-a observat o creştere constantă pe parcursul a mai mult de un deceniu.
Interesant de remarcat este faptul că ether pare absent din recenta creştere a preţului bitcoin. În trecut, ambele criptoactive au avut tendinţa de a se ralia în paralel cu întreaga piaţă, dar, mai recent, au apărut cu siguranţă variaţii de performanţă. Într-adevăr, ethereum aproape că nu s-a mişcat în ceea ce priveşte preţul în timpul celei mai recente reveniri a bitcoin, oscilând între 1.800 şi 1.900 de dolari în ultima lună.
Mastercard a anunţat că îşi extinde programul "Engage" pentru a permite unui număr mai mare de companii şi utilizatori de criptoactive să efectueze plăţi cu token-uri.
Una dintre cele mai mari schimbări pe care le-am văzut în ultimii doi ani pentru ecosistemul cripto este implicarea tot mai mare a instituţiilor în procese şi proiecte. Pe măsură ce sectorul a căutat stabilitate în urma unor perioade dificile, implicarea tot mai mare a unor companii precum Mastercard nu este surprinzătoare.
Plăţile şi tranzacţiile în cripto sunt încă un proces complex uneori, în special atunci când vine vorba de a opera între blockchains sau între diferite criptoactive. În timp ce stablecoins oferă o soluţie valoroasă în acest sens, reţelele de plată precum Mastercard au deja o acoperire vastă care - dacă este executată în mod corect (adică respectând standardele cripto, cum ar fi descentralizarea, înregistrarea în blockchain etc.), atunci s-ar putea dovedi o evoluţie promiţătoare pentru piaţă.
JPMorgan, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, a lansat decontările şi plăţile blockchain denominate în euro pentru clienţi.
Compania are propriul token bazat pe blockchain, JPM Coin, de câţiva ani. Dar până în acest moment a fost utilizat doar la nivel intern, efectuând plăţi în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari. Acum însă banca extinde accesul la token şi permite clienţilor să facă plăţi pe reţea. Siemens AG a fost primul client care a efectuat o plată.
Extinderea programului de către JPMorgan indică succesul inovării blockchain într-o varietate de capacităţi de infrastructură financiară. Acesta este unul dintre domeniile de creştere reală a cripto în 2023, pe măsură ce firmele instituţionale şi cele cu vechime văd beneficiile utilizării blockchain pentru desfăşurarea activităţilor financiare. În acest cadru există o creştere a numărului de firme cripto şi DeFi care încearcă să faciliteze mai bine aceste activităţi şi este un domeniu pe care investitorii trebuie să îl urmărească îndeaproape.