Trei ofiţeri ai poliţiei rutiere, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Andrei Stan
Anticorupţie / 12 martie 2016

Trei ofiţeri ai poliţiei rutiere, unul din cadrul IGPR şi doi având funcţii de conducere în IPJ Vaslui, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie alături de alţi 18 inculpaţi, potrivit unui comunicat al DNA.

Comisarul Iulian Munteanu, care a condus Biroul Rutier Vaslui, şi comisarul şef Mihai Axente de la Direcţia Rutieră din cadrul IGPR au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, iar comisarul şef Ioan Vârlan, fost şef al Serviciului Rutier Vaslui, sub control judiciar.

Potrivit sursei citate, Iulian Munteanu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (trei infracţiuni), dare de mită în formă continuată (două acte materiale), trafic de influenţă (trei infracţiuni, din care una în formă continuată), cumpărare de influenţă, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni), instigare la abuz în serviciu (11 infracţiuni), fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals material în înscrisuri oficiale (cinci infracţiuni), fals intelectual şi instigare la fals intelectual (două infracţiuni).

Mihai Axente este acuzat de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în timp ce Ioan Vârlan va fi judecat pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale), abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu (două infracţiuni) şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Ceilalţi 18 inculpaţi, printre care se numără Mihai Carp, fost şef al IPJ Vaslui, şapte ofiţeri şi agenţi de poliţie, dar şi administratori de firme, un inginer şi un pădurar, au fost trimişi în judecată în stare de libertate pentru fapte de dare sau luare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, fals sau mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: "În perioada 2013 până în prezent, inculpatul Munteanu Iulian, în calitate de şef al Biroului Rutier Vaslui, a îndeplinit atribuţii privind coordonarea şi controlul activităţii de constatare şi sancţionare a abaterilor contravenţionale de către angajaţii acestei unităţi. În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulţi agenţi de poliţie din subordinea sa să aplice sancţiuni pentru contravenţii prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancţiuni. În unele situaţii, inculpatul Munteanu Iulian a pretins de la conducătorii auto favorizaţi, respectiv de la inculpaţii Enachi Ion, Diaconescu Costel şi de la alte persoane, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul (baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preţ redus pentru acoperişul unui imobil aparţinând unui superior de-al său, 400 de bucăţi de scândură cu model) şi, totodată, i-a determinat pe subordonaţi (dintre care pe inculpaţii Cernat Irinel-Ioan, Roman Andrei şi Guralivu Constantin) să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situaţii chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancţiunii.

Alt conducător auto care a primit o sancţiune contravenţională mai blândă, respectiv un avertisment, a fost şi inculpatul Safir Ciprian, care a semnat procesul-verbal de sancţiune contravenţională falsificat, atestând în fals, aplicarea de către agentul constatator a sancţiunii contravenţionale principale a avertismentului, în loc de sancţiunea contravenţională principală a amenzii.

La data de 30.12.2014, inculpatul Munteanu Iulian l-a determinat pe inculpatul Huhurez Romică, să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activităţii utilajelor de deszăpezire pe raza municipiului Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire, atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior şi la spălătoria unei cunoştinţe.

La data de 05.01.2015, acelaşi inculpat, l-a determinat pe inculpatul Cernat Irinel Ioan să nu aplice sancţiunea contravenţională complementară a reţinerii certificatului de înmatriculare al unui autoturism, pentru ca inculpata Alexandru Vali-Glicheria să urgenteze soluţionarea, de către funcţionarul competent din cadrul unei societăţi comerciale, a dosarului de branşare la reţeaua de furnizare gaze naturale a parterului imobilului inculpatului Zamfir Marius Cristian (persoană din anturajul ofiţerului de poliţie).

La data de 06.02.2015, acelaşi inculpat a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, pe raza municipiului Vaslui, a unei persoane din anturajul ofiţerului.

De asemenea, la data de 11.06.2015, inculpatul Munteanu Iulian, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la faţa locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicat inculpatul Zamfir Marius Cristian şi un agent de poliţie, denaturând realitatea şi împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancţionat contravenţional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliţie, deşi vinovat de producerea accidentului a fost inculpatul Zamfir Marius Cristian.

În cursul lunii august 2015, în schimbul intervenţiei la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecţia tehnică periodică a autovehiculului aparţinând unei rude a inculpatului Loghin Marian şi eliberarea cu celeritate a cărţii tehnice a autoturismului, inculpatul Munteanu Iulian a pretins pentru sine materiale de construcţie şi mai multe sticle de şampanie.

De asemenea, inculpatul Munteanu Iulian a promis inculpatului Sălceanu Petrache că va determina un lucrător de poliţie judiciară din cadrul poliţiei unui alt oraş, să soluţioneze cu celeritate un dosar penal în care era cercetat acesta, iar în schimb a pretins şi primit obiecte de îmbrăcăminte.

La data de 01.10.2015, acelaşi inculpat, la instigarea inculpatului Sava Ionuţ, a falsificat prin alterare conţinutul unei autorizaţii de reparaţie emise de Biroul Rutier Vaslui pentru autoturismul acestuia, astfel încât inculpatul Sava Ionuţ să beneficieze de o despăgubire mai mare".

Procurorii DNA precizează, în rechizitoriu: "În calitate de comisar-şef de poliţie în cadrul I.G.P.R., inculpatul Axente Mihai a primit de la inculpatul Munteanu Iulian, subcomisar, şef al Biroului Rutier Vaslui, la data de 8 aprilie 2015, produse alimentare (carne de miel) şi băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) şi a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecţionat artizanal (pat din lemn de esenţă frasin), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu, respectiv pentru ca să nu constate nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui şi ca să nu aplice eventuale sancţiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie - 20 aprilie 2015. Obiectul de mobilier a fost confecţionat gratuit de către inculpatul Zamfir Marius-Cristian la propunerea inculpatului Munteanu Iulian şi remis efectiv inculpatului Axente Mihai printr-un intermediar, la data 10 iunie 2015.

La data de 16.06.2015, inculpatul Axente Mihai l-a determinat pe inculpatul Drăghiciu Ionuţ, din cadrul Postului de poliţie Dobroeşti, judeţul Ilfov, ca în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ocazia verificării valabilităţii permisului de port armă emis pe numele inculpatului Axente Mihai, să nu se sesizeze din oficiu privind expirarea perioadei de valabilitate a permisului de port armă (la data de 03.06.2013) şi să nu întocmească un dosar penal în acest sens.

Inculpatul Vîrlan Ioan, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de şef al Serviciului Rutier Vaslui, a determinat, la data de 11.02.2015, pe un agent de poliţie din subordine să modifice procesele-verbale de contravenţie întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancţiunii aplicate, din amendă contravenţională în avertisment. Această faptă a fost comisă de către inculpatul Vîrlan Ioan la instigarea inculpatului Carp Mihai, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.

La data de 07.09.2015, l-a determinat pe acelaşi agent de poliţie să nu îndeplinească un act din sfera atribuţiilor de serviciu- respectiv constatarea şi sancţionarea corespunzătoare a unei abateri contravenţionale comise de o persoană. Pentru această faptă, în perioada 24.09.2015 - octombrie 2015, inculpatul Vîrlan Ioan a pretins şi primit în două rânduri, de la conducătorul auto, mai multe bunuri în valoare de 126 lei.

La data de 08.10.2015, acelaşi inculpat a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia ofiţerului. În legătură cu această faptă, inculpatul Năstase Dan-Mihăiţă, a atestat, cu ocazia întocmirii foii de parcurs a autoturismului marca Audi, un fapt necorespunzător adevărului, respectiv faptul deplasării exclusiv pe traseul Vaslui - Huşi - Vaslui, fără a menţiona efectuarea deplasării pe raza municipiului Vaslui.

Inculpatul Brat Augustin Nicolae, subcomisar de poliţie în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, a intervenit pe lângă inculpatul Beraru Mihai Gabriel, care a constatat săvârşirea de către un conducător auto a unei abateri contravenţionale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancţiunea care se impunea - amendă între 340 lei şi 425 lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă - pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.

La data de 14.12.2015, inculpatul Asavei Gheorghe a declarat în faţa organelor de urmărire penală aspecte necorespunzătoare adevărului în legătură cu împrejurări esenţiale cu privire la care a fost întrebat, fiind audiat în calitate de martor".

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui bun mobil ce face obiectul confiscării speciale, de la inculpatul Mihai Axente.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vaslui, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb