Ucraina şi SUA au ajuns la un acord pentru lansarea unei producţii comune de armament, ceea ce ar putea permite Kievului să înceapă să producă sisteme de apărare antiaeriană, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Agerpres.
În discursul său zilnic adresat ucrainenilor, Volodimir Zelenski a declarat că acordul pe termen lung ar putea crea locuri de muncă şi o nouă bază industrială în Ucraina, a cărei economie a fost devastată de invazia şi războiul Rusiei.
"A fost o vizită foarte importantă la Washington, cu rezultate foarte importante", a declarat Volodimir Zelenski într-o înregistrare video publicată vineri dimineaţă pe site-ul preşedinţiei de la Kiev.
"Şi un acord pe termen lung - vom lucra pentru ca Ucraina să producă armele necesare împreună cu Statele Unite. Coproducţia în domeniul apărării cu Statele Unite este un lucru istoric", a declarat el.
Volodimir Zelenski a vizitat săptămâna aceasta SUA, unde a mers mai întâi la Naţiunile Unite, iar apoi la Washington.
Kievul şi-a intensificat eforturile de a creşte cât mai mult posibil producţia internă de armament pentru că, în cele 19 luni de război, s-a creat o cerere uriaşă de arme şi muniţii pentru a respinge atacurile ruseşti de-a lungul unei linii a frontului de 1.000 km. Atacurile aeriene ruseşti pe teritoriul Ucrainei au provocat pagube pe scară largă şi au ucis numeroase persoane.
Ministerul pentru Industriile Strategice, care supervizează producţia de arme în Ucraina, a semnat acorduri de cooperare cu trei asociaţii care reunesc peste 2.000 de companii americane de apărare, cu privire la posibile activităţi viitoare în Ucraina, a indicat Zelenski.
"Ne pregătim să creăm un nou ecosistem de apărare cu Statele Unite pentru a produce arme ca să ne consolidăm libertatea şi să ne protejăm vieţile împreună", a spus Zelenski, fără a oferi mai multe detalii.
Ucraina depinde încă foarte mult de sprijinul militar occidental şi încearcă să reducă această dependenţă prin reformarea industriei de apărare autohtone, prin modernizarea şi creşterea producţiei sale de armament destinat frontului.
Zelenski a spus anterior că Kievul va găzdui în curând un forum internaţional privind producţia de arme, la care au fost invitate companii din peste 20 de ţări.
Guvernul ucrainean încearcă de asemenea să reformeze principala sa companie de armament - Ukroboronprom - pentru a-i îmbunătăţi transparenţa, a-i spori capacitatea de producţie şi a-i permite să coopereze mai intens cu producătorii occidentali.
Ucraina a încheiat deja mai multe acorduri cu ţări din Europa Centrală pentru repararea de tancuri ucrainene şi încearcă să-şi dezvolte producţia proprie de drone şi rachete.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2023, 15:09)
Ce bucurie ptr. industria de armament,
sa traiasca profitul sfant,
chiar daca costa sute de mii de victime "colaterale"
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2023, 21:22)
si totul din vina rusilor!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2023, 21:54)
Adolfo Pérez Esquivel activist de PACE cu Premiul Nobel intr-un
interviu dat ziarului german Die Welt a afirmat :
- “despre sprijinul dat Ucrainei = alimentati un monstru”
- “USA acum colonizeaza Europa sub pretextul razboiului”
o fi si el agent platit de Putin ca si Seymour Hersh cu premiul Pulitzer ?!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 22.09.2023, 17:15)
Nu mă interesează
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2023, 21:22)
doar Russia Today!