Unioniştii şi republicanii încearcă să scoată Irlanda de Nord din blocajul politic

F.F.
Internaţional / 16 decembrie 2019

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

După o perioadă de aproape trei ani fără Guvern local în Irlanda de Nord, unioniştii şi republicanii, care împart puterea, încearcă luni să reia dialogul, cu speranţa ca rezultatul alegerilor legislative din Regatul Unit să deblocheze situaţia, relatează AFP.

În această provincie britanică, guvernarea este împărţită între unioniştii din cadrul DUP şi republicanii din cadrul Sinn Fein, în virtutea Acodului de Pace din Vinerea mare, care a pus capăt în 1998 celor 30 de ani de violenţe interconfesionale în regiune.

Însă Irlanda de Nord se confruntă cu o lipsă a Executivului local în urma prăbuşirii precedentei coaliţii, în ianuarie 2017, în urma unui scandal politico-financiar.

De atunci, mai multe serii de negocieri nu au permis ridicarea blocajului, însă în urma alegerilor de joi din Regatul Unit, atât contextul politic, cât şi raporturile de forţă s-au schimbat, impulsionând discuţii prevăzute luni la Belfast.

Miza este cu atât mai crucială, cu cât Adunarea locală, în prezent paralizată, are de spus ultimul cuvânt cu privire la dispoziţii vamale controversate vizând să evite reimpunerea unei frontiere fizice cu Irlanda, după Brexit, de-acum cvasiasigurat la 31 ianuarie.

Până acum, negocierile nu au fost facilitate de alianţa din 2017 a DUP cu Partidul Conservator (Tories) al fostului premier Theresa May, după ce aceasta din urmă a pierdut majoritatea absolută în Parlament.

Partidul unionist s-a concentrat, astfel, asupra Westminsterului, exercitând o mare influenţă, mai ales în negocierea Brexitului. El a blocat cele două acorduri succesive în vederea unei ieşiri din Uniunea Europeană (UE).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb