Valeriu Zgonea a participat la întâlniri oficiale în Slovacia

Mirabela Vasile
Politică / 30 august 2015

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a participat, sâmbătă, în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Republica Slovacă, la ceremoniile prilejuite de împlinirea a 71 de ani de la Insurecţia Naţională Slovacă, informează un comunicat de presă, remis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, preşedintele Camerei Deputaţilor a vorbit despre semnificaţia ceremoniilor de la Banska Bystrica, despre solidaritatea dintre naţiunile română şi slovacă şi patriotismul celor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, despre valorile pe care s-a ridicat construcţia europeană şi obligaţia de a duce mai departe "visul european", dar şi despre noile provocări, precum criza imigraţiei, şi despre dreptul tuturor oamenilor la demnitate.

"Este o zi specială în care ne reamintim obligaţia sacră pe care o avem faţă de cei care şi-au dat vieţile lor pentru ca noi să ne trăim vieţile în libertate şi armonie. Sunt impresionat de grija şi respectul pe care Slovacia le acordă monumentelor care cinstesc memoria celor peste 11.000 de militari români, care s-au jertfit pentru eliberarea acestor meleaguri de sub dominaţia fascistă. Sunt gesturi simbolice, dar profunde, pe care le apreciem şi care apropie statele şi naţiunile noastre. Vreau să vă mulţumesc, încă o dată, în numele României pentru acest lucru!", a mai spus Valeriu Zgonea, potrivit aceluiaşi comunicat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a încheiat alocuţiunea cu un fragment din însemnările unui ofiţer român care s-a remarcat în urmă cu şapte decenii în luptele purtate pe pământul Slovaciei: "Întrebat de un localnic slovac de ce românii luptă pentru o cauză care până la urmă nu e a lor, el a spus: Noi suntem fraţi. Nu este vorba că suntem români, slovaci sau ruşi. Suntem toţi în aceeaşi barcă şi trebuie să ne ajutăm unii pe alţii pentru ca familiile şi copiii noştri să trăiască în linişte şi pace".

"Ca semn al recunoştinţei şi respectului, pentru participarea la lupta naţională pentru eliberarea patriei în timpul Insurecţiei Naţionale Slovace şi la luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial pentru deschiderea drumului către eliberarea Slovaciei de sub ocupaţia fascistă, preşedintele Camerei Deputaţilor a decorat un grup de veterani de război slovaci din cel de-Al Doilea Război Mondial, cărora le-a înmânat medalii şi plachete simbolice cu Camera Deputaţilor. De aceeaşi apreciere s-a bucurat şi Asociaţia Slovacă a Luptătorilor Antifascişti, reprezentată prin preşedintele acesteia, Pavol Seckar", se mai arată în comunicatul amintit.

Oficialul român a participat la ceremoniile organizate sâmbătă, la Banska Bystrica, cu prilejul împlinirii a 71 de ani de la Insurecţia Naţională Slovacă. Programul vizitei a cuprins, de asemenea, convorbiri cu preşedintele Consiliului Naţional Slovac, Peter Pellegrini, prim-ministrul Robert Fico, vice-premierul Miroslav Lajcak, precum şi cu preşedintele Republicii Slovace, Andrej Kiska.

Din delegaţia parlamentară au făcut parte deputaţii Adrian Miroslav Merka, vicelider al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, reprezentantul în Parlament al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, şi Mircea-Titus Dobre, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Slovacă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb