VITOL GROUP: Preţul petrolului va rămâne scăzut o perioadă lungă, chiar şi zece ani

Adina Lateş
Materii Prime / 8 februarie 2016

Preţul petrolului va rămâne la un nivel scăzut o perioadă care poate ajunge chiar şi la zece ani, din cauza încetinirii creşterii economice a Chinei, dar şi a producţiei de petrol de şist din SUA, care va funcţiona ca o frână pentru preţ, estimează cel mai mare trader independent de petrol din lume, potrivit Bloomberg.

"Este greu de văzut o creştere sepctaculoasă de preţ. Ne gândim la un interval de variaţie, care ar fi între 40 şi 60 de dolari. Cred că intervalul acesta de variaţie ar putea rezista între cinci şi zece ani", a declarat directorul general al Vitol Group, Ian Taylor, într-un interviu pentru Bloomberg.

Limita inferioară a acestui interval ar implica o recuperare limitată a cotaţiei petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa mondială, faţă de preţul la care se tranzacţionează în prezent, de circa 35 de dolari pe baril. Pragul maxim ar aduce preţul la nivelul din iulie 2015, când industria petrolului lua deja măsuri pentru a rezista crizei.

Estimarea Vitol ar însemna că ţările bogate în petrol şi companiile din energie s-ar confrunta cu cea mai lungă perioadă de preţuri mici după cea din 1986-1999, când petrolul a fost tranzacţionat preponderent la 10-20 de dolari pe baril.

Vitol tranzacţionează zilnic peste cinci milioane de barili de petrol şi produse rafinate, suficient pentru a acoperi necesarul Germaniei, Franţei şi Spaniei la un loc. Prognozele companiei sunt urmărite cu atenţie de industria petrolului.

Pentru viitorul previzibil, şeful Vitol nu vede o revenire la un preţ al petrolului din trei cifre, care a alimentat în anii trecuţi fondurile suverane ale unor ţări din Orientul Mijlociu.

"Există posibilitatea să nu revenim peste 100 de dolari pe baril niciodată", e de părere Taylor.

"Problema" este că a crescut semnificativ producţia de petrol care ajunge în piaţă, în timp ce economia globală şi-a îmbunătăţit eficienţa în ce priveşte consumul de petrol, a afirmat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb