Consiliile judeţene au nevoie de aproape 1,3 miliarde lei la rectificarea bugetară ce urmează a fi aprobată de guvernul Cîţu, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR).
"În urma analizei bugetului de stat pe anul 2021, faţă de sumele alocate la nivelul judeţelor la începutul anului, se identifică un necesar de suplimentat de 1.280.257.260 lei, astfel: pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului 667.146.460 lei; pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap 522.440.570 lei, iar, pentru susţinerea căminelor pentru persoane vârstnice, 90.670.230 lei", arată reprezentanţii UNCJR.
Ei susţin că rectificarea bugetară nu trebuie să afecteze cheltuielile pentru finanţarea susţinerii sistemului de protecţie a copilului, a centrelor de asistenţă socială, a persoanelor cu handicap şi vârstnicilor, în condiţiile în care în acest moment consiliile judeţene se află într-un impas financiar îngrijorător în ceea ce priveşte asigurarea cheltuielilor sociale.
De asemenea, UNCJR mai atenţionează şi cu privire la finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, mai ales a celor finanţate din fonduri europene, a căror cofinanţare trebuie susţinută şi care au ca termen de finalizare sfârşitul anului 2022, a lucrărilor de întreţinere a drumurilor în vederea pregătirii sezonului de iarnă, dar şi a altor cheltuieli, precum cele pentru situaţiile de urgenţă, arieratele spitalelor, activităţile de tineret şi sport, etc.. Este vorba despre acele activităţi finanţate, potrivit legislaţiei, prin bugetul consiliilor judeţene care au drept sursă de finanţare sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru cheltuielile descentralizate de la nivelul judeţelor.
"Facem apel la domnul prim-ministru Florin Cîţu să susţină fără echivoc activitatea consiliilor judeţene prin alocarea finanţărilor absolut necesare îndeplinirii atribuţiilor legal prevăzute în conformitate cu principiul bunei guvernări şi cu respectarea art. 9 al Cartei Europene a Autonomiei Locale, ratificată de România, care prevede că «în cadrul politicilor economice naţionale, autorităţile administraţiei publice locale au dreptul la resurse proprii suficiente» şi că «resursele financiare ale autorităţilor administraţiei publice locale trebuie să fie proporţionale cu competenţele prevăzute de Constituţie sau de lege». Sperăm să găsim în continuare în actuala echipă a Guvernului României un partener pentru corectarea lipsei de prevedere a unor cheltuieli în bugetul pe anul 2021 pentru sistemul de protecţie a copilului, a persoanelor cu handicap şi vârstinicilor, dar şi a celorlalte finanţări absolut necesare la nivelul judeţelor. Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România îşi manifestă deplina disponibilitate de a lucra alături de Guvern pentru ieşirea din impasul financiar îngrijorător care ameninţă buna funcţionare a serviciilor publice locale", a declarat Adrian-Ioan Veştea, preşedinte UNCJR şi preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.
UNCJR mai transmite că trebuie ţinut cont că veniturile proprii ale judeţelor sunt limitate şi că, prin diferite acte normative, au crescut competenţele de finanţare, fără asigurarea fondurilor financiare necesare.