1 miliard de euro pentru sectorul de exploatare şi producţie al Petrom

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 15 octombrie 2007

1 miliard de euro pentru sectorul de exploatare şi producţie al Petrom

Petrom vrea să înceapă, cu un an mai devreme, producţia în zăcământul de petrol Delta IV.

România ocupă primul loc în planurile "Petrom" privind explorarea şi producţia de ţiţei şi gaze naturale. Helmut Langanger, membru al conducerii executive a OMV, ne-a declarat: "România încă dispune de resurse importante de petrol şi gaze naturale. În acest scop, vom aloca resurse financiare importante, de câteva sute de milioane de euro pe an. Până în 2010, vom cheltui peste un miliard de euro pentru tot sectorul de explorare şi producţie al Petrom. Foarte important pentru noi este şi Kazahstanul, unde Petrom a început explorarea încă din 1998 şi a avut un mare succes. Anul viitor, va fi demarată, în Kazahstan, producţia într-un mare câmp petrolier, unde au fost descoperite rezerve importante".

Cel mai important zăcământ de petrol descoperit de "Petrom" este Delta IV, situat în Marea Neagră, cu un potenţial de 2.800 barili pe zi. "Producţia era programată să înceapă în 2009, dar vrem să devansăm termenul cu un an. Este prima descoperire importantă în România din ultimii ani", ne-a mai spus domnia sa.

La fel de important este zăcământul de gaze de la Torceşti, care va produce 900 bep/zi.

Alte zăcăminte explorate de "Petrom" sunt Mamu, Ochiuri, Predeşti şi Abramuţ. Cel mai devreme, producţia din aceste zone poate să înceapă peste doi ani. Oficialul OMV ne-a precizat: "Alocăm peste 100 milioane de euro pentru noile prospectări şi explorări ale Petrom. Lucrările sunt foarte cos­tisitoare astfel încât cheltuielile pentru o singură locaţie pot ajunge şi la 15-20 milioane de euro. Doar o cincime din explorări se soldează, în general, cu descoperirea de zăcăminte noi".

Cele mai recente licenţe câştigate sunt în Maramureş, Giurgiu şi Roşiori. Astfel, în 2010, producţia zilnică a Petrom va creşte de la 193.000 la 210.000 bep/zi. "În curând vom începe şi forările la o adâncime de 5-6 km, cu o tehnologie ultraperformantă, faţă de 3 km cum se întâmplă acum. Astfel, avem şanse să descoperim zăcăminte importante de gaze naturale, pe care le putem exploata eficient", a subliniat Helmut Langanger.

Programul de modernizare a sondelor se desfăşoară în ritm intens. Astfel, la finele acestui an, vor fi finalizate lucrările la 2.000 de sonde, iar la sfârşitul anului viitor se va încheia retehnologizarea a tuturor celor 5.000 de sonde. Dacă înainte de modernizare erau şi 20 de intervenţii pe an pentru reparaţii la o singură sondă, în 2010 ţinta "Petrom" este să se ajungă la o singură astfel de lucrare pe an.

"Petrom" a anunţat că va realiza, până în anul 2010, inves­tiţii de peste trei miliarde de euro. Din această sumă, peste 1,5 miliarde de euro vor fi alocate producţiei de petrol şi explorării de noi zăcăminte, un miliard de euro vor fi destinaţi procesului de rafinare, iar 500.000 de euro au fost deja investiţi în strategii de marketing. În acest an, suma alocată investiţiilor va depăşi un miliard de euro.

Pe baza rezultatelor campaniei de 3D seismic offshore derulată în 2005, sonda Delta IV a fost forată pe blocul de explorare His­tria XVIII din Marea Neagră. Testele au confirmat o producţie zilnică de până la 357 tone de ţiţei şi 35.000 mc de gaze, în total aproximativ 2.800 bep/zi. În prezent, se analizează viitoarele faze de evaluare şi dezvoltare a descoperirii. Delta IV este cea de-a doua mare descoperire de ţiţei şi gaze, după succesul de la Torceşti, anunţat în mai 2007. Torceşti este un zăcământ de gaze şi gaz condensat. Pe baza probelor efectuate s-a estimat o producţie zilnică de circa 900 bep/zi. În plus, încă din 2007, o viitoare sondă de evaluare va fi săpată la Torceşti, ceea ce, în viitor, ar putea creşte producţia pe acest zăcământ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb