10% din Borsa Istanbul ajunge în proprietatea Qatarului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 decembrie 2020

10% din Borsa Istanbul ajunge în proprietatea Qatarului

Valoarea tranzacţiei: 200 de milioane de dolari Opoziţia din Turcia critică tranzacţia: "De ce vindeţi Bursa"?

Fondul Suveran din Turcia (TWF) a vândut, săptămâna aceasta, 10% din Borsa Istanbul către Autoritatea de Investiţii din Qatar pentru 200 de milioane de dolari, finalizând astfel acordul semnat în acest sens cu numai câteva zile înainte, potrivit ahvalnews.com.

TWF a informat că va păstra 80,6% din acţiunile Borsa Istanbul, iar tranzacţia de înstrăinare implică o valoare totală de două miliarde de dolari pentru Borsa Istanbul.

Turcia şi Qatarul au semnat, la data de 26 noiembrie, zece acorduri noi, în încercarea de a-şi consolida în continuare legăturile bilaterale. Printre acestea se numără şi vânzarea cotei amintite din Borsa Istanbul.

Criticii tranzacţiei, inclusiv liderul principalului partid de opoziţie din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, au condamnat această afacere, considerând-o "cea mai recentă greşeală a guvernului".

"De ce vindeţi Bursa? Qatarul poate cumpăra acţiuni pe bursă, dar din ce motive vindeţi Bursa?", a întrebat Kilicdaroglu, citat de Fox TV. Acesta a atacat tranzacţia de înstrăinare pentru lipsă de transparenţă.

Borsa Istanbul este singursa bursă de acţiuni din Turcia, cu o capitalizare de piaţă de 185 de miliarde de dolari în 2019, potrivit Daily Sabah.

"Turcia nu este guvernată bine. Există un vid de guvernanţă în Turcia", a mai avertizat Kilicdaroglu.

Economia Turciei a crescut cu 15% în trimestrul al treilea din 2020

Turcia s-a bucurat de o creştere economică importantă în perioada iulie - septembrie 2020, în condiţiile în care Guvernul de la Ankara a susţinut creditarea.

Produsul Intern Brut al Turciei a crescut cu 15,6% în trimestrul al treilea din 2020, comparativ cu trimestrul anterior, ţara revenindu-şi din cea mai profundă recesiune declanşată de măsurile menite să reducă răspândirea coronavirusului.

Creşterea din al treilea trimestru a fost de 6,7% comparativ cu acelaşi interval din 2019, susţinută de consumul gospodăriilor, de importuri şi investiţii. În plus, odată cu ridicarea majorităţii restricţiilor legate de pandemie, impuse în trimestrul anterior, turismul intern a dat semne de redresare.

Autorităţile Turciei au răspuns la efectele pandemiei prin reducerea ratelor dobânzii deja scăzute ale ţării şi prin pomparea de credite ieftine în economie. Creşterea împrumuturilor din Turcia a atins cel mai înalt nivel de după 2013, conform presei străine. Acest mecanism de creditare a contribuit la menţinerea afacerilor aflate în dificultate, dar a provocat inflaţie şi creşterea deficitului de cont curent.

Statisticile recente arată că importurile Turciei au crescut cu aproape 16% în trimestrul al treilea din 2020, în ritm anual, în timp ce exporturile au scăzut cu peste 22%.

Însă, perspectivele pentru cel de-al patrulea trimestru din anul curent sunt mai puţin optimiste, deoarece Turcia a început să impună din nou restricţii în urma creşterii numărului de îmbolnăviri de Covid-19.

Banca centrală a majorat semnificativ dobânda

La începutul lunii noiembrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii centrale a ţării. Noul guvernator al instituţiei, Naci Agbal, şi-a început mandatul cu cea mai importantă majorare a dobânzii din ultimii doi ani, efectuată săptămâna trecută: + 4,75 puncte procentuale, la 15%.

De menţionat că inflaţia anuală din Turcia este de 11,9%, în timp ce ţinta băncii centrale pe termen mediu este de 5%.

Lira Turciei s-a depreciat cu 24% anul acesta

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a angajat să sprijine noua conducere a băncii centrale a Turciei, după ce moneda ţării a atins minime record, iar inflaţia a înregistrat un nivel cu două cifre.

Lira a pierdut 24% faţă de dolar în acest an. Ieri, lira a coborât cu 1% raportat la dolar, după ce guvernul de la Ankara a impus noi restricţii din cauza pandemiei. Moneda era cotată la 7,91 unităţi/dolar în prima parte a zilei, faţă de minimul istoric de 8,58 lire/dolar consemnat luna trecută.

Analiştii băncii olandeze Rabobank sunt de părere că, pe termen mediu, lira se va aprecia faţă de dolar, pe fondul majorării dobânzilor de către banca centrală.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Turcia nu are Revenire Economica are taiere de valuta ce induce artificial cdpiul in expresie nominala in crestere ce alearga celeasi bunuri sau mai putine bunuri in piata!

    Turcia este data sa treaca prin revolutie ideologica in urmatorii 10 ani! 

    Turcia este fortata sa se schimbe!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb