100 DE ANI DE LA OBŢINEREA INDEPENDENŢEI "Albania va deveni o mică 'superputere' a resurselor regenerabile de energie din regiune"

Ziarul BURSA #Internaţional / 28 noiembrie 2012

"Albania va deveni o mică 'superputere' a resurselor regenerabile de energie din regiune"

Sectorul public albanez are cele mai mici taxe din Europa

Economia albaneză îşi menţine creşterea, care este de patru ori mai mare decât media în această regiune

Investiţiile străine au crescut cu 316 %, iar exportul s-a dublat

Interviu cu Excelenţa Sa, domnul Sami SHIBA, ambasadorul Republicii Albania în România

Reporter: Excelenţă, ştim că sfârşitul lunii noiembrie coincide cu Ziua Naţională a Albaniei. Ce ne puteţi spune despre această sărbătoare ?

Sami SHIBA: Da, este adevărat. Pe 28 noiembrie 2012 vom sărbători 100 de ani de la obţinerea independenţei Albaniei. Este o aniversare extrem de emoţionantă, un eveniment istoric important care a fost celebrat dintodeauna de către poporul albanez şi care, iată, a ajuns la jubileu. Pe 28 noiembrie, în ziua declarării independenţei, vom ridica drapelul naţional în prezenţa unor personalităţi din diverse ţări şi a prietenilor noştri din comunitatea albaneză.

Independenţa Albaniei a fost obţinută greu, iar istoria naţiunii albaneze din ultimii 100 de ani este cea mai dureroasă. Albania şi albanezii au parcurs un drum lung, dar încununat cu succes. Astăzi, la 100 de ani de la independenţa sa, Albania este complet schimbată. Se bucură de progrese considerabile şi este foarte aproape de atingerea obiectivelor strategice la nivel naţional. Pe teritoriul Albaniei de azi nu suntem lipsiţi de instituţii democratice şi ale statului de drept fondate în baza valorilor pieţei libere, promovăm libertatea de exprimare, respectul faţă de drepturile minorităţilor, iar toleranţa religioasă se află la un nivel excelent. Albania este astăzi membru NATO şi lucrează cu determinare în vederea integrării în Uniunea Europeană. Albanezii călătoresc fără viză pe teritoriul Europei.

Reporter: Ce îmi puteţi spune despre situaţia economică a Albaniei?

Sami SHIBA: După 100 de ani de independenţă este momentul să facem un bilanţ al schimbărilor şi putem afirma cu convingere că avem parte de rezultate pozitive. Cifrele arată o creştere semnificativă în diverse sectoare. Economia albaneză, bazată în totalitate pe economia liberă, îşi menţine în continuare creşterea care este de patru ori mai mare decât media în această regiune şi asta în ciuda crizei economice mondiale. Sectorul public albanez are cele mai mici taxe din Europa, impozitul forfetar fiind de 10 %. În locul procedurilor birocratice a fost introdus un sistem numeric eficace < One Stop Shop >, care permite înregistrarea firmelor, a licenţelor şi a permiselor de lucru clasând Albania între primele 10 ţări din lume în acest sector. Achiziţiile publice se fac în totalitate electronic. Albania oferă un mediu convivial şi atrăgător firmelor, investitorilor străini şi turiştilor. Albania menţine un raport foarte bun între salarii şi productivitate. Investiţiile străine au crescut cu 316%, iar exportul s-a dublat. Inflaţia a rămas la 3%, iar rata şomajului este în scădere. Numărul celor care au vizitat Albania anul acesta a ajuns la 4 milioane.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre potenţialul economic al Albaniei?

Sami SHIBA: Albania are o economie dinamică şi dispune de un potenţial enorm. Are un potenţial energetic deosebit şi resurse semnificative de apă. Avem în derulare proiecte de construire a 443 de centrale hidroelectrice de capactiăţi diferite. Au fost semnate 120 de contracte de concesiune pentru aproximativ 330 de hidrocentrale, însumând în total o investiţie de 3,2 miliarde euro. Albania va deveni o mică "superputere" a resurselor regenerabile de energie din această regiune. Albania este o ţară foarte bogată în minereuri şi deţine rezerve importante de crom, cupru, fier, nichel, aur şi platină. În Albania se extrage petrol, iar perspectivele exploa-tării petrolului sunt prevăzute pentru următorii ani. Potenţialul turistic al zonelor de coastă (450 km de coastă) şi montane este fantastic. Turismul nostru este în plină expansiune oferind pachete turistice diverse: litoral, turism cultural, turism montan etc.

Reporter: Albania şi-a stabilit drept prioritate integrarea în Uniunea Europeană. Ce ne puteţi spune despre sprijinul României în acest demers?

Sami SHIBA: Este adevărat, integrarea în Uniunea Europeană este un obiectiv naţional. Acum ne aflăm într-un moment crucial al integrării în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a recomandat celorlalte state membre statutul de candidat al Albaniei. România a susţinut aderarea noastră la NATO, liberalizarea vizelor pentru albanezi în spaţiul Schengen, iar acum ne susţine în procesul integrării, susţinere pe care ne-o confirmă cu fiecare ocazie şi faţă de care sunt bucuros să-mi exprim recunoştinţa profundă.

Reporter: Ce puteţi spune despre rolul Albaniei în regiune?

Sami SHIBA: Albania joacă un rol strategic în asigurarea, garantarea şi propagarea spiritului de cooperare, a păcii şi a dialogului în regiune şi dincolo de ea. Relaţiile Albaniei cu toate ţările din regiune, inclusiv noul stat, Kosova, sunt excelente. Ţara mea lucrează cu determinare în vederea sporirii importanţei rolului său în regiune pentru a asigura stabilitatea politică, consolidarea cooperării economice şi creşterea bunăstării cetăţenilor. În acest context, Republica Kosovo este recunoscută de 95 de ţări şi pe 17 februarie 2013 va aniversa 5 ani de la independenţa sa, contribuind cu demnitate la menţinerea păcii şi stabilităţii în regiune şi dincolo de ea. Albania va susţine în continuare independenţa precum şi includerea statului Kosovo în iniţiativele regionale şi multilaterale în procesul de integrare europeană in vederea aderării acestuia la Organizaţia Naţiunilor Unite.

Reporter: Cum evaluaţi relaţiile dintre Româ-nia şi Albania?

Sami SHIBA: Relaţiile dintre ţările noastre sunt foarte bune. Ne bucurăm de legături de prietenie între cele două popoare şi de o cooperare ce se extinde în toate domeniile. Relaţiile frăţeşti au început la sfârşitul secolului al XIX-lea, când România a devenit ţara gazdă a patrioţilor albanezi ai Renaşterii, oferindu-le un mare sprijin şi contribuind semnificativ la pregătirea şi proclamarea independenţei Albaniei.

Aceste relaţii s-au dezvoltat şi au crescut treptat având o bază solidă. Astăzi, suntem mândri şi recunoscători pentru relaţile noastre din ultimii 100 de ani, relaţii bazate pe res-pect şi sprijin reciproc. În acest context, comunitatea albaneză de aici joacă un rol important şi, desigur, a devenit o punte de legătură între cele două ţări.

Între România şi Albania au fost semnate toate documentele care reglementează cooperarea bilaterală, inclusiv Tratatul de prietenie. Cele două ţări au potenţial, sunt interesate şi angajate în extinderea acestor relaţii, în special în domeniul economic. Deşi nu la nivelul dorit, schim-burile noastre comerciale au crescut de la an la an. Diverse companii româneşti şi internaţionale ce-şi desfăşoară activitatea în Româ-nia caută să-şi extindă activităţile şi în Albania. Am continuat să încurajăm companiile să ia în considerare posibile investiţii în energie, infrastructură, turism etc. Guvernul şi instituţiile albaneze se angajează să facă totul pentru ca proiectele investitorilor străini, inclusiv cele ale românilor, să reuşească.

Reporter: Cum v-aţi adaptat la realitatea româ-nească ?

Sami SHIBA: Am avut parte de primiri călduroase din partea reprezentanţilor instituţiilor româneşti pe care am avut ocazia să-i cunosc, să facem schimb de opinii şi să lucrăm împreună în interesul dezvoltării cooperării bilaterale. Am vizitat locuri încărcate de istorie şi oraşe din România, am cunoscut oameni de diferite profesii care ne-au devenit adevăraţi prieteni. Pe scurt, părerea mea este că România şi oamenii săi minunaţi fac totul pentru ca oaspeţii săi să se simtă bine. Mă simt foarte mândru şi privilegiat că am ocazia să sărbăoresc aniversarea independenţei Albaniei tocmai la Bucureşti, capitala ţării.

Reporter: Vă mulţumesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb