10.000 copii din 5 judeţe participă la disciplina "Traista cu sănătate", susţinută de Fundaţia Tradiţii Sănătoase şi Nestle

G.D.
Companii / 20 martie 2023

10.000 copii din 5 judeţe participă la disciplina "Traista cu sănătate", susţinută de Fundaţia Tradiţii Sănătoase şi Nestle

Nestle susţine ca partener principal Programul internaţional "Traista cu sănătate" care promovează disciplina opţională "Educaţie pentru un stil de viaţă sănătos" în 70 de şcoli primare şi grădiniţe din cinci judeţe din România, conform unui comunicat remis redacţiei. Programul a fost iniţiat la Iaşi, în 2012, şi este coordonat de Fundaţia Tradiţii Sănătoase. În acest an şcolar, în premieră, programul a fost extins şi au fost încheiate parteneriate pentru implementarea proiectelor în ţară, în judeţele Botoşani şi Neamţ, precum şi peste hotare, Republica Moldova, la Chişinău.

Potrivit sursei citate, la Bruxelles, în martie 2021, iniţiativa educaţională a oraşului Iaşi - Traista cu sănătate - a câştigat premiul 2020 EU Health Award, la categoria Healthy Lifestyle Cities. Programul educaţional este recunoscut la nivel internaţional, fiind inclus în reţeaua internaţională Youth Health Community (YHC), alături de programe din peste 10 de ţări. În cadrul Global Obesity Forum (New York, 2012), Programul Traista cu sănătate a fost recompensat cu premiul I pentru cea mai bună activitate de prevenţie a obezităţii la copii. Despre valoarea Programului internaţional "Traista cu sănătate", rezultatele vorbesc de la sine: în rândul copiilor care au beneficiat de acest proiect, prevalenţa obezităţii a fost mai scăzută, comparativ cu media naţională (9% versus 14,5%).

"Anul acesta, peste 10000 copii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, din judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Constanţa vor beneficia de disciplina opţională "Traista cu sănătate", participând la câte o lecţie de educaţie pentru un stil de viaţă sănătos în fiecare saptamână. Noi am realizat un pachet educaţional unic, care cuprinde un manual şi ghidurile pentru profesorii din ciclurile de învăţământ preşcolar şi primar. Suportul educaţional "Traista cu sănătate" este structurat în opt unităţi de învăţare, care cuprind informaţii teoretice, idei de activităţi, fişe educaţionale şi poveşti utile pentru lecţiile săptămânale", spune Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, iniţiatorul proiectului "Traista cu sănătate".

Disciplina opţională "Traista cu sănătate - educaţie pentru un stil de viaţă sănătos" este propusă la nivel naţional pentru ciclul de învăţământ preşcolar, iar cursul de formare a profesorilor pentru a preda această disciplină complementară a fost avizat de Ministerul Educaţiei. Obiectivul acestui opţional avizat de către minister şi susţinut prin intermediul iniţiativei globale Nestle for Healthier Kids, este formarea unor comportamente sănătoase şi prevenirera obezităţii şi bolilor cronice, în contextul în care în România, ca şi la nivel mondial, epidemia de obezitate reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea publică.

Astfel, potrivit unui raport din 2022 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape o treime din copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali în România, iar aproape unul din cinci suferă de obezitate, o problemă agravată de faptul că în ţara noastră, peste 40% din persoanele în vârstă de până în 18 ani sunt expuse sărăciei, potrivit Eurostat.

"Ne bucurăm să putem susţine programul Traista cu sănătate şi ne dorim să îl extindem în cât mai multe instituţii de învăţământ din România şi depunem eforturi consistente şi constante în acest sens pe lângă autorităţile locale, cărora le mulţumim pentru deschidere şi sprijin. Programul este deschis oricărei şcoli sau grădiniţe din România, iar anul acesta avem o dublă premieră şi anume extinderea acestuia în judeţele Botoşani şi Neamţ, respectiv în Republica Moldova, la Grădiniţa "Spicuşor" din Chişinău. Suntem mândri să fim asociaţi cu un proiect care a devenit model de bune practici pentru restul Europei", spune Nicoleta Tupiţă, dietetician autorizat şi Manager Nutriţie Nestle South East Market.

Nestle, cea mai mare companie de produse alimentare şi băuturi din lume, prin iniţiativa globală Nestle for Healthier Kids, s-a alăturat proiectului Traista cu sănătate derulat de Fundaţia pentru Tradiţii sănătoase în 2019, ca partener principal, urmărind să susţină adoptarea la nivel naţional a unui stil de viaţă sănătos.

Programul "Nestle for Healthier Kids" a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestle care susţin părinţii şi tutorii să crească copii mai sănătoşi, de la activităţi de cercetare şi formulare a produselor până la servicii de educaţie şi nutriţie inovatoare pentru un stil de viaţă sănătos. În România, aceste eforturi se regăsesc se concretizează prin parteneriatele cu Mişcarea naţională " Şi eu trăiesc sănătos! SETS dezvoltată de Fundaţia PRAIS şi Programul internaţional "Traista cu sănătate. Tradiţii sănătoase pentru copii sănătoşi", implementat de Fundaţia Tradiţii Sănătoase şi coordonat de Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu.

Fundaţia Tradiţii Sănătoase are ca misiune formarea la copii şi tineri a unor comportamente sănătoase privind alimentaţia şi stilul de viaţă, promovând tradiţiile culturale în realizarea stării de bine şi prevenirea obezităţii şi bolilor cronice. Obiectivele organizaţiei sunt să promoveze consumul de alimente sănătoase, să promoveze activitatea fizică, să ofere servicii pentru a ajuta pacienţii supraponderali să-şi gestioneze greutatea, să ofere educaţie şi instruire în toate aspectele sănătăţii, să sprijine şi să promoveze acţiuni şi proiecte de cercetare legate de sănătate, să cultive şi să promoveze tradiţii culturale care pot duce la formarea unor comportamente sănătoase, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb