106 bănci elveţiene vor amnistie fiscală în SUA

V.B.
Bănci-Asigurări / 26 ianuarie 2014

Un număr de 106 de bănci elveţiene s-au înscris într-un program de amnistiere dedicat instituţiilor financiare ce au ajutat clienţii americani să eludeze Fiscul, potrivit procurorului general adjunct Kathryn Keneally, de la divizia de fiscalitate a Departamentului de Justiţie din SUA, citat de Bloomberg.

Peste 300 de bănci din Elveţia au avut data de 31 decembrie drept termen-limită pentru solicitarea încheierii unor acorduri cu autorităţile americane, ce le-ar fi permis instituţiilor de credit evitarea proceselor, în cazul în care încălcaseră legislaţia fiscală a Statelor Unite. Băncile care au ales să intre în acest program trebuie să dezvăluie cum au ajutat americanii să ascundă active, să predea date referitoare la conturile nedeclarate şi să plătească penalizări.

Procurorul Kathryn Keneally a avertizat că datele nu sunt finale şi ar putea suferi modificări. Domnia sa nu nominalizat băncile înscrise în program. Totuşi, programul nu este destinat unor 14 bănci care fac obiectul unor investigaţii penale. Printre acestea, se află Credit Suisse Group, HSBC Holdings şi Basler Kantonalbank. Totuşi, Keneally a precizat că 106 bănci au semnat scrisori de intenţie pentru participarea la program, numărul acestora fiind peste aşteptări.

Pentru a încheia acorduri care să le ferească de procese, băncile trebuie să plătească Fiscului American 20% din valoarea conturilor nedezvăluite până la 1 august 2008, 30% pentru conturile înfiinţate între acestă dată şi februarie 2009 şi 50% pentru cele create după februarie 2009.

Tot în 2009, SUA au acuzat UBS (cea mai mare bancă elveţiană) că ar fi ajutat cetăţeni americani să ascundă active în valoare de 20 de miliarde de dolari. UBS a evitat un proces după ce a recunoscut că favorizase evaziunea fiscală şi a plătit penalizări de 780 de milioane de dolari, dezvăluind existenţa a 4.700 de conturi.

Autorităţile americane au dat în judecată 100 de evazionişti (bancheri, avocaţi şi consultanţi), pentru delicte fiscale offshore. Cel puţin 38 de mii de evazionişti au evitat inculparea, plătind retroactive impozite şi unele penalităţi, şi dezvăluind băncile şi consultanţii offshore care îi ajutaseră.

Programul american împarte băncile în patru categorii. În prima categorie, se află 14 instituţii de credit excluse din program din cauza investigaţiilor penale împotriva lor. Printre ele, se numără Credit Suisse, a doua mare bancă din Elveţia şi divizia elveţiană a HSBC (cea mai mare bancă din Europa), Julius Baer Group, pe locul al treilea în sectorul bancar elveţian, şi Zürcher Kantonalbank, cea mai mare bancă regională de stat.

Băncile trebuia să opteze până pe 31 decembrie dacă să intre în categoria a doua şi să încheie acorduri ce le-ar fi absolvit de inculpare. În schimb, instituţiile de credit trebuie să dezvăluie numărul total al conturilor cetăţenilor americani înfiinţate din 2008, valoarea lor în dolari şi angajaţii care le-au administrat. Companiile de administrare a averilor trebuie să folosească evaluatori independenţi pentru certificarea concluziilor.

În a treia categorie intră băncile ce trebuie să trimită scrisori Departamentului de Justiţie, în care să arate că nu fac obiectul unor investigaţii pernale. În schimb, un evaluator independent trebuie să confirme că instituţiile nu au încălcat vreo lege.

Categoria a patra include băncile ai căror clienţi sunt în majoritate cetăţeni elveţieni, se mai arată în articolul Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb