111 ani de la inaugurarea Palatului Camerei de Comerţ Bucureşti

F.D.
Miscellanea / 23 mai 2022

111 ani de la inaugurarea Palatului Camerei de Comerţ Bucureşti

Astăzi se împlinesc 111 ani de la inaugurarea Palatului Camerei de Comerţ Bucureşti, moment marcat, la acea vreme, de o ceremonie fastuoasă desfăşurată în prezenţa Regelui Carol I, a reprezentanţilor Casei Regale a României şi a membrilor Guvernului, potrivit unui comunicat de presă.

Palatul, edificiu de prestigiu al arhitecturii bucureştene a începutului de secol XX, a fost construit între anii 1907-1911, cu destinaţia de sediu al Camerei bucureştene. De asemenea, aici a funcţionat prima Bursă de efecte şi mărfuri, instituţie înfiinţată şi administrată de Camera bucureşteană.

În 1949, clădirea a fost naţionalizată; în perioada comunistă a găzduit Biblioteca Centrală de Stat (ulterior, Biblioteca Naţională a României). În anul 2008 reintră, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, în patrimoniul CCIB.

"Astăzi, suntem în plin proces de a pune în valoarea ceastă clădire minunată şi de a-i reda strălucirea de altădată. Avem bucuria de a pune la dispoziţia comunităţii de afaceri a capitalei un Centru de conferinţe cu 5 săli cu capacitate maximă de 150 persoane. În aceste spaţii elegante, rafinate şi încărcate de istorie, dar care răspund celor mai exigente cerinţe în domeniu, organizam, inclusiv în parteneriat, dar şi pentru terţi, evenimente de înaltă ţinută: conferinţe, mese rotunde, workshop-uri, evenimente ştiinţifice, lansări de carte, expoziţii, recepţii", spune Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei bucureştene.

În primăvara acestui an, prin lansarea "Seratelor Muzicale în Bucureşti", proiect marca CCIB şi Lanto Communication, Palatul a fost aşezat, din nou, în mod oficial, pe harta culturală a Centrului Vechi al Capitalei.

"Săptămânal, în fiecare seară de marţi, începând cu ora 19,00, ne deschidem porţile şi către publicul larg, nu numai către oamenii de afaceri. Oferim iubitorilor de artă spectacole de calitate, dar şi oportunitatea de a interacţiona într-un mod mai puţin formal în sălile spectaculoase ale sediului istoric al Camerei bucureştene", detaliază Iuliu Stocklosa.

Clădirea a fost proiectată de arhitectul Ştefan Burcuş, structura de rezistenţă a fost realizată din pereţi de cărămidă specială şi planşee de beton armat, după un proiect al inginerului Gogu Constantinescu, iar lui Emil W. Becker i se datorează ornamentaţia generală a faţadei.

Primele două niveluri ale Palatului sunt tratate în bosaj, iar celelalte cu pilastre şi capetele ionice. În ansamblu, se remarcă o gradaţie în tratarea arhitecturală a clădirii, de la postamentul masiv din piatră la balustradele forjate ale balcoanelor etajului superior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb