12 DIRECTORI ELIMINAŢI Reorganizarea ASF - Camuflaj pentru executarea Claudiei Sava şi a Florentinei Boboc

Grupaj tematic realizat de MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2021

Reorganizarea ASF - Camuflaj pentru executarea Claudiei Sava şi a Florentinei Boboc

Îndepărtarea celor două directoare cu responsabilităţi în supravegherea pieţei de capital se adaugă celor ale lui Ciprian Copariu, fostul director al Direcţiei Emitenţi şi Răducu Petrescu, fostul director al Direcţiei Juridice

Anul trecut, ziarul BURSA a publicat zeci de articole despre complicitatea lucrătorilor ASF la manipularea pieţei de capital

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF: "Suntem încă în plin proces de reorganizare"

Doisprezece şefi de direcţii şi servicii au rămas până acum fără posturile bine plătite de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în mandatul de preşedinte al lui Nicu Marcu, în contextul reorganizării instituţiei. Unii au plecat, alţii au picat tot pe fotolii remunerate consistent, dar acesta este bilanţul, iar două dintre "doamnele de fier" ale supravegherii pieţei de capital au fost schimbate şi ele şi şi-au pierdut influenţa în piaţă: Florentina Boboc şi Claudia Cătălina Sava. Potrivit surselor BURSA, cele două au primit "oferta" ori de a fi reîncadrate pe posturi de specialist ori să plece din ASF. Boboc a acceptat "să plimbe hârtii", în timp ce Sava în momentul de faţă este în preaviz.

Nu poate fi o coincidenţă faptul că această reorganizare survine după zeci de articole publicate de ziarul BURSA anul trecut acuzând manipularea pieţei de capital de către administratorul SIF Banat - Crişana (SIF1) şi complicitatea lucrătorilor ASF.

Cele două, Cătălina Sava şi Florentina Boboc, se adaugă listei lungi de directori schimbaţi sau plecaţi din Autoritatea de Supraveghere Financiară. Din cei doisprezece, doi sunt din pensii private, trei din asigurări, iar trei sunt din sectorul pieţei de capital, la care se adaugă schimbarea şefiei Direcţiei Juridice, schimbarea şefiei Direcţiei de resurse umane (care a şi devenit Serviciul administrare resurse umane) şi două permutări interne pe funcţiile înalte. Este vorba mai întâi despre Ciprian Copariu, fostul director al direcţiei Emitenţi, Monitorizare Tranzacţii şi Abuz de Piaţă şi Răducu Petrescu, fostul director al direcţiei juridice care a rămas responsabil tot în Direcţia Juridică, devenind mână dreaptă a Cristinei Zgonea, şefa Serviciului Reglementare şi fosta soţie a fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.

Pe listă s-au adăugat recent Florentina Boboc, până mai ieri şefa Direcţiei Reglementare-Autorizare şi Claudia Călălina Sava, fostă director la Direcţia Supraveghere şi Control. Sava este totuşi fericita posesoare a unei sentinţe dată de Tribunalul Bucureşti prin care trebuie să primescă o primă pentru întreaga activitate desfăşurată în cadrul fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), de 1.032.228 lei (peste 200.000 de euro). De menţionat că sentinţa dată în octombrie 2020 i-a alocat cu 3,5 milioane lei (peste 700.000 euro) mai puţin decât a solicitat în cererea de chemare în judecată. Decizia nu este definitivă, astfel că atât ASF cât şi Sava au formulat apel în 28 decembrie.

În timp ce Petrescu s-a ocupat de opiniile juridice ale ASF timp de 6 ani, adus la ASF de la Allianz Ţiriac de fostul preşedinte Mişu Negriţoiu, Copariu, Boboc şi Sava au fost practic cele trei capete ale Autorităţii în supravegherea pieţei de capital din ultimii ani. Cei trei au la nivel cumulat undeva la 60 de ani de activitate în supraveghere. Plecările lor au venit şi în contextul reorganizării ASF începută de noul preşedinte Nicu Marcu: practic, toate direcţiile de sector au fost desfiinţate, iar la fiecare sector a apărut o direcţie generală (vezi organigrama), direcţie generală ce a preluat toate atribuţiile pe care le-au avut direcţiile.

În prezent, Direcţia Generală de la sectorul pieţei de capital este condusă prin delegare de către Oana Ştefănoiu, care a lucrat anterior sub Sava la Serviciul Supraveghere a Conduitei. Ştefănoiu lucrează la rândul ei în supraveghere încă de pe vremea CNVM, iar potrivit informaţiilor noastre aceasta ar fi o apropiată a lui Dan Armeanu, vicepreşedintele ASF pentru sectorul pensii private. "S-a operat o reorganizare a structurii ASF astfel încât, la momentul actual, la sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare, Direcţia Generală este ocupată prin delegare, provizoriu, de Oana Ştefănoiu. Se vor organiza concursuri pe posturile astea (de directori generali).

Nu sunt în stare să zic când, dar ştiu că acesta este parcursul. (...) Suntem încă în plin proces de reorganizare. Nu e terminat procesul ăsta", ne-a declarat Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.

De menţionat că există şi un număr de direcţii noi la ASF, una notabilă fiind cea privind Supravegherea Integrată, care include şi un Serviciu de rezoluţie a asiguratorilor şi a firmelor de investiţii.

Amintim că, recent, un audit intern al activităţii ASF a arătat că au existat erori neaşteptate, "ciudate", atât în documente venite dinspre cele trei sectoare supravegheate de ASF (asigurări, piaţa de capital şi pensii private), cât şi în notele emise de Direcţia Juridică, existând suspiciuni că respectivele erori ar fi fost strecurate intenţionat pentru a da posibilitatea firmelor supravegheate şi vizate de respectivele documente să conteste cu succes eventuale decizii care le-ar dezavantaja. Erorile ar fi fost mai frecvente în cazul sectorului pieţei de capital, însă greşeli "ciudate" în documente au apărut şi în zona asigurărilor.

ASF a înaintat de altfel o sesizare către DIICOT pe baza unor aspecte ce ţin de zona supravegherii şi controlului pieţei de capital şi pieţei asigurărilor, după cum ne-a spus în ianuarie Daniel Apostol: "Există nişte suspiciuni care au condus la, să spunem, o activitate de verificare, de analiză a acestora. Primele sesizări pe care le-a făcut preşedintele Autorităţii aveau referire la câteva aspecte din zona supravegherii, controlului, pieţei de capital. (...) Nu ştiu care este conţinutul acestei sesizări către DIICOT, înţeleg că a fost trimisă înainte să ajung eu aici, undeva spre sfârşitul verii, dar probabil că are legătură cu suspiciunile care au fost făcute publice şi cu intenţia că dacă există vreo ilegalitate, vreo neregulă comisă, atunci un organ competent al statului să vină să se pronunţe pe tema asta, dacă există sau nu există şi în ce măsură".

Răducu Petrescu, prin funcţia sa de director al Direcţiei Juridice, este unul din cei care ar fi trebuit să constate concertarea fondurilor de investiţii finanţate în diferite proporţii de SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) prin care s-a preluat ostil un alt SIF, SIF Oltenia (SIF5), unde fondurile respective împreună cu finanţatorii SIF1+SIF4 deţin controlul în AGA cu o participaţie cumulată de circa 33%.

Plecările din asigurări au venit de asemenea în contextul în care buba problemelor pe RCA a ajuns într-un punct critic. Şefii de direcţii din supravegherea şi controlul pieţei de asigurări - Mihaela Cojocaru şi Florin Golovatic - au lucrat ani buni la companii de asigurare înainte să ajungă în ASF. De menţionat de asemenea aici că ASF a fost reclamată recent la DNA, de către un angajat, pentru protejarea asiguratorilor RCA rău-platnici. Astfel, deşi mii de petenţi reclamă anual conduita abuzivă a asiguratorilor, în special Euroins şi City Insurance, conducerea ASF ar refuza să sancţioneze aceste aspecte, rezumându-se la aspecte precum indicatorii financiari ai firmelor, astfel că şi amenzile sunt extrem de mici, totul fiind mai mult un exerciţiu de imagine, susţinea angajatul al ASF într-un denunţ făcut în data de 11 ianuarie la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Denunţul vizează potenţiala săvârşire a unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie din partea structurilor de conducere ale ASF. Mai exact, conducerea ASF este acuzată de un posibil abuz în serviciu prin omisiunea nejustificată de a lua măsurile de control şi sancţionare a unor asigurători RCA rău platnici, în ciuda miilor de reclamaţii făcute de păgubiţii RCA. În denunţul făcut la DNA, angajatul ASF face o trecere în revistă a numărului de reclamaţii în creştere din piaţa asigurărilor, descrie cum sunt analizate petiţiile şi acuză că deficienţele constatate în privinţa conduitei unor asigurători ar fi "păstrate la sertar", fără a fi luate măsuri de corecţie.

Surse: Plângerea făcută de ASF la DIICOT vizează şi situaţia de la SIF Oltenia

O altă informaţie ajunsă în posesia BURSA, informaţie care nu a fost însă confirmată până la acest moment de autorităţi, este că sesizarea făcută de ASF la DIICOT vizează şi situaţia de preluare ostilă de la SIF Oltenia.

"Nu comentez absolut deloc demersul către o altă autoritate, mai ales când e vorba de o autoritate de justiţie", ne-a spus ieri Apostol.

Amintim că aşa a pornit în finele lui 2014 şi epopeea Najib el Lakis - Dragoş Bîlteanu în urma căreia cei doi foşti şefi ai SIF Banat-Crişana au ajuns să fie condamnaţi cu suspendare, prin recunoaşterea faptei, pentru manipularea pieţei de capital şi delapidare a propriei companii (iniţial era vorba şi de acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat).

Atunci ASF a sesizat autorităţile în legătură cu anumite tranzacţii suspecte derulate în septembrie 2013 cu acţiunile SIF1, după care procurorii i-au reţinut pe cei doi împreună cu acoliţii Adrian Victor Prodan şi Nicolae Mergeani.

Aici trebuie notat că ASF nu este abilitată să încadreze infracţiunea de abuz de piaţă, manipulare şi altele precum infracţiunea de crimă organizată. ASF face doar supravegherea şi sesizează, atunci când este cazul, organele competente.

Într-un interviu acordat BURSA în luna ianuarie, preşedintele ASF Nicu Marcu a refuzat să comenteze preluarea ostilă a SIF Oltenia argumentând că nu doreşte să bulverseze piaţa.

"Dumneavoastră ne-aţi solicitat nouă de multe ori lucruri legate de aspectele care v-au interesat şi noi v-am răspuns atât cât v-am putut să răspundem, ca să nu bulversăm. Aşa cum ştiţi, în momentul acesta, lucrurile sunt aşa cum sunt în piaţă şi piaţa este stabilă, haideţi să o lăsăm aşa", a afirmat Marcu în interviul din luna ianuarie.

Răducu Petrescu s-a retras voluntar de la şefia Direcţiei Juridice din ASF

Răducu Petrescu a făcut şi el un pas în spate în finalul lui 2020 după şase ani la şefia Direcţiei Juridice din ASF. Petrescu a fost adus în ASF de Mişu Negriţoiu de la Allianz Ţiriac unde a fost jurist.

Din decembrie a rămas însă în continuare într-un scaun important, ca responsabil tot în Direcţia Juridică şi mână dreaptă a Cristinei Zgonea, şeful Serviciului Reglementare şi fosta soţie a fostului preşedinte al Camerei Depu­taţilor, Valeriu Zgonea.

Economica.net scria recent că Răducu Petrescu avea în instituţie reputaţia unui jurist excesiv de prudent, uneori chiar temător, dar intransigent în privinţa opiniilor sale juridice. Unii dintre şefii din instituţie l-au acuzat chiar că a îngreunat luarea unor decizii importante sau că a determinat pierderea unor procese prin prudenţa sa excesivă. Printre procesele pierdute de ASF se remarcă cel prin care City Insurance, lider al pieţei de asigurări cu 3 milioane de clienţi, a obţinut suspendarea unei decizii prin care fusese obligată să îşi majoreze capitalul cu 16,5 milioane de euro şi să reanalizeze 100.000 de dosare de daună.

Amintim că, recent, un audit al activităţii a arătat că există erori neaşteptate, "ciudate", atât în documente venite dinspre cele trei sectoare supravegheate (asigurări, piaţa de capital şi pensii private), cât şi în notele emise de Direcţia Juridică, existând suspiciuni că respectivele erori ar fi fost strecurate intenţionat pentru a da posibilitatea firmelor supravegheate şi vizate de respectivele documente să conteste cu succes eventuale decizii care le-ar dezavantaja. Erorile ar fi fost mai frecvente în cazul sectorului pieţei de capital, însă greşeli "ciudate" în documente au apărut şi în zona asigurărilor.

Prin funcţia sa de director, Răducu Petrescu este unul din cei care ar fi trebuit să constate concertarea fondurilor de investiţii finanţate de SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) prin care s-a preluat ostil un alt SIF, SIF Oltenia (SIF5), unde fondurile respective împreună cu finanţatorii SIF1+SIF4 deţin controlul în AGA cu o participaţie cumulată de peste 30% din SIF5.

Răducu Petrescu a încasat de exemplu în 2018 de la ASF venituri de 389.775 lei.

----------------------------

Copariu a plecat din ASF la finele lui 2020

Ciprian Copariu, fostul director al direcţiei Emitenţi, Monitorizare Tranzacţii şi Abuz de Piaţă din ASF, a plecat din Autoritate la finele lui 2020. Copariu a renunţat la postul său din Autoritate după aproape două decenii în supravegherea pieţei de capital. Copariu a fost în mare parte director în CNVM şi ulterior în ASF, istoria controlului pieţei de capital fiind strâns legată de numele său. De asemenea, numele său va rămâne strâns legat şi de scandalurile pieţei cum ar fi furtul de la Harinvest, furtul SCUT din patrimonial COMCM Constanţa, delapidarea SIF-urilor operată de grupul Lakis-Bîlteanu sau preluarea ostilă a SIF Oltenia de către SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia.

 Potrivit declaraţiei de avere, Copariu a avut în 2019 un venit anual încasat de 419.162 lei de la ASF, peste 7.000 de euro lunar. La secţiunea "Declaraţii de avere şi interese salariaţi" Copariu are înregistrate documente din data de 2 decembrie, unde se menţionează "încetarea mandatului". Copariu a mai înregistrat în 2019 venituri de 4.260 de euro din chirii.

----------------------------

Claudia Cătălina Sava nu a vrut să fie reîncadrată şi este în preaviz

Reorganizarea a forţat şi plecarea Claudiei Cătălina Sava din ASF, şefa Direcţiei de Supraveghere şi Control de pe piaţa de capital, care nu a vrut să fie reîncadrată pe un post de specialist şi ca urmare, în momentul de faţă, este în preaviz.

Sava lucrează în supravegherea pieţei de capital încă din 2000, pe vremea CNVM-ului. Înainte să ajungă comisar în 2007, adică între 2000 şi octombrie 2007, Claudia Sava a fost consilier în cadrul Comisiei.

În 2007 Sava a răzbătut după ce a fost propusă la debutul procesului pentru înlocuirea unor membri ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de către Partidul Conservator (PC) condus atunci de Dan Voiculescu. Sava a fost şefa Direcţiei Supraveghere şi Control din ASF încă de la înfiinţarea instituţiei în 2014.

Sava s-a înscris în septembrie 2018 pentru concursul din Parlament pentru funcţia de preşedinte/prim-vicepreşedinte al ASF, însă după schimbarea procedurii de selecţie astfel încât un pretendent să poată candida la un singur post ea a optat, fără succes, pentru postul de vicepreşedinte al sectorului piaţă de capital, post pe care l-a primit ulterior Gabriel Grădinescu, care s-a bucurat de sprijinul baronului PSD de Vrancea Marian Oprişan.

Sava a fost remunerată doar în 2018 cu 456.798 de lei. Din declaraţia de interese depusă anul trecut mai reţinem că fosta şefă a Direcţiei de Supraveghere şi Control din ASF deţine acţiuni la cele cinci SIF-uri existente pe piaţă - cele mai multe la SIF 3 Transilvania - şi că este administrator al MBPosh Couture SRL.

Scandalul adunării generale a acţionarilor SIF Oltenia din 12 octombrie este memorabil pentru o situaţie în care a fost prinsă Sava: în contextul hotărârilor ilegale adoptate la AGA respectivă de "cooperativa" din jurul SIF Banat-Crişana (respingerea dividendelor aprobate într-o AGA precedentă şi distribuite parţial) s-a ajuns în situaţia în care Sava îi scria la 16 octombrie o adresă lui Cristian Buşu, la acel moment singurul administrator rămas în picioare din conducerea SIF Oltenia, prin care solicita comunicarea către ASF, "dacă există, la nivelul Societăţii, respectiv dacă au fost dezvoltate şi analizate scenarii de impact, precum şi concluziile/direcţiile de acţiune identificate" în urma respingerii distribuirii de dividende. Un efect al deciziei era că nici unul dintre cele cinci SIF-uri nu putea şti care era Valoarea Activului Net cât timp nu mai era clar dacă valoarea dividendelor de la SIF Oltenia intra sau nu în calcul. Lucrătorii ASF practic întrebau SIF Oltenia cum să facă să se revină în matca legalităţii.

----------------------------

Florentina Boboc, reîncadrată pe un post de specialist

Florentina Boboc este la rândul ei în ASF de mai bine de 20 de ani, mai precis din februarie 1998. A ocupat funcţia de director al Direcţiei Reglementare-Autorizare încă de la înfiinţarea ASF în 2014, asemănător cu Claudia Cătălina Sava.

Boboc a absolvit ASE-ul în 1997 la Finanţe Asigurări şi Bănci. Practic, Florentina Boboc, în vârstă de 46 de ani, a lucrat numai în ASF şi CNVM. Acum ea a acceptat să fie reîncadrată pe un post de specialist tot în cadrul sectorului pieţei de capital.

Înainte să ajungă şef la Direcţia Autorizare-Supraveghere Entităţi Reglementate în 2014, Boboc a fost adjuncta lui Radu Toia, care a şi eliberat la vremea respectivă postul plecând la SIF Transilvania ca director general adjunct.

Boboc a sprijinit în ultimii ani simplificarea şi digitalizarea fluxurilor de interacţiune între clienţi şi brokeri/administratori de fonduri astfel încât plicurile de deschidere de conturi de exemplu să fie înlocuite cu selfie-ul şi fotografia cărţii de identitate.

Totodată, Boboc s-a ocupat de-a lungul timpului de legislaţia privind SIF-urile dar şi de cadrul de reglementare pentru operaţiunile de împrumut a acţiunilor şi efectuarea vânzărilor în lipsă.

Opinia Cititorului ( 58 )

  1. Sa fie si din cauza plangerii pe care am transmis-o ESMA in urma cu cateva luni? Cunosc inca 4 persoane care au procedat similar si au adresat ESMA plangeri la adresa ASF-ului care consider ca a fost partas si a lucrat "pe la spate" micii actionari ai SIF Oltenia, prin faptul ca nu au actionat atunci cand pragurile prevazute de lege au fost incalcate, cand nu au vrut sa vada concertarea, cand au actionat ca niste amatori prin avizarea unor propuneri idioate venite din partea concertatilor si contrar intereselor actionarilor (de ex. propunerea de anulare a platii dividendelor aferente 2019 la aga de la sfarsitul amnului trecut si reintroducerea pe ordinea de zi a platii dividendelor la o alta aga dupa preluare) s.a. Sunt actionara al SIF Oltenia de peste 10 ani si pot spune ca am simtit in acesti ani ca fosta conducere a acestui SIF nu si-a batut joc de actionari asa cum concertatii de la SIF1 au facut-o. SIF5 a platit dividende in fiecare an pe cand SIF1 nu a mai platit dividende de foarte multi ani, in schimb conducerea si-a votat lefuri si bonusuri nesimtite! Plangerea facuta de ASF la DIICOT a fost facuta cumva pentru ca noua conducere a ASF sa se spele pe maini de pacatele facute de predecesori, insa se va demonstra ca si noii conducatori au fost manjiti probabil intr-o proportie mai mica. Sunt foarte curioasa care va fi rezultatul final in acest caz. Declararea concertarii si obligatia de preluare ar fi cea mai frumoasa varianta!

    1. Aoileu, Andreea, cât ai mai asteptat tu un articol din ăsta, sa iesi la interval cu un comment luuung si prost!! Nu mai scria dreq nimeni la ziar despre asta, să-ți dai și tu drumul la idei pe aici... Bravo, fato, sper ca ești mai bine acum. Sănătate!

      N-am inteles ce vrei sa spui. Am inteles, doar, ca esti necivilizat.

      Ce mai faci tovarase secu?

      Imi aduc aminte ca un cititor Bursa scria un comentariu in toamna despre faptul ca urma sa notifice ESMA referitor la preluarea ostila si frauduloasa a SIF5 de catre camarila SIF1 SIF4.

      Ca actionar SIF5 de peste 5 ani, ma bucur si iti multumesc ca ai facut ceea ce ai anuntat prin acel comentariu. 

      ...

      Ceea ce spune Andreea, suna a bun simt. Daca nu esti de acord, puteai macar sa te exprimi ceva mai temperat, adica sa-ti exprimi civilizat parerea.

      Omul este platit de Dragoi, ce pretentii de civilizatie sa ai de la el? Nu vezi ca este un grup de huligani?

      Felicitari,Andreea ca ai dus la capat ceea ce ai promis la iscarea scandalului.

    Asa este, în mod sigur reorganizarea totală ASF se datorează articolelor din ziarul Bursa. Fără voi, Marcu ar fi stat așa, aiurea. Dar cu ajutorul vostru, iată, se reorganizează toată instituția! Felicitări, ziarul Bursa!

    1. Mihaela Gheorghe de la resurse umane mai este? A picat si ea sper definitv din ASF. Singurul om dintre cei care au distrus oameni in ASF la un moment dat este Danut Armeanu. El inca rezista cu stoicism. Dar mai devreme sau mai tarziu o sa pice. Tot o sa pice si va simti si el gustul amar al esecului. Trebuie sa pice. Merita sa pice. Sa "predea" doar la ASE pe unde nu a mai trecut de ani de zile. Prea mult a fost decident in ASF.

      Ironia in acest caz este deplasata. Imi inchipui ca daca nu era ziarul Bursa, Copariu si Petrescu ar fi fost si acum pe posturi, iar Ionescu nu ar fi fost adus la asigurari, cu care nu are nici in clin, nici in maneca. Da, cred ca marsaviile pe care le-a scos la iveala Bursa stau la baza reorganizarii de acum. Toate directiile ASF din sectorul pietei de capital au fost descapatanate, iar Marcu s-a folosit de articolele din Bursa ca sa o faca.

      Armeanu Daniel se tine cu dintii si inca distruge oameni mai ales din cei care stiu multe si inteleg multe. Ii vine randul cum bine zici.

      Fara nici un dubiu, ziarul Bursa are merite imense pentrru aceasta reorganizare.

    Titlul este singurul 100% adevarat din tot articolul. S-au scapat.Pe aici sunt baieti destepti care cred ca doamnele ii cam incurca pe marii conducatori. Astept cu nerabdare sa inceapa si ele sa vorbeasca. Atunci sa te tii nea Apostole.

    Nimic despre Vali Ionescu? El nu a fost dat pe lista pentru episodul asta? Valica Maricel Ionescu aceasta Simona Iancu a asigurarilor din România de el intreb.

    Terenul pe care sta Dragoi a devenit mlastinos. Bogdanel se scufunda. Iar liota de idioti care l-au sustinut, inclusiv MI7, acum il trage la fund.

    Ce multe comentarii de la oameni ce sufera acum subit de insomnie !!!!

    Bah doamnelor si domnilor, mai repede cu acele fituici cu subsemnatul ca ele "e" singurele ce va aduc linistea.

    Si apoi hai valea, acasa ca ati furat destul !!! 

    Hai să fim cinstiți, să spunem că în egală măsură cititorii ziarului prin comentariile lor, ziarul Bursa prin dl Goldstein, oameni excepționali ca dna Andreea de la pct. 1 ,dar si dl Nicu Marcu nasc speranțe de normalitate !

    Totuși, să nu uităm Dragoi e la post !! 

    1. Drăgoi e un nimeni, la post e Najib! Si cine crede că Marcu are vreun stres cu problemele din piața e naiv. Mișcarea e o acțiune de imagine pentru a face loc cui trebuie. Marcu e executantul perfect.

      Cred ca asta si vrea sa spuna titlul articolului.

    ...

    Chiar au impresia ca schimbarile au un motiv nobil. Toate aceste scandaluri si plangeri au fost doar pretextul pentru a schimba niste oameni care nu mai aveau sustinere politica actuala cu altii care sunt in barca care trebuie. Este doar ceea ce se intampla in toate institutiile de la acest moment. Credeti ca nu doarme "animalul politic" Marcu de grija actionarilor de la SIF ?

    Stiti care a fost decalaratie cheie a lui Marcu? Nu se reduc numarul de posturi din ASF. Ba din contra exista in parlament lege pe ultima suta de metri ca sa se elimine limita de 600. Doar se face un pic de loc pentru angajarile ce o sa vina. 

    E de bine daca complicitatea lucratorilor ASF s-a manifestat doar in relatia cu administratorul SIF 1 , nu ?

    Sau nu a fost asa ? 

    1. Daca e adevărat ce se afirma în articol, cum se face ca ASF-ul a câștigat pe linie procesele din instanța?

      Daca nu e adevarat ce se afirma în articol, cum se face ca ii da afara pe directorii ASF?

      Nu a dat nimeni pe nimeni afara. Marcu încearcă sa eficientizeze activitatea ASF. Dacă a reușit sau nu vom vedea în câteva luni.

      Bine. Ce vedem nu este adevarat. Adevarat este ceea ce spui tu.

      ...

    Articolele din bursa m-au facut sa nu ma mai ating de nici un SIF.

    Ma intreb daca treaba asta se vede si macro? 

    Din partea mea SIF-urile nu mai au decat se se cumpere incrucisat si sa-si puna oameni in ambele board-uri pana se plictisesc. Eu nu mai cumpar. E clar ca acolo e ceva dubios... 

    ...

    1. Faptul este fapt. Nu exista alt organ de presa care sa fi aratat marsaviile din supravegherea pietei de capital. Doar ziarul Bursa.

      ...

      ...

      Pleaca ai nostri, vin ai nostri!!Aceiasi gasca de Cripto SECU urmeaza!! Pana nu se face curatenie corecta ca in Polonia, va continua aceiasi gasca sa faca Legea!!

      Dacă Marcu crede ca schimbarea directorilor va liniști piața se Înșeală . Are de dat socoteala lu Lakis. Nu e nimic mai toxic decât aducerea foștilor SRI STI in ASF. Boboc era mintea limpede din ASF. Cu ce l a supărat și ce aduce nou schimbarea ei! Nimic!

      Cum nimic? S-a cocotat Stefanoiu o obscura sefa de serviciu.

    Toți cei care au pierdut bani pe manipularea cursului la Sif1 si Sif5 ar trebui să facă plângere la DIICOT si sa se constituie parte civilă pentru banii pierduti. Nu stati cu mâinile în sân ca va rezolva Bursa sau ASF problemele. Poate Nicu Marcu a facut o sesizare in doi peri doar ca sa se scoata pe el. Poate ca Dragoi si Lakis o sa faca ce stiu ei mai bine ca sa se scoata, adica sa pkateasca in stanga si dreapta sau trafic de influenta prin securiști pensionati. Puneti mâna si scrieți, eu asa o sa fac.

    1. Corect! Numai procuratura ii potolește pe astia. In CV ul lui Marcu n-am văzut ca ar fi ocupat vreo funcție prin concurs. Nu văd cum o sa organizeze el concurs pe un domeniu despre care nu știe nimic. Va fi un concurs pe care îl câștiga cine baga fisa care trebuie:)))

      Dar vreo legatura cu piata de capital ai gasit in cv? Vreo tangenta cu asigurarile? Nimic? Nimic.

      Il asteptam pe Beze sa se sesizeze din oficiu cu AIPC-ul lui si in cazul Sif 1, Sif 4, Sif 5.

      AIPC face apel la ASF pentru a asigura protecția investitorilor și buna funcționare a pieței în cazul emitentului Prebet Aiud.

    Adevărul este că Gradinescu si toți directorii aceștia Copariu, Sava si Boboc au dezorganizat piața favorizînd un grup infracțional organizat care a pus mâna pe 3 Sifuri pe care le controlează în prejudiciul investitorilor de retail. Asta este rezultatul vizibil de pe Marte. Nicu Marcu se scoate din cauză prin demiterea lor. Deși Nicu Marcu are si el contribuția proprie. Totul va ieși la suprafață. Nimeni nu a scăpat atunci când grozăvia a fost de o asemena amploare.

    1. Completez lista cu madam Dascălu. Ca sa fiu corect.

      Hai sa fim seriosi, a dat afară directorii vechi de pe vremea CNVM dar nu s-a atins de rudele si amantele politicienilor. Dacă vroia sa știe de ce existau cate doua randuri de hârtii trebuia sa ii întrebe ba, cine te-a pus, cine ti-a băgat pe gât o treaba incorectă? Nu a vrut să știe doar s-a răzbunat. Dacă treaba asta ia amploare o sa vorbeasca toti care au ceva de spus.

      Lasa ca a organizat.o Sava.Si Boboc.Si Ursache.

      Dacă tot vezi pe Martei poți sa ne spui dacă a ajuns sonda spatiala a chinezilor? Întreb pt un prieten.

      ...

      Amantele politicienilor, copilasii politicienilor (Salut Vladut!), sotiile politicienilor, politicienii, securistii, SRIistii, STSistii.....astia sunt sfinti in ASF. O mai fi Criss supi ca a luat la evaluare 3.4? Ai mai imbatranit fata ce sa iti fac..vin altele din urma. Dar oricum prostiile lui Marcu nu se compara cu abominatiile lui Badea in ASF. Ce a facut Badea in ASF este de neiertat si sub orice critica. A distrus oameni si cariere. Marcu distruge directori. Se bat intre ei. Interese, obtinerea puterii. Dar Badea a fost cel mai josnic personaj posibil. Mizerie de om

    Care actiuni in Instanta le-a cistigat Asf ???Nu a cistigat nimic,doar actiuni in suspendare si Nu pe Fond ,a intimidat in schimb prin dimensione amenzilor date de coruptii:Copariu ,Gradinescu,Marcu. Au decapitat Sif Oltenia de o o conducere capabila si loiala societatii

    1. Chiar pe toate le- a castigat ASF. Pe banda rulanta! Zi tu ce a castigat Ciurezu.Sau Fercala. Ia sa te vad!

      Exista totuși o diferență. Oamenii aceștia au un nume iar tu ești un amarat de anonim care te oftici pe tusa

      Încă o mie de procese dacă va mai câștiga , ASF rămâne tot o gloata de neisprăviți condusă de un pădurar pe banii aproape întregii populații active. Au vreo importantă miile de procese pe care le da prin tribunale ? Bani cheltuiți cu juriști care ar trebui sa apere consumatorii din asigurări, pensii, investitorii cinstiti . Decât sa se judece cu Fercală sau Ciurezu mai bine sa caste ochii și sa facă ordine in piețe . O sa ne trezim fără pensii peste 20 de ani și ei freacă menta prin tribunale.

      DAR TU?!

      Dar tu?

      Da, au importanta! Miile de procese nu sunt deschise de ASF, ci de unii ca tine, Fercala, Ciurezu sau altii ca voi, ofticati ca au fost decapitati de propriile structuri. Asa neispraviti cum sunt, juristii din ASF, care sunt platiti fix ca sa se duca in instanta, condusi de un "padurar" dupa limbajul de lemn pe care il ai, ce sa vezi, au castigat! Dar pentru unii ca tine, a castiga un proces inseamna a freca menta prin tribunale! Deci ce cauti pe aici??

      Stii ce--i aia limbaj de lemn?

    ...

    Litigii

    SIF Banat-Crișana informează investitorii că, în dosarul nr. 794/108/2020 de pe rolul Tribunalului 

    Arad având ca obiect acțiunea în anularea Hotărârilor nr. 3 și 5 ale A.G.E.A. SIF Banat-Crișana din 

    data de 10 martie 2020, formulată de SIF Oltenia S.A., instanța de judecată a luat act de 

    renunțarea la judecata acțiunii exercitate de reclamanta SIF Oltenia în contradictoriu cu pârâta 

    SIF Banat-Crișana. 

    Președinte, Director General,

    Bogdan-Alexandru Drăgoi 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb