120 milioane de lei pentru sisteme neconvenţionale de încălzire

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 noiembrie 2008

Banii pot fi accesaţi de firme, primării şi unităţile de învăţământ

Firmele, primăriile şi unităţile de învăţământ vor putea depune, în perioada 1 - 28 noiembrie 2008, cereri de finanţare pentru completarea sistemului de încălzire clasic cu panouri solare, pompe geotermale. Suma totală pentru 2009 este de 120 milioane de lei, potrivit datelor din ghidul de finanţare. "Depunerea cererilor va începe, practic, de luni (n.r. astăzi)", a declarat preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti.

Proiectele eligibile sunt cele care prevăd înlocuirea sau completarea sistemului clasic de încălzire cu un sistem nou, ce utilizează energie solară, energie geotermală sau energie eoliană ori un alt sistem nou, care conduce la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului. Potrivit NewsIn, statul va finanţa, din fondul pentru mediu, cheltuieli eligibile de 50%, dar nu mai mult de 250.000 lei pentru un sis­tem, cu excepţia proiectelor executate în regiunea Bucureşti-Ilfov. Pentru acestea, finanţarea se face în procent de până la 40%, dar nu mai mult de 200.000 lei pentru un sistem, în cazul firmelor, composesoratelor (asociaţii de proprietari de păduri) sau ocoalelor silvice, respectiv de 60%, dar nu mai mult de 300.000 lei pentru un sistem, în ce priveşte primăriile sau instituţiile de învăţământ.

Domnul Toti a mai spus: "Având în vedere că zona Bucureşti-Ilfov este mult mai dezvoltată decât restul ţării, ajutorul de stat pentru operatorii economici de aici este de 40%. Restul beneficiază, conform regulamentului european în domeniul ajutorului de stat, de o finanţare de 50%".

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) şi AFM consideră drept cheltuieli eligibile costurile privind achiziţia şi instalarea sistemului, cele pentru efectuarea verificărilor, probelor şi încercărilor, costurile pentru punerea în funcţiune a sistemului, inclusiv manopera aferentă pentru fiecare din aceste operaţiuni, precum şi cheltuielile legate de proiectare, antemăsurători, expertiză, evaluare tehnică, energetică, numai dacă sistemul a fost instalat şi recepţionat, alte cheltuieli conexe, taxa pe valoarea adăugată.

Nu sunt eligibile cheltuielile efectuate, anterior încheierii contractului pentru finanţare, cele efectuate în regie proprie, cheltuielile privitoare la emiterea acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor, cheltuielile cu orice fel de amendă sau cheltuielile de judecată generate de lucrările de instalare a sistemului, comisioanele bancare, dobânzile, penalităţile şi alte cheltuieli similare, respectiv cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor de apă şi energie necesare funcţionării sistemelor.

În ghidul de finanţare se mai arată că scopul programului, care pentru populaţie va fi demarat după validarea instalatorilor (operaţiune ce va avea loc în perioada 1-28 noiembrie) este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, prin reducerea gradului de poluare cauzată prin arderea lemnului şi a combustibililor fosili, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens, sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. publictai si cereri tip ptr inscrieri la programul

    de energii neconventionale

    Am o intrebare, va rog daca stiti raspundeti: Persoanele fizice nu beneficiaza de acest program de finantare? Daca doresc sa montez panouri solare la o casa particulara nu pot beneficia? Am inteles ca de la 1 ianuarie 2009 s-ar putea, dar stirea asta se refera numai la firme, primarii si institutii de invatamant?

    A-si dori sa stiu daca acest proeiect se va demera si la populatie ? si daca da , de cind si in ce conditii daca poate sa-mi dea cineva vreo informatie. Va mutumesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb