130 de ani de spumant regal la Azuga

George Marinescu
Miscellanea / 17 octombrie 2022

130 de ani de spumant regal la Azuga

Pivniţele Rhein & CIE Azuga 1892 au sărbătorit în weekendul trecut 130 de ani de la înfiinţare, aniversarea având loc în aceeaşi zi, 15 octombrie 2022, cu centenarul încoronării Regelui Ferdinand I şi Reginei Maria la Alba Iulia, drept monarhi ai României Mari.

Furnizor oficial al Casei Regale a României din 1904, spumantul Rhein, produs la Pivniţele Rhein & CIE Azuga 1892 - care în prezent, începând cu anul 2018, aparţin Alexandrion Group -, a fost servit la dineul care a urmat ceremoniei de ȋncoronare de la Alba-Iulia, din 15 octombrie 1922.

"Anul acesta aniversăm 130 de ani de când familia Rhein a pus piatra de temelie pentru construcţia Pivniţelor Rhein & CIE Azuga 1892. În 1886, când Wilhelm Rhein, primul dintre cei trei fraţi Rhein, sosea la Azuga, zona era aproape pustie. Doar 14 ani mai târziu, despre locul acesta se vorbea cu admiraţie la Expoziţia Universală de la Paris. Regele Carol I, care a ȋnţeles potenţialul extraordinar al zonei a fost motorul acestui proces rapid de modernizare. Industria de la Azuga s-a ridicat cu sprijinul său direct. Fraţii Rhein au fost oamenii care au pus bazele unui imperiu industrial, iar urmaşii lor au continuat munca. Astăzi suntem aici datorită lor şi ȋi onorăm pe fondatori. Iar eu sunt mândru că Alexandrion Group poate duce mai departe tradiţia Pivniţelor şi calitatea spumantului Rhein, cu respect pentru fondatori şi determinarea de a creşte notorietatea acestei mărci şi mai mult. Am păstrat reţeta tradiţională care a asigurat succesul spumantului, dar investim permanent în modernizarea acestei locaţii, a liniei de producţie, pentru a menţine calitatea la cele mai înalte standarde. Periodic facem schimbări de identitate vizuală pentru ca imaginea produsului să rămână fresh. Prin tot ceea ce dezvoltăm aici îmi doresc ca Alexandrion Group să facă legătura dintre trecut şi prezent şi să contureze viitorul", a declarat, la evenimentul din urmă cu două zile, Nawaf Salameh, preşedintele-fondator al Grupului Alexandrion.

Pentru a marca împlinirea a 130 de ani a Pivniţelor Rhein&CIE Azuga, doctorul ȋn istorie al Universităţii Bucureşti, Dorin Stănescu, a lansat recent cartea "Şampania Regilor - O istorie a primei fabrici de şampanie din România. Pivniţele Rhein & CIE (1892 - 2022)", un efort de cercetare aprofundată, materializat ȋntr-o monografie care dezvăluie elementele care au dus la succesul spumantului Rhein şi la dezvoltarea fără precedent a localităţilor nou-industrializate.

La 130 de ani de la ȋnfiinţare, Pivniţele Rhein & CIE Azuga 1892 şi-au păstrat farmecul şi rafinamentul pe care acest complex îl avea la finalul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea. Pivniţele au o tradiţie neîntreruptă în producţia de vin spumant, prin metoda tradiţională, cu fermentaţie secundară în sticlă, un proces foarte meticulos şi complex, bine controlat, în care vinul care constituie baza, timpul şi temperatura de fermentare sunt esenţiale. 99% din procesul care are loc în crama Azuga se desfăşoară manual. Mucegaiul din pivniţe este adus din Franţa în urmă cu peste 100 de ani. Conform reprezentanţilor Pivniţelor Pivniţele Rhein & CIE Azuga 1892, capacitatea maximă de depozitare a spumantelor obţinute din soiurile Chardonnay, Riesling, Fetească Neagră şi Tămâioasă este de un milion de sticle, dar producţia maximă anuală de spumant poate atinge 200.000 de sticle. Deocamdată, la finalul lunii septembrie 2022, s-a înregistrat producerea a 80.000 de sticle de spumant, producţie ce depăşeşte cele 71.000 de sticle produse şi vândute în tot anul 2021.

Domeniul include o cramă supraterană unde se organizează tururi ghidate, un muzeu în care fiecare moment important al istoriei locului este marcat, o pensiune pentru cei care doresc să ȋnnopteze ȋn zonă şi un restaurant unde poate fi savurat meniu regal, o reintrepretare a preparatelor preferate ale Familiei Regale a României, din acea perioadă, ȋn asociere cu spumantul Rhein.

Cea mai veche marcă de spumant românesc, Rhein este cunoscut în istorie ca spumantul regilor, al elitei şi al evenimentelor istoriei anilor 1900-1948. Calitățile sale remarcabile au fost recunoscute la doar câţiva ani de la debutul producţiei. În 1905, Rhein obţinea medalia de aur la Expoziţia Colonială de la Londra, ȋn 1929 la Expoziţia Generală de la Barcelona, ȋn 1935 la cea de la Bruxelles, iar astăzi continuă să fie medaliat la competiţii internaţionale din ȋntreaga lume, precum International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition, Decanter World Wine Awards sau Vinarium.

Cartea de onoare a Pivniţelor Rhein&Cie 1892 este o dovadă vie a aprecierii şi bucuriei celor care la Azuga, au descoperit un rarisim spaţiu cu istorie şi tradiţie neîntreruptă. Pivniţele Rhein & CIE Azuga 1892 oferă călătorului care le vizitează trăiri şi experienţe unice: el calcă pe urmele paşilor celor patru regi ai României care au vizitat adeseori aceste locuri, este martor privilegiat al istoriei locurilor de unde a început procesul de modernizare a Vechiului Regat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb