• Daniel Drăgan: "O plantaţie pomicolă poate fi mutată, în doi-trei ani, dacă se face cu sufletul şi cu tehnologiile moderne"
Agenţia Domeniilor Statului (ADS) are de soluţionat 130.000 de cereri de retrocedare din fondul funciar şi forestier la nivel naţional, pentru care dispune de un patrimoniu insuficient, de circa 400.000 de hectare de teren.
Potrivit preşedintelui ADS, Daniel Drăgan, o soluţie eficientă pentru restituirea dreptului de proprietate o constituie planul Guvernului de a reloca staţiunile de cercetare agricolă din jurul oraşelor.
Declaraţiile lui Drăgan vin în contextul în care Guvernul intenţionează să relocheze, printr-o ordonanţă, staţiunile de cercetare agricolă situate în jurul localităţilor dar şi în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a refuzat să promulge legea cercetării agricole, invocând pretextul de nesoluţionare a retrocedrărilor.
Şeful statului a cerut parlamentarilor reexaminarea modificărilor aduse legii cercetării agricole, potrivit căreia terenurile rămân în administrarea staţiunilor de cercetare, dar sunt inalienabile.
Daniel Drăgan ne-a declarat: "Intenţia Guvernului de a reloca staţiunile de cercetare agricolă din jurul oraşelor este un lucru foarte bun.
Iniţial aceste staţiuni de cercetare erau izolate, departe de oraşe, dar, odată cu extinderea şi dezvoltarea localităţilor, staţiunile au devenit o problemă pentru dezvoltarea acestora. De fapt, au devenit adevărate insule iar procesul de dezvoltare a oraşelor are de suferit ceea ce nu este normal. ADS vrea să contribuie la dezvoltarea socio-economică a ţării".
Mai mult, potrivit lui Drăgan, staţiunile de cercetare nu plătesc nicio redevenţă pentru exploatarea suprafeţelor ce aparţin domeniului public şi privat al statului.
"Din punct de vedere economic contribuţia lor este zero şi, mai mult, sunt situaţii când aceste staţiuni au făcut asocieri cu diverse societăţii cu terenurile date de stat în administrare", a adăugat Drăgan.
Potrivit lui, "orice drept de proprietate trebuie restituit", iar, procesul de relocare a staţiunilor de cercetare nu poate fi unul dificil, întrucât "condiţiile de sol, teren şi climă sunt propice în întreaga ţară".
Daniel Drăgan ne-a explicat că va pune la dispoziţie staţiunilor de cercetare agricolă tot inventarul cu suprafeţe deţinut de ADS, iar acestea, în urma analizelor de rigoare, vor putea să-şi stabilescă o nouă destinaţie optimă.
Întrebat cum poate fi strămutată, spre exemplu, o plantaţie de pomi fructiferi, fără a distruge munca cercetătorilor, liderul ADS a susţinut că
acest process este posibil, "în doi-trei ani, dacă se face cu sufletul şi cu tehnologiile horticole moderne".
Amintim că Ministerul Agriculturii, la solicitarea Cabinetului premierului Călin Popescu Tăriceanu, a stabilit ziua 15 octombrie drept termenul la care reprezentanţii Academiei de Studii Agricole şi Silvice (ASAS) ar trebui să inainteze ministerului de resort o notă cu privire la procesul de strămutare a staţiunilor agricole.
Documentul ar urma să cuprindă, printre altele, punctul de vedere al ASAS cu privire la fondurile şi actele normative necesare acestui proces.
În opinia ASAS, procesul de strămutare a staţiunilor agricole este dovada vie a unui tun imobilar pe final de mandat al actualei guvernări.