14 IUNIE - CE COINCIDENŢĂ! Miron Cozma, pus în libertate de ziua mineriadei

Elena Morar
Ziarul BURSA #Politică / 15 iunie 2005

Judecătoria Craiova a dispus marţi punerea lui Miron Cozma imediat în libertate. Instanţa craioveană a admis cererea fostului lider al minerilor din Valea Jiului prin care a contestat executarea pedepsei după revocarea mandatului de graţiere de către fostul preşedinte al României Ion Iliescu. Coincidenţă sau nu, eliberarea lui Miron Cozma are loc chiar pe 14 iunie, de ziua mineriadei. Eliberarea lui Cozma de către instanţă are la bază gafa preşedintelui Iliescu, care, prins pe picior greşit de reacţia societăţii civile la graţierea lui Cozma, a revenit asupra deciziei. La începutul acestui an, la 14 ianuarie, Administraţia Prezidenţială şi Secretariatul General al Guvernului au depus o acţiune comună în jus-tiţie prin care au cerut Curţii de Apel Bucureşti - Secţia de contencios administrativ constatarea nulităţii decretului 1164 din decembrie 2004, emis de preşedintele Iliescu, privind graţierea lui Miron Cozma. Fostul lider al minerilor a depus plîngere împotriva decretului de revocare a graţierii sale pe 13 ianuarie 2005. Viorel Dumitrescu, avocatul lui Miron Cozma, a depus la 24 decembrie 2004 o contestaţie împotriva mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea dispus de instanţă la 17 decembrie 2004 pentru fostul lider al minerilor, în urma revocării decretului de graţiere.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, ulterior, că dreptul legal de soluţionare a cauzei revine Judecătoriei Craiova, aşa încît Miron Cozma a fost judecat de magistraţii acestei instanţe.

Magistraţii Judecătoriei Craiova au amînat, pe 7 iunie, cu o săptămînă pronunţarea în dosar. Prezent în sala de judecată, fostul lider al minerilor a solicitat instanţei să ţină cont de faptul că există un precedent, în sensul că alte patru persoane cărora le-au fost revocate mandatele de graţiere au fost puse ulterior în libertate de către instanţe. El a menţionat că dintre cei graţiaţi în decembrie 2004 doar 16 se mai află în detenţie, o parte dintre ei fiind liberi după ce şi-au executat pedeapsa sau în urma contestaţiilor făcute după revocarea decretului. Miron Cozma a mai spus că în cazul în care instanţa craioveană nu îl va pune în libertate se va vedea obligat să ceară din nou sprijinul organizaţiilor internaţionale, amintind în acest sens Acordul Internaţional al Muncitorilor. Decretul de graţiere a lui Miron Cozma a fost semnat de fostul preşedinte Ion Iliescu, la 15 decembrie 2004, cu cîteva zile înainte de expirarea mandatului său, şi a fost contrasemnat de fostul premier, Adrian Năstase. Actul respectiv se referea la un grup de 46 de deţinuţi printre care se numără şi Cozma. Miron Cozma se afla atunci în penitenciarul Rahova, fiind condamnat la 18 ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat în timpul mineriadei din septembrie 1991.

Miron Cozma a declarat ieri imediat după ce a ieşit din arest: "Am fost închis pentru că am făcut puţin bine pentru oamenii amărîţi. Am deranjat cîţiva politicieni care au fost pînă acum la Putere. Îi mulţumesc ministrului de Justiţie, Monica Macovei, că a făcut justiţia să funcţioneze. Iliescu nu a vrut să se facă lumină în aceste dosare. A vrut să îmi dea diplomă de revoluţionar şi am refuzat-o. Eu îi spuneam tovarăşul Ion Iliescu. Acum am posibilitatea să vorbesc pentru că ştiu că Monica Macovei mă va proteja. La evenimentele din iunie 1990, dar şi în 1991, minerii au fost manipulaţi. Şi dumneavoastră, ziariştii aţi fost, şi sînteţi manipulaţi.

Eu am fost condamnat pe dosarul lui Ion Iliescu. Justiţia trebuie să-şi facă datoria deoarece peştele de la cap se împute. Pe mine personal Iliescu nu m-a chemat la Bucureşti. Însă a fost o acţiune premeditată de oamenii lui Ion Iliescu. Măgureanu a încercat să mă convingă că studenţii aveau arme...

Reacţii la eliberarea lui Miron Cozma

Antonie Iorgovan- senator PSD

"Ion Iliescu a revocat decretul dat de Ion Iliescu din cauza reacţiei vehemente a opiniei publice. E greu de spus că vina eliberării lui Miron Cozma îi aparţine lui Ion Iliescu. Eu am presupus de la început că a fost o eroare judiciară..."

Dan Iosif- senator PSD

"Justiţia şi-a spus cuvîntul. Cred că eliberarea lui Cozma în data de 14 iunie este o simplă coincidenţă. Altfel ar fi însemnat ca eliberarea să fi fost premeditată şi gîndită cu mult înainte. În ceea ce priveşte dosarul mineriadelor mă aştept şi eu să fiu învinuit, aşa cum cred că Ion Iliescu este învinuit de mult timp. Nu este exclus ca domnia sa să fie închis."

Călin Popescu Tăriceanu- prim-ministru

"Mi se pare surprinzătoare decizia Justitiei de astăzi. Dă din nou impresia că ceva nu merge în sistem. Am urmărit cu interes prezentările făcute la televizor în ceea ce privesc evenimentele din iunie 1990. Cred că cei care sînt vinovaţi ar trebui să devină responsabili".

Mircea Geoană- preşedintele PSD

Evoluţia evenimentelor de astăzi este urmarea procesului de justiţie. Veţi specula că este o coincidenţă, măcar de această dată, eu cred că se exclude o astfel de posibilitate. Autorul moral este tot la Palatul de care vorbiţi" (n.r. Palatul Cotroceni- Mircea Geoană sugerează că eliberatorul lui Miron Cozma este Traian Băsescu)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb