Cu mai puţin de două săptămâni înainte de termenul limită de declarare şi plată a impozitului aferent câştigurilor din piaţa de capital nici normele metodologice de aplicare, nici formularul declaraţiei nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial, potrivit unui raport KPMG. Analiştii spun că "este adevărat că proiectele acestora se găsesc publicate pe website-urile CNVM şi ANAF, dar atâta vreme cât sunt în dezbatere publică şi nu în Monitorul Oficial, pot suferi modificări importante".
Este important însă ca investitorii pe piaţa de capital să ştie anumite aspecte legate de noile proceduri în vigoare de la data de 1 iulie 2010, chiar şi în această perioadă lipsită de certitudini.
"Primul aspect important este că declaraţia trimestrială trebuie depusă până la data de 25 octombrie 2010 dacă s-au efectuat tranzacţii în cursul trimestrului III din anul 2010, chiar şi în cazul în care nu s-au obţinut câştiguri din tranzacţii, ci pierderi", declară Mădălina Racoviţan, Director în cadrul Departamentului de Taxe al KPMG România şi Coordonator al echipei International Executive Services, adăugând: "Unii dintre investitori ar putea crede că numai dacă realizează câştig trebuie să depună declaraţia trimestrială. Exonerare de la obligaţia depunerii acestei declaraţii există într-o singură situaţie: atunci când investitorul nu a realizat niciun fel de tranzacţii de vânzare, între 1 iulie şi 30 septembrie, care să aibă ca urmare marcarea unui câştig sau a unei pierderi."
Al doilea aspect important de reţinut de către investitori este că nedepunerea declaraţiilor fiscale constituie contravenţie conform Codului de procedură fiscală şi se pedepseşte cu amendă între 500-1.000 lei pentru persoanele fizice, mai arată KPMG. "Mai mult, în absenţa declaraţiilor, organele fiscale pot să stabilească din oficiu impozitele datorate la bugetul de stat, prin estimarea bazei impozabile", mai informează Mădălina Racoviţan.
Cel de-al treilea aspect foarte important, în opinia domniei sale, este că nedepunerea unei declaraţii prin care se consemnează o pierdere netă anuală ar putea fi o eroare, fiindcă o pierdere nedeclarată nu se poate utiliza în viitor. "Consecinţa unei asemenea neglijenţe în depunerea declaraţiei ar putea fi una costisitoare pentru investitor, atunci când apar câştigurile din tranzacţii şi pierderile din trecut nu mai pot fi scăzute la stabilirea impozitului, în lipsa unor declaraţii care să evidenţieze asemenea pierderi", conchide Mădălina Racoviţan. Este de asemenea de reţinut faptul că pierderile din primul semestru al anului 2010 se pot utiliza pentru a diminua eventualele câştiguri realizate în al doilea semestru la calculul final de impozit pe anul fiscal 2010, urmând ca eventualele pierderi anuale din anul 2010 să fie reportate şi utilizate în anul fiscal 2011. Pierderile realizate începând cu anul fiscal 2011 vor putea fi scăzute din câştiguri pentru o perioadă de 7 ani.