22 de bănci americane, acuzate de manipularea emisiunilor de titluri de Trezorerie

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iulie 2015

22 de bănci americane, acuzate de manipularea emisiunilor de titluri de Trezorerie

Un număr de 22 de companii financiare din Statele Unite au fost acţionate în judecată pentru manipularea emisiunilor de titluri ale Trezoreriei, atât în detrimentul investitorilor, cât şi al emitenţilor, în cadrul primului proces colectiv de acest tip.

Fondul de pensii al angajaţilor din sectorul public al oraşului Boston, State-Boston Retirement System, acuză "Merrill Lynch" (divizie a "Bank of America" Corp.), "Citigroup" Inc., "Credit Suisse Group" AG, "Deutsche Bank" AG, "Goldman Sachs Group" Inc., "HSBC Holdings" Plc, "JPMorgan Chase & Co.", "UBS Group" AG şi alte 14 societăţi financiare că, în calitate de dealeri primari ai emisiunilor menţionate, au încercat în mod ilegal să profite de vânzarea de titluri şi obligaţiuni ale Trezoreriei, în detrimentul investitorilor. Dealerii primari sunt băncile autorizate să tranzacţioneze direct cu Federal Reserve (banca centrală), investitori mari în emisiunile de obligaţiuni ale Trezoreriei, şi market-makeri de pe piaţa secundară.

Potrivit reclamaţiei fondului de pensii, depusă la tribunalul districtual din New York, băncile s-au folosit de chat-uri, mesaje instant şi alte mijloace ca să facă schimb de informaţii confidenţiale şi să îşi coordoneze strategiile pe piaţa titlurilor de Trezorerie, care valorează circa 12.500 de miliarde de dolari.

"Acest fapt le-a permis băncilor să umfle preţurile titlurilor de Trezorerie vândute investitorilor, înainte de licitaţie, atunci când doreau să iasă de pe piaţă, şi să scadă preţurile în cazul în care voiau să cumpere, încălcând legislaţia antitrust", conform actelor depuse în instanţă.

"Schema i-a afectat pe investitorii privaţi care au plătit prea mult pentru titlurile de Trezorerie, dar a afectat şi municipalităţile şi corporaţiile, din cauză că dobânzile pe care acestea le-au plătit pentru propriile datorii erau umflate prin manipulare", a declarat Michael Stocker, partener la "Labaton Sucharow", casa de avocatură care reprezintă fondul State-Boston. Acesta a menţionat că, în cazul titlurilor de Trezorerie, şi o manipulare care nu este de amploare poate genera "consecinţe majore".

Oficialii băncilor acţionate în instanţă nu au făcut vreun comentariu cu privire la acest caz.

Conform presei străine, Departamentul Justiţiei investighează, la rândul său, un posibil cartel privind licitaţiile de titluri de Trezorerie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb