300 DE MILIOANE DE EURO Garanţii guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor europene ale administraţiilor locale

C.P.
Macroeconomie / 28 martie 2010

Garanţii guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor europene ale administraţiilor locale

Emil Boc "Dacă scăpăm de sub control cheltuielile publice, compromitem viitorul României"

În sprijinul autorităţilor locale, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-a introdus mecanismul garanţiilor guvernamentale pentru asigurarea părţii de cofinanţare de către administraţia locală, în ceea ce priveşte proiectele eligibile din fonduri europene, a precizat, ieri, primul ministru Emil Boc, în cadrul unei videoconferinţe desfăşurate la Palatul Victoria, adresată prefecţilor. "Vă cer să-i informaţi pe toţi primarii care derulează proiecte finanţate din fonduri europene că au această posibilitate a asigurării cofinanţării prin mecanismul garanţiilor guvernamentale. Sunt 300 de milioane de euro alocaţi în acest sens", a spus primul-ministru.

Primul-ministru a prezentat prefecţilor, în cadrul videoconferinţei desfăşurate la Palatul Victoria, priorităţile şi politicile guvernamentale şi le-a cerut reprezentanţilor Guvernului în teritoriu să urmărească şi să se implice în aplicarea eficientă a acestora.

Premierul a făcut unele precizări referitoare la aplicarea Legii unice de salarizare în sistemul bugetar, precum şi în ceea ce priveşte proiectul legii pensiilor.

Atenţie la cheltuielile publice

"Dacă, astăzi, noi scăpăm de sub control cheltuielile publice, compromitem viitorul României", a declarat Boc după ce a făcut unele precizări referitoare la aplicarea Legii unice de salarizare în sistemul bugetar. Domnia sa a adăugat: "Sindicatele apără interesele sectoriale ale diverselor categorii profesionale şi le respectăm.(...) Astăzi, luăm măsuri mai aspre, ca mâine viitorul să fie mai bun. Dacă vom ceda şi vom trece la populism şi demagogie nu vom face altceva decât să compromitem soarta României pe mulţi ani de aici înainte".

Potrivit şefului executivului, Legea salarizării unitare trebuie aplicată pentru a asigura un tratament egal şi nediscriminatoriu tuturor acelora care sunt plătiţi din fonduri publice. Primul-ministru s-a referit la cazurile salarizării cadrelor didactice, arătând că în acest domeniu se aplică majorări salariale diferite, respectiv cu 17% pentru profesorii care nu au obţinut sentinţe judecătoreşti favorabile şi cu 33% în plus pentru cadrele didactice care au obţinut sentinţe judecătoreşti favorabile.

Drepturile salariale suplimentare câştigate în instanţă de cadrele didactice se vor plăti eşalonat

Premierul a apreciat că discrepanţele legate de creşterile salariale sunt determinate atât de sentinţele judecătoreşti care acordă angajaţilor din învăţământ majorarea salarială de 50%, deşi Guvernul a acceptat pentru profesori, în 2008, o creştere de 17% şi a abrogat deja prin acte normative diferenţa de 33%, cât şi de includerea în contractele colective de muncă a unor sporuri nerecunoscute de legislaţia în vigoare. "Vreau să transmit profesorilor că trebuie să spunem lucrurilor pe nume: trebuie să fim realişti şi să ne uităm la economie, atât poate România să plătească. Guvernul nu îşi permite să facă un pas înapoi de la ce înseamnă stabilitatea economică", a precizat primul-ministru. Premierul a adăugat că fondurile incluse în bugetul pe 2010 permit asigurarea plăţii majorate a salariilor profesorilor cu 17%, conform legislaţiei în vigoare. În ceea ce priveşte drepturile salariale suplimentare câştigate în instanţă de cadrele didactice, acestea se vor plăti eşalonat.

Discuţii pentru reducerea cu 1-2 ani a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au doi sau mai mulţi copii

În ceea ce priveşte proiectul legii pensiilor, aflat în dezbatere în Parlament, primul-ministru a precizat că acest act normativ va elimina pensiile speciale şi va asigura o creştere sustenabilă a acestor drepturi, în perioada următoare. "Pensiile nu scad odată cu intrarea în vigoare a legii noi. Este prevăzut un mecanism de creştere a pensiilor începând cu 2011", a subliniat primul-ministru, adăugând că a discutat cu sindicatele în sensul majorării punctului de pensie, începând de anul viitor, astfel încât valoarea acestuia să fie menţinută la minim 40% din salariul mediu brut pe economie. De asemenea, în ceea ce priveşte vârsta standard de pensionare, şeful Executivului a precizat că a discutat cu sindicatele în sensul reducerii acesteia cu 1-2 ani pentru femeile care au doi sau mai mulţi copii.

Remuneraţiile şefilor de agenţii guvernamentale şi ale companiilor cu capital de stat, limitate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat pe întreg anul 2010

În cadrul videoconferinţei cu prefecţii, primul-ministru a informat reprezentanţii Guvernului în teritoriu asupra unor alte măsuri luate de Executiv. Astfel, premierul a menţionat că a fost decisă prelungirea aplicării reglementărilor prin care remuneraţiile şefilor de agenţii guvernamentale şi ale companiilor cu capital de stat să fie limitate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, pe parcursul întregului an 2010. De asemenea, reprezentanţii statului în Consiliile de administraţie ale societăţilor cu capital parţial sau majoritar de stat vor avea, pe parcursul întregului an, o indemnizaţie egală cu 1% din indemnizaţia directorilor sau preşedinţilor consiliilor de administraţie (CA). Totodată, primul-ministru a menţionat Executivul a adoptat o hotărâre potrivit căreia elevii şi studenţii care provin din familii cu venituri reduse vor primi un sprijin de 200 de euro în vederea achiziţionării de calculatoare, de această măsură urmând să beneficieze 25.000 de tineri în vârstă de până la 26 de ani. Premierul Emil Boc a cerut prefecţilor să menţină legătura cu şcolile pentru a informa asupra acestei măsuri, astfel încât să fie depuse solicitări pentru obţinerea acestui sprijin până la 21 aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb