"Infineon Technologies" AG, al doilea producător de semiconductori din Europa, va elimina aproape 10% din personalul său, ca să-şi diminueze costurile. Compania ia această măsură, care priveşte 3.000 de posturi din cele peste 29.000 de care dispune, după ce şi-a triplat pierderile în cel de-al treilea trimestru fiscal.
În perioada aprilie - iunie 2008, pierderile companiei germane au însumat 592 milioane de euro (930 milioane de dolari), faţă de 197 milioane de euro în acelaşi interval din 2007. Pierderile au la bază deprecierea valorii diviziei "Qimonda" AG, afectată de scăderea preţului cipurilor de memorie.
În perioada de raportare, vânzările companiei au scăzut cu 1,9%, la 1,03 miliarde de euro. Analiştii anticipau o pierdere netă de numai 273 milioane de euro, la vânzări de 1,03 miliarde de euro.
Dacă se exclud rezultatele diviziei de semiconductori, "Infineon" a înregistrat un profit de 45 de milioane de euro, analiştii estimând 29 de milioane.
"Qimonda" a avut pierderi de 401 milioane de euro în perioada menţionată, faţă de 218 milioane de euro în anul precedent. Piaţa preconiza pierderi de 287 milioane de euro. Vânzările diviziei au scăzut cu 48%, la 384 milioane de euro.
Pentru trimestrul al patrulea din exerciţiul fiscal curent, compania estimează o creştere "medie, cu o singură cifră" a vânzărilor, faţă de trimestrul precedent, iar pentru profitul brut anticipează o evoluţie "stabilă sau un declin uşor".
"Infineon", companie care a pierdut bani vreme de trei ani, a raportat, în luna aprilie, cea mai mare pierdere trimestrială de după listarea sa, care a avut loc în 2000. Astfel, în cel de-al doilea trimestru fiscal, compania germană a avut pierderi de 1,37 miliarde de euro, din cauza deprecierii valorii "Qimonda".
Luna trecută, directorul executiv al companiei, Wolfgang Ziebart, şi-a părăsit funcţia, din cauza neînţelegerilor pe care le-a avut cu reprezentanţii consiliului de administraţie. Peter Bauer, succesorul său, a decis să restructureze societatea şi să diminueze cheltuielile, urmărind să-i sporească eficienţa.
Analiştii sunt de părere că măsura reducerii cheltuielilor este una pozitivă. Potrivit declaraţiilor conducerii "Infineon", disponibilizările privesc toate regiunile în care societatea deţine fabrici. "Infineon" mai plănuieşte să renunţe la liniile de producţie neprofitabile, să diminueze costurile de producţie şi să reorganizeze compania în cinci divizii, faţă de numai două în prezent.
"