31,7 MILIOANE DE LEI AU LUAT CALEA OLANDEI Adamescu a vândut o firmă plină cu despăgubiri de la stat pentru LIDO

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 25 mai 2016

Adamescu a vândut o firmă plină cu despăgubiri de la stat pentru LIDO

Familia lui Dan Adamescu a cesionat, în martie 2015, societatea "Hotel Lido Bucureşti" SRL, deţinută prin intermediul "Intercontinental", către o societate din Olanda - "Savile Estate Investors" B.V., în condiţiile în care, în noiembrie 2014, "Hotel Lido Bucureşti" SRL obţinuse în instanţă despăgubiri de 31,71 milioane de lei de la statul român.

"Savile Estate Investors" NV nu este străină de afacerile lui Adamescu. Aceasta este asociată cu Intercontinental România în societatea "Romanian-Austrian Casino Corporation" SRL, după ce a preluat, în ianuarie 2015, participaţia deţinută de Adamescu prin TNG Real Estate Management, la preţul de 1 euro.

Potrivit deciziei irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, suma reprezintă valoarea contabilă a imobilului la momentul ieşirii bunului (n.r. hotelul Lido) din patrimoniul societăţii - 08.03.2007, valoare ce va fi actualizată cu indicele de inflaţie de la momentul plăţii efective.

Astfel, despăgubirea datorată de statul român a luat calea Olandei, anul trecut, după ce, în mai 2014, procurorii anticorupţie începuseră urmărirea penală împotriva omului de afaceri Dan Adamescu, acesta fiind acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită în ancheta legată de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Recent, procurorii DNA au pus sechestru pe acţiuni şi părţi sociale din averea omului de afaceri Dan Adamescu, în valoare de 857 de milioane de lei, în dosarul privind falimentul Astra Asigurări.

Procesul pentru despăgubirea aferentă Lido fusese intentat de fraţii Păunescu, foştii proprietari ai complexului, după ce, în 2007, Constantin Monteoru Anghelescu şi urmaşii familiei Ghika au obţinut retrocedarea Lido în calitate de urmaşi ai foştilor proprietari.

Potrivit informaţiilor din presă, statul român a vândut complexul Lido companiei Lido SA a fraţilor Gheorghe şi Viorel Păunescu. Apoi, Lido SA a transmis complexul către Compania Hotelieră Intercontinental România (CHIR) SA proprietatea aceloraşi, pentru ca în final hotelul, piscina şi terenul aferent să ajungă la firma Hotel Lido Bucureşti SRL, care are un capital social de 200 de lei.

În prezent, familia Adamescu deţine aproape 33% din "Intercontinental", după ce compania Astra Asigurări a cumpărat un pachet de 16,2% din acţiunile Intercontinental pentru 4,1 milioane euro, în 2011, iar, în 2008, The Nova Group (TNG), controlată de aceeaşi familie, mai cumpărase 15,7% din acţiunile Intercontinental, pentru circa 3 milioane euro.

În acţionariatul Intercontinental mai apare şi LIDO Bucureşti cu aproape 12% din acţiuni.

Tot în 2011, Mountbay Limited, firmă înregistrată în Cipru şi ai cărei acţionari nu sunt cunoscuţi, a cumpărat 32,9% din acţiunile companiei hoteliere Intercontinental, pentru 34,2 milioane lei. Compania cipriotă şi The Nova Group Investments Romania erau asociaţi la Zeta SPV Development Bucureşti.

Off-shore-ul înregistrat în Cipru a preluat în 2011 99% din acţiunile Zeta SPV Development de la The Nova Group Investments BV, după ce The Nova Group Investments Romania a renunţat la dreptul de preempţiune şi a rămas cu 1%. Bogdan Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, a fost numit administrator la Zeta SPV Development.

Sechestrul pe averea omului de afaceri Dan Adamescu a fost dispus, în martie, de procurorii anticorupţie în vederea confiscării speciale şi a recuperării pagubei produse prin săvârşirea de către inculpat a infracţiunilor de abuz în serviciu, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat al DNA.

Procurorii DNA susţin ca Dan Adamescu ar fi comis faptele în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra, în perioada 2011-2013, atunci când a administrat în mod defectuos compania, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

Potrivit DNA, administrarea defectuoasă a constat în "utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.

În acest context, TNG, acţionarul majoritar al Astra Asigurări, a anunţat, recent, că urmează să dea în judecată statul român la un tribunal internaţional de investiţii pentru încălcarea drepturilor sale, în conformitate cu o serie de tratate bilaterale de investiţii, în contextul falimentului asiguratorului, potrivit unui comunicat transmis de Alexandru Adamescu, fiul lui Dan Adamescu.

Falimentul Astra Asigurări a fost decis definitiv de Curtea de Apel Bucureşti pe 28 aprilie, la opt luni de la decizia de deschiderea a procedurii de insolvenţă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Falimentul Astra a fost decis după ce procesul de majorare a capitalului cu suma de 425 de milioane de lei prin atragerea unui investitor strategic a eşuat.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Din articol lipseste un element foarte important din perspectiva pietei de capital.

    In 2011 Mountbay+TNG &Astra(declarate ca grup) nu au facut OPP la RCHI pentru ca aveau sub 33% fiecare si nu s-au declarat concertate(offshoreul si grupul romanesc).

    Acum aveti comunicat RCHI pe BVB in care se spune clar ca s-a pus sechestrul pe actiunile societatii detinute de catre'inculpatul ADG',respectiv intreg pachetul Mountbay si intreg pachetul TNG.Daca ASF in 2011 zice ca nu avea elemente sa le concerteze(desi a fost informata ca Alexander era administrator la Zeta deci concertat cu Mountbay deci concertat si cu TNG si Astra unde era tot administrator) ,cum de macar acum nu obliga TNG si Mountbay la OPP?Ori nu are contactele de la DNA sa ceara lamuriri despre cum ADG a pus garantii achetul de la offshore desi in 2011 se facea ca nu e al lui?Ori ASF isi inchipuie ca ADG aduce garantii care nu-s ale lui,ca firma cipriota ar apartine lui Buffett de fapt dar o foloseste inculpatul ca sa completeze sechestrul?! 

    1. Iar in ceea ce priveste transferul acelor creante certe in urma litigiului solutionat,e infractiunea de delapidare indubitabil.Ea este imputabila administratorilor RCHI ,mai ales ca nu aveau aprobare AGEA pentru iesirea din patrimoniu a mai mult de 20% din activele imobilizate-creante,cum cere legea 297/2004.Actionarii nu ar trebui sa aleaga calea civila ci sa faca sesizare penala pentru declararea nulitatii actului de cesiune in cadrul procesului penal.Infractiunea este si una de natura fiscala pentru ca pentru participatia la Hotel Lido Bucurestil SRL se constituise provizion de 30 mil lei,care acum trebuia reversat.Astfel rezultau pierderi de acoperit mai mici si implicit impozit de profit mai mare pe anii urmatori.

      Urmatoarea lovitura pentru Adamescu. IA SA VEDEM CINE E IN SPATE? ASFule cu KPMGistii de la ASTRA. Na, ce surpriza! Omul asta e blestemat - orice o face - e penal.

    Am lucrat la firma asta, am fost trimis acasa fiindca nu mai erau bani pentru hartie de toaleta, conturile oprite luni de zile. Uitati-va mai bine la cifrele lu Lido doamna Ardeleanu -zero despagubiri si pierderi de milioane de lei - statul nu da nimic lui Adamescu. decat dosare

    1. Intai asf si kpmg au infundat astra acum urmeaza interu. totu condus de niste securisti infometati care vor sa fure ce au facut altii.

      Imi plac articolele astea la comanda - ati luat un punct de vedere de la companie, doamna Arde-le-unu?

      Adamescu n-a primit un leu de la stat la Lido.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb