40 de ani de la primul şi singurul zbor al unui român în Cosmos

G.B
Miscellanea / 14 mai 2021

40 de ani de la primul şi singurul zbor al unui român în Cosmos

Astăzi se împlinesc 40 de ani, de la primul şi singurul zbor efectuat de un român în spaţiul cosmic. În data de 14 mai 1981, ora 20 şi 17 minute, ora Bucureştiului, pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, locul de unde a zburat şi primul om în cosmos, Iuri Gagarin, a fost lansată nava cosmică Soiuz-40, spre staţia orbitală Saliut-6. Misiunea cosmică Soiuz-40, care a avut loc între 14 şi 22 mai 1981, a durat şapte zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde, potrivit Agerpres.

La misiunea Soiuz-40 au participat, în calitate de comandant, Leonid Ivanovici Popov, cosmonautul sovietic de origine ucraineană, care era, la acel moment, deţinătorul recordului mondial de timp petrecut în atmosfera extraterestră şi românul Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut-cercetător, care devenea al 103-lea om din lume care a zburat în spaţiu.

Misiunea a făcut parte din programul Intercosmos iniţiat de Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) şi care presupunea selectarea de cosmonauţi-cercetători din ţările Pactului de la Varşovia, ce urmau să participe alături de cosmonauţi sovietici la misiuni în spaţiul cosmic.

În România, selecţia candidaţilor pentru deplasarea în spaţiu a început în aprilie 1977. Iniţial, au fost convocaţi aproximativ 150 de piloţi de avioane supersonice şi de ingineri specializaţi în aviatică. Testele medicale au fost extrem de severe, astfel că, la final, toţi candidaţii au fost respinşi. Câteva zile mai târziu însă, cinci dintre ei au fost rechemaţi la Centrul Medical al Aviaţiei, pentru reluarea şi completarea testelor. Doi au renunţat din proprie iniţiativă, astfel că cei trei care au plecat în URSS pentru continuarea antrenamentelor au fost: locotenentul-major Dumitru Prunariu, căpitanul Cristian Guran şi maiorul Dumitru Dediu.

Potrivit lui Dumitru Prunariu, pregătirea pentru zbor a început în luna martie a anului 1978, în "Orăşelul Stelar", situat la câţiva kilometri de Moscova, împreună cu candidaţi-cosmonauţi din alte cinci ţări. La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spaţial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov. Dintre toţi candidaţii din programul Intercosmos, Prunariu a fost singurul cosmonaut care a obţinut la examenele şi testările finale calificative maxime.

În seara zilei de 14 mai 1981, un autobuz special i-a adus pe cei doi cosmonauţi din echipajul principal, echipaţi pentru zbor, către Platforma 17 de la cosmodromul Baikonur: colonelul Leonid Popov, cel care cu un an în urmă realizase recordul de durată în spaţiul extraterestru de 185 de zile, şi locotenentul-major inginer Dumitru Prunariu. Cu două ore înainte de start, echipajul a ocupat poziţia de lansare în capsula navei cosmice aflată în vârful rachetei purtătoare, efectuând până la lansarea propriu-zisă o serie de teste ale aparaturii şi sistemelor navei.

La ora 20:17 (ora Bucureştiului), de pe cosmodromul Baikonur, a fost lansată racheta purtătoare cu nava cosmică Soiuz-40 (în greutate totală de 300 tone). Prunariu a devenit astfel primul român din istorie care a zburat în spaţiu. Conform planificării zborurilor Intercosmos, zborul avea să dureze aproape opt zile, între 14 şi 22 mai 1981.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. CU ASTA , SE LAUDA CEAUSESCU , IN ANII 80 , UNA-DOUA , LA TELEVIZOR !!! PRIN MILA UNIUNII SOVIETICE , A FOST ACCEPTAT SA PARTICIPE LA PROGRAMELE LOR , MAI MULT IN CALITATE DE SPECTATOR , SI UN TOVARAS DIN ROMANIA !!! A STAT SI EL , IN CAPSULA , CAT A STAT !!! O MICA RECOMPENSA , PENTRU SLUGARNICIA FATA DE MARELE PRIETEN DE ATUNCI , DIN RASARIT !!! DAR , SI MAI BINE TIN MINTE , CE SE SPUNEA PE STRADA , CAND NU SE MAI GASEA APROAPE NIMIC DE MANCARE , TOT IN ANII 80 : '''''' N-AVEM BRANZA , N-AVEM UNT , DAR AVEM COSMONAUT ''''''' !!!!!!!!!!!!! VA PLACE , NU ???

    1. Ba, esti prost? Ba, esti nebun!

      Daca vrei doar branza si unt, du-te la stana si stai si tu intr-o cap(sula)! 

    O spun aici pentru ca pe asa zisii "intelectuali" cu fite, din domeniul tehnic, ce se cred "superiori" celor de la umanioare nu le convine adevarul dur : ce a urmat, domnilor Mironov, Cristian Roman sau Claudiu Tanaselia, dupa acest moment extraordinar ?

    A avut Romania vreun BENEFICIU si nu stim noi ? Nu e vorba de vreun iluzoriu program spatial, dar CU CE S-A ALES ROMANIA dupa ? Ce a obtinut industria aviatica de la noi ori macar meteorologia ? Haideti sa fim macar o data ONESTI : toate zborurile Intercosmos , cu partenerii din tratatul de la Varsovia (obiectiv sovietic militar) a avut un SCOP PUR PROPAGANDISTIC, de preamarire a "triumfurilor" programelor spatiale sovietice !

    Tot respectul pentru activitatea domnului Prunariu, dar Romania a ramas si acum, dupa 40 de ani, in urma cu cvasitotalitatea programelor de cercetare, industria noastra aviatica e la Pamant si cam toti meseriasii din domeniu au plecat unde au vazut cu ochii ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb