Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aprobat înfiinţarea a 444 de secţii de votare în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din România, conform unui comunicat de presă transmis de instituţia publică.
"Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat, prin Hotărârea nr. 35/2019, propunerile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare privind sediile a 444 de secţii de votare din străinătate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, transmise de Ministerul Afacerilor Externe în data de 3 octombrie 2019. (...) Potrivit acestei hotărâri, Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor lua măsurile necesare, potrivit legii, pentru asigurarea condiţiilor logistice minimale pentru desfăşurarea votării în secţiile de votare prevăzute în anexă, precum şi pentru aducerea la cunoştinţa alegătorilor din străinătate a sediilor acestora", transmite AEP.
Cele mai multe secţii de votare de pe teritoriul european sunt în Germania - 85, Spania - 37 şi Italia - 22, iar cele mai puţine în Marea Britanie - 8.
Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Externe susţine că se pot înfiinţa în total peste 800 de secţii, dar "sub rezerva identificării de spaţii adecvate".
Totodată, în hotărârea aprobată de AEP se precizează că Ministerul de Externe şi ambasadorii vor asigura comunicarea proceselor-verbale privind desemnarea preşedinţilor.
"De asemenea, hotărârea menţionată stabileşte că Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor lua măsurile necesare pentru a asigura comunicarea proceselor-verbale privind desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale ale secţiilor de votare prevăzute în anexă, către Autoritatea Electorală Permanentă, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, precum şi către formaţiunile politice care participă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, de îndată ce au fost întocmite", se mai arată în comunicatul AEP.
În acest an, la alegerile prezidenţiale, cetăţenii români cu drept de vot din Diaspora vor avea la dispoziţie trei zile pentru a-şi exprima opţiunea. Astfel, la primul tur de scrutin vor putea să voteze între 8 şi 10 noiembrie inclusiv, iar la cel de-al doilea tur de scrutin, între 22 şi 24 noiembrie inclusiv.
În privinţa votului prin corespondenţă şi a votului într-o anumită secţie, foarte puţini dintre cei plecaţi peste hotare s-au înscris în registrul electronic de pe site-ul AEP, aşa că este de aşteptat ca numărul celor prezenţi în secţiile de votare să fie din nou foarte mare. Conform datelor de pe site-ul AEP, doar 41.003 cetăţeni au ales să voteze prin corespondenţă, iar numai 38944 de români din Diaspora au cerut să fie arondaţi unei secţii de votare din străinătate.