Suedia, Israel, Islanda, Portugalia şi Polonia se numără printre cele 57 de state fondatoare ale viitoarei băncii de dezvoltare înfiinţate de China, Asian Infrastructure Invest-ment Bank (AIIB), anunţă Ministerul chinez de Finanţe, conform Agerpres.
Procesul de aprobare a ultimelor candidaturi pentru stabilirea membrilor fondatori ai AIIB s-a încheiat ieri. Ministerul chinez de Finanţe a precizat că ultimele şapte candidaturi aprobate au fost cele ale Suediei, Poloniei, Portugaliei, Islandei, Israelului, Africii de Sud şi Azerbaidjanului. În plus, în pofida tensiunilor dintre Beijing şi Oslo, Norvegia nu a fost refuzată.
Potrivit AFP, toate ţările care au depus în mod oficial o cerere ca să devină state fondatoare ale AIIB au fost acceptate. Printre cele 57 de state fondatoare se regăsesc patru din cele cinci ţări membre ale Consiliului de securitate al ONU, 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi 21 din cele 34 de state membre ale OECD. Excepţiile notabile sunt SUA şi Japonia, care nici nu au depus o cerere ca să devină membre fondatoare, şi Taiwanul, ţară a cărei cerere a fost refuzată de Beijing pe motivul disputelor existente în legătură cu numele pe care Taiwanul ar trebui să îl folosească în solicitarea sa.
Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank intenţionează să stimuleze investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii din Asia. AIIB este văzută drept un rival pentru Banca Mondială şi Asian Development Bank, instituţii financiare dominate de statele occidentale.
Luna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a informat că "va fi încântat" să coopereze cu banca de dezvoltare înfiinţată de China în proiecte de finanţare a infrastructurii.
Christine Lagarde, directorul general al FMI, şi-a exprimat speranţa că Banca Mondială va coopera cu AIIB.
1. fără titlu
(mesaj trimis de vasile în data de 16.04.2015, 12:58)
Vedeti ce strategie au unele tari din CE . Uite cazul Poloniei... cu care marele nostru prim ministru Ponta la inceput de cariera a zis ca-l ia de exemplu. Unde-i acum strategia lui Ponta ?? Cand aud de felul cum se exprima in anumite domenii.. imi vine sa fug din tara. Este un om complect lipsit de " cultura economica" si nu are in comun cu nimic de a ocupa aceasta functie . ...Ponta te rugam lasa-i pe alti sa conduca ..deoarece pe zi ce trece Romania sub "bagheta matale " pierde credibilitate si stagneaza....